Czarekmarek Posted August 23, 2015 Report Posted August 23, 2015 Witam.Przyjrzałem się tym moim starociom do roboty w polu i uważam, że przydałoby się je trochę odświeżyć. Jak się do tego zabrać? Najlepszy będzie chyba zestaw kompresor + sprzęt do malowania? W tym temacie jestem kompletnie zielony. Jak tak to jaki? Nie musi być jakiś wypas, chodzi raczej o to żeby zrobić to jak najtaniej. Kompresor i tak planowałem kupić, żeby czasami jakiegoś kapcia nadmuchać zamiast wiecznie pożyczać. Budżet max do 1000zł (a im mniej od tej kwoty tym lepiej) Quote
Vademecum Posted August 23, 2015 Report Posted August 23, 2015 kolego kup se pendzel, nie wiem jakie masz maszyny, jeśli to pług, brony, kultywator to natryskowo będziesz miał duże straty farby i w krótkim czasie wyjdzie rdza. Jeśli wypiaskujesz to można natryskowo. Pędzlem wetrzesz farbę i stworzysz lepszą powłokę.Lepiej zainwestój w dobrą farbę i podkład i coś do trzyszczenia. Ja takie badziewki jade dokładnie kerszerem, susze na słońcu i ewentualnie poprawiam ręcznie w razie konieczności Scumbag and henryk 2 Quote
Czarekmarek Posted August 23, 2015 Author Report Posted August 23, 2015 No nad pędzlem też się zastanawiałem Tak - pług, brony, kultywator, siewnik itd Quote
Vademecum Posted August 23, 2015 Report Posted August 23, 2015 To maluj pędzlem, a sprężarke kup do dmuchania kółek, a nie malowania takich maszyn Quote
mateuszzetor Posted August 23, 2015 Report Posted August 23, 2015 maluj pędzlem warstwą podkładową a pózniej przeszlifuj to do równego bo pędzlem zalejesz wszystkie dziury i efekt bedzie szpachlii nałóz dróga warstwę natryskowo i efekt idealny tylko dobrze wyczyść najlepiej wypiaskuj robiłem już tak kilkanaśćie maszyn i efekt idealny i nakładałem 3 warstwy Quote
Robert ;-) Posted August 23, 2015 Report Posted August 23, 2015 Ja też polecę pędzel do malowania gratów z podwórka, a sprężarke lepiej kupić używaną, te nowe nie napawają optymizmem, na swój użytek nie trzeba śrubowej ale jakieś trzy tłoki wystarczą;-) Quote
Vademecum Posted August 23, 2015 Report Posted August 23, 2015 ja mam jednotłokową i bezolejową chyba największe badziewie jakie świat widział. (Sprężarkę) 15 lat temu takie były i nie bardzo zastanawiałem się co jest w środku za 5 stów.... w czasie exploatacji poznałem jaka to chałtura..... Z 5 lat temu pękł mi zbiornik i wrzuciłem z tego sprężarkę z silnikiem na nowy hydroforowy czeski zbiornik i działa, a czasem kożystam z nitownicy pneumat. Malowanie natryskowe, również zszywacza trakera, klucza pneumat 1/2 cala bo 3/4 nie pociągnie, a młot pneumat pod przewody elektr, wiertarka pneumat no i pompowanie kółek. Tyle lat działa, że nie wierzę..... Wielokrotnie maszynka spłaciła się...Kolego jak kupisz sprężarkę za 2 - 3 stówy to ci do gospodarstwa wystarczy.... Quote
miszka Posted August 24, 2015 Report Posted August 24, 2015 Ja w tym roku pędzlem pomalowałem pług i cały ciągnik :-)Zaczęło się od tego, że mechanik po remoncie pistoletem pomalował silnik powiedział "zainwestuj w puszkę farby i pomaluj kabinę to będzie lepiej wyglądał".Kupiłem puszkę farby i pomalowałem kabinę a później kupiłem kolejną puszkę i pomalowałem błotniki i maskę :-)Ogólnie wydaje mi się, że nie wyszło wcale najgorzej. Pozdrawiam Quote
Kimi163 Posted February 23, 2016 Report Posted February 23, 2016 WitamChcialbym się odpiąć do tematu.Kupiłem tydzień temu wladimirca t25a2 bez kabiny i dostałem od poprzedniego właściciela 2 litery LAKIERU ŻYWICY SYNTETYCZNEJ firmy KRAMP. Czy moglibyscie odpowiedzieć mi jaki środek do mycia kupić i podkład pod ten lakier czy utwardzacz.Lakiernikiem nie jestem chce pomalować walkiem maskę i blotniki oraz felgi nic więcej. Dodam tylko ze pomalowałem tym lakierem felgi do przyczepy na próbę na podkładzie unikor śnieżki i efekt jest kijowy Bracia rolnicy pomożecie? Quote
Recommended Posts