Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam ja polecam zaprawę Orius Extra. A zaprawianie domowym sposobem jest bardzo proste. Powaz sobie zboże do 50 kg worków potem weź betoniarkę wsyp zboże i zaprawę mieszaj przez ok 5min a zreszta bedziesz widział czy wszystkie nasionka sa pokryte. Pamiętaj po wsypaniu zboża włącz betoniarkę i dopiero powolutku dolewaj do zboża. Bo jak wlejesz na ras to spłynie na dół do betoniarki sie przykleji i gowno ;)

Po tym troszczę przykre czyszczenie jest wnętrza no ale cos za cos :)

Posted
Rozumiem ze orius w plynie? No i tu mam problem bo betoniarki nie mam? Sasiady takze. W zeszlym sezonie zasypywalem w siewniku ( konne poloczone w jednosc) pokrywalo jedne slabiej drugie mocniej ale na zdrowie mi to moze wyjsc - zawsze lepiej tak niz wcale.
Posted
no ja nie czyszcze betoniarki, ale beton mieszam łopatą :) A tak na serio kolega napisał bezbłędnie o metodzie i w czym problem, dołączam się do każdego stwierdzenia, rocznie zaprawiam 5-6 ton właśnie tą metodą , ale daje na 150 kg zboża więcej wody niż zalecają. Rozrabiam zaprawe na 150 kg. w 3 litrach wody i leje to podczas pracy betoniarki pomału tak żeby nie przelało się do blachy, po wlaniu zaprawy dolewam już dość energicznie do środka tego co się kręci 6 litrów wody dla pszenicy żyta, jęczmieniowi dokładam 2 to jest 8 litrów, miesza się ponad 5 min. Zboże rozkładam na strychu i 2 x,szufluje by obeschło bo dzieją się jaja w siewniku, różnie się wysiewa w zależności jak jest mokre. Sypie 2 tony na przyczepe to nierówno obsycha i jest masakra. Cza podsuszyć przy takiej ilości wody. Stosuje Bajtan w 20 litrówkach tanio wychodzi :)
Posted
dobre zaprawy są w płynie. A betoniarke mogę ci opchnąć mam 3, ale beton rozrabiam na taczce bo mam gdzieś mycie, kilka taczek w miesiącu wymieszać to mały pikuś w poruwnaniu z myciem, taka prawda....
Posted

Ja od lat używam zaprawy Funaben Plus i jestem zadowolony. :)  Jest tańsza od Oriusa o którym mowa powyżej. Koledzy powyżej dobrze opisali Ci jak zaprawiać w betoniarce i jest to chyba najlepszy sposób. Jednak ja czasem gdy mam mało zboża to zaprawienia żeby tylko dosiać jakiś kawałek to zaprawiam zboże w starej niewielkiej metalowej kastrze do której wchodzi równo 25kg zboża, posypuje to proszkiem i mieszam czymkolwiek co mam pod ręką. Ziarno zaprawione jest w sposób zadowalający, wiadomo że nie da się go nawet porównać do tego które było zaprawiane zawiesiną wodną w betoniarce, ale tak też można sobie poradzić. Zaprawiać w siewniku próbowałem tak samo jak Ty i wiem że ten sposób nie daje dobrego efektu. Pozdrawiam :)

• 1 year later...
  • 3 weeks later...
Posted

U siebie zaprawiałem nią pszenicę rok temu i z tego co dokładnie pokryło nasienie i na wiosnę po wschodach nie widziałem ani pleśni śniegowej ani ostrej plamistości oczkowej na którą ponoć jako jedyna zaprawa działa. moim zdaniem warto.