henryk Posted September 16, 2015 Author Report Posted September 16, 2015 jeśli idzie o obroty to mój teraz przy 400 jednym palcem się kręci,prawie traktor ma gasnąć i jest super byle tak dalej może wreszcie wszystko się dopasowało,na razie jestem zdrowszy -ozdrawiamoczywiście pozdrawiam a nie ozdrawiam,ha...ha... Quote
Robert ;-) Posted September 16, 2015 Report Posted September 16, 2015 Stiwen u mnie jest pompa 16l a orbitrol 100 kręci się super na malych obr,tylko jadąc pełnym gazem trochę wariat z ciągnikaa jak lepszy skręt przydaje się do manewrowania w ciasnym podwórku czy temu podobnych. Quote
Stiven1983 Posted September 16, 2015 Report Posted September 16, 2015 Jak montowałem siłownik wkradł się mały błąd i się zmniejszyła skrętność ale już nie było czasu na poprawki na razie tak pozostało. Te 16l ta przy jakich obrotach osiąga?? Quote
Robert ;-) Posted September 16, 2015 Report Posted September 16, 2015 Tego nie stety nie wiem, pompa orsta z forszaja pisze na niej tylko 16l/min.ja też muszę powymieniac zaciski bo się trochę poci na zasilaniu i powrocie Quote
lottomito Posted September 17, 2015 Report Posted September 17, 2015 Dzięki za informacje. Opcja pompy montowanej do rozrządu mnie nie przekonuje z powodów opisanych powyżej. Więc napęd będzie "tradycyjnie" z koła pasowego. Co do ciężaru i skrętności to jednak Vademecum ma rację. Układ siłownik plus pompa, oba są od siebie uzależnione jeżeli chodzi o generowaną siłę na gałce zwrotnicy,jeżeli tej siły brakuje to trzeba pomóc takiemu układowi wykonując ruch do przodu/tyłu. a więc rośnie promień skrętu. Quote
Robert ;-) Posted September 17, 2015 Report Posted September 17, 2015 Szczerze mówiąc raz jeździłem ostrowkiem i to krótko ale jak nabrałem łyżkę węgla,nie czułem że ciężej się kręci;u siebie czy na pusto czy ważąc obornik, czy też bele raz wziąłem trzy na raz oraz big bag ze zbożem, kręciło się tak samo.moim zdaniem jak się dzieje tak jak pisał Vademecum że trzeba cofać i do przodu aby skrecic to już coś musi się kończyć najprędzej pompa ma za małą wydajność, jesli wszystko jest ok to albo silnik przydusi albo zawór puści, ewentualnie się coś urwie(widziałem pogiety drążek jak ciągnik wpadł w koleiny a gość kręcił na maxa Quote
Vademecum Posted September 17, 2015 Report Posted September 17, 2015 No właśnie do tyłu i do przodu by skręcić, w osrówku urwałem końcówke na siłowniku a spasowała od T 25 jakby ktoś szukał.... Quote
lottomito Posted September 17, 2015 Report Posted September 17, 2015 Robert łyżka węgla wbrew pozorom nie waży wiele, zwłaszcza jak węgiel jest w miarę suchy. Co innego węgiel co innego obornik czy w ekstremalnych przypadkach heder na widłach wysuniętych jeszcze przed łyżkę. Ale masz rację jeżeli wszystko jest ok z układem kierowniczym, bo mam też na myśli zwrotnice, to nie powinno się odczuwać specjalnie różnicy. Może to być pompa ale równie dobrze orbitol, czy zapieczona zwrotnica, Może też być lekko skrzywiony siłownik, miałem taki przypadek z jednym wózkiem widłowym. Suma sumarum układ kierowniczy z wspomaganiem to bardzo drażliwy układ na wszystkie niedociągnięcia w nim. Quote
Robert ;-) Posted September 17, 2015 Report Posted September 17, 2015 Mi chodziło ogólnie o ciężar, ale zgodzę się z tobą w 200% taki układ musi być zrobiony solidnie i podzespoły muszą dobrane prawidłowo, aby działało poprawnie i bezpiecznie, ja w zimę będę robił koledze i już trochę inaczej niż u siebie . już widzę kilka rzeczy które drugi raz zrobil bym inaczej. Tak czy inaczej wspomaganie polecam każdemu inne życie i po dniu orki czy innej pracy człowiek wie że żyje:-D henryk 1 Quote
Stiven1983 Posted September 17, 2015 Report Posted September 17, 2015 Ja ostatnio pożyczyłem od kumpla c-360 bo ma mocnego tura i biorąc na widły 1600kg dało się skręcać chociaż lekko gazu trzeba było dać napęd od rozrządu jak w ostrówku Quote
