Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dziś sprółem sekcje przystawki do zbioru kuku na ziarno która w zeszłym roku odmówiła posłuszeństwa.

Zryło przekładnie kątową, a powodem było odkręcenie się śruby zabezpieczającej jedną z nich.

Chwila ciężkiej prawdy, czy zdobędę te zębatki i wałek ..... Na przystawce jest tabliczka znamionowa a na niej zakład MF Hiszpania. Moje pytanie. Czy ktoś z Was użytkowników forum ma taką sekcję albo wiedzę kto ma i jest w stanie ją odsprzedać.

Posted

Obawiam się, że dobra wiadomość jest taka, że jeżeli coś już zostało zrobione to zawsze można zrobić po raz drugi. Zakład zajmujący się takimi robotami dorobi zniszczone części. Wprawdzie ta robota do trudnych nie należy, ale znajdź zakład w którym ktoś się na tym zna. Wie z jakiego materiału to zrobić, umie obliczyć i wytrasować, wie jak zahartować i jak utwardzić. Zła wiadomość jest taka, że znaleźć taki zakład to nie prosta sprawa, a w wypadku kupna nowej przekładni kupisz prawdopodobnie podróbkę.

Też mam MF-a i kilka razy dorabiałem i regenerowałem części do niego i innych maszyn. Jednak dopiero w zeszłym roku poprzez kolegę z tego Forum znalazłem fachowca który zna się na rzeczy.

Może da się zaadoptować jakąś inną przekładnię, jednak może być problem z wytrzymałością lub trwałością.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

Jest zakład taki w Krakowie, dorabiali mi wałek z zębatką do pompy cessny która jest w kombajnie. Zembatka była zamontowana na 2 kliny na wałku która pękła. Dorobili i działa cały układ hydrauliczny. Za zamiennik pompy powiedzieli mi 6 tyś. i po sezonie.

A, dorobili wałek z zębatką, boki uszczelniające były z bakielitu położonego na miedzi, chcieli to mi pobielić aluminium,ale nie zgodziłem się bo dawali 50% że to się uda, albo na złom... Problem był, że nikkt w okolicy nie dysponował frezarką z podzielnicą w calach..... Koszt, bagatela 2 tyś... Zapłaciłem 1500 zł. Później byłem z takim krążkiem do silnika hydraulicznego, Kupiłem silnik nowy angielski. Jak nigdzie nie znajdę tych zębatek znów do nich będę musiał iść , ale najpierw ustalę czy jest to w wymiarach calowych czy metrycznych. Dodam, że ten zakład dysponuje frezarko kopiarką i nie jest istotne w jakich wymiarach kopiuje się element.

Mam nadzieje, że uda się znajść nowe części.