Vademecum Posted September 17, 2015 Report Posted September 17, 2015 A w ostrówku na nowej pompie jest problem w miejscu skręcić , a z łyżką rupciu około 900 kg bez jechania niema szans.Jazda ostrówkiem na 5 biegu to poważne wyzwanie Quote
lottomito Posted September 18, 2015 Report Posted September 18, 2015 Szybka jazda ostrówkiem jest niebezpieczna ale tylko z tego powodu że maszyna ma zły balans. Dużo poprawia np pełna 200 litrowa beczka w łyżce. Tak jeżdził znajomy. Quote
henryk Posted September 23, 2015 Author Report Posted September 23, 2015 czy ja mam pecha czy co ?-znowu nawaliło wspomaganie dziś chyba pompa wysiadła z pola zjechałem bez wspomagania,jutro znowu będę reklamował Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2015 Report Posted September 23, 2015 A co się stało jakie objawy? Co zauważyłeś? Masz kolego pecha naprawdę :-(:-( Quote
Stiven1983 Posted September 23, 2015 Report Posted September 23, 2015 Obstawiam wyrobienie się wieloklina na łożysku przy pompie.Miałem taki przypadek w traktorze teścia po roku. Wymienili na gwarancji ale te podzespoły robione są z gównianego materiału i dlatego tak padają. Porównanie pompa t25 + łożyskowanie około 300-350pln pompa grupy II +łożyskowanie włoskie 800plnKoszt o niebo większy ale i jakość lepsza. Quote
henryk Posted September 23, 2015 Author Report Posted September 23, 2015 A co się stało jakie objawy? Co zauważyłeś?Masz kolego pecha naprawdę :-(:-(po 3 godzinach agregatowania nagle przy skręcie zaczął szarpać kierownicą a na prostej szło dobrze ale po dwóch zawróceniach wszystko się zesrało ale miałem jeszcze pół hektara i z zaciśniętymi zębami dokończyłem,z pola do domu mam 16 km i jechałem bez wspomagania ale powiem że na prostej to całkiem dobrze szło tylko na ostrzejszych zakrętach trzeba było trochę muskuły nadwyrężać-jutro będe dzwonił-pozdrawiam Quote
henryk Posted September 23, 2015 Author Report Posted September 23, 2015 zapomniałem napisać że ja mam to wszystko 10 miesięcy i zrobiłem tylko 120 mtg.-szkoda gadać Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2015 Report Posted September 23, 2015 A jak by zajrzeć do zbiornika było by widać czy olej krąży? jeśli nie to pompa, możliwe że padło to co pisał kolega Stiven, kolega miał tak samo w robionym wspomaganiu ale on miał tylko jeden krzyżak na walku napędu pompy i wyrobił się wieloklin czy wielowpust jak to zwał.na szczęście masz gwarancję mecz ich ile się da! w końcu takie prawo masz Quote
henryk Posted September 23, 2015 Author Report Posted September 23, 2015 właśnie już na polu patrzyłem niestety nie krąży Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2015 Report Posted September 23, 2015 No cóż widać firma się nie popisała można by im napisać komentarz na alledrogo w ramach współpracy?To wygląda jednak na pompę:-( Quote
Vademecum Posted September 23, 2015 Report Posted September 23, 2015 brak słów na to wszystko.... Quote
henryk Posted September 24, 2015 Author Report Posted September 24, 2015 szczerze mówiąc myślałem że starą pompę zamontowali bo to wszystko na czerwono wymalowane ale wymyłem gejzerem i widze MADE IN UKRAINA rok pr. czerwiec 2014 ludzie czy to pech czy takie badziewia są wszystkie ,napiszcie troche o innych pompach,ta ma wydajnośc 10l. ,jutro mają przyjechać założyć nową zobaczymy czy znowu tylko na 120 godz. pracy-pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 24, 2015 Report Posted September 24, 2015 Henryku nie wiem jak z wytrzymałością pomp od t25 stosowanych w wspomaganiach, ale w ciągnikach chodzą długo i be, awaryjnie może faktycznie coś nie spasowali i się wyrobiło na napędzie pompy:-( ogólnie pytaj dociekaj i męcz! W końcu chodzi o Twoje Quote
massay1 Posted September 24, 2015 Report Posted September 24, 2015 No z ruskimi częściami tak jest niestety a ukraińskei uchodzą za jedne z gorszych. Kupisz dziesięć ale tylko pięć pochodzi lata.Rozbierz z ciekawości co ją boli. Quote
henryk Posted September 24, 2015 Author Report Posted September 24, 2015 nie mogę rozebrać przecież piszę że jutro wymienią w ramach gwarancji Quote
Recommended Posts