shogun80 Posted August 27, 2015 Report Posted August 27, 2015 Mozecie mi napisac jak zaprawic dobrze zboze domowym sposobem (nie mam zaprawiarki) i jakie zaprawy sa dobre i tanie? Quote
troszkin Posted August 27, 2015 Report Posted August 27, 2015 Witam ja polecam zaprawę Orius Extra. A zaprawianie domowym sposobem jest bardzo proste. Powaz sobie zboże do 50 kg worków potem weź betoniarkę wsyp zboże i zaprawę mieszaj przez ok 5min a zreszta bedziesz widział czy wszystkie nasionka sa pokryte. Pamiętaj po wsypaniu zboża włącz betoniarkę i dopiero powolutku dolewaj do zboża. Bo jak wlejesz na ras to spłynie na dół do betoniarki sie przykleji i gowno Po tym troszczę przykre czyszczenie jest wnętrza no ale cos za cos Quote
shogun80 Posted August 27, 2015 Author Report Posted August 27, 2015 Rozumiem ze orius w plynie? No i tu mam problem bo betoniarki nie mam? Sasiady takze. W zeszlym sezonie zasypywalem w siewniku ( konne poloczone w jednosc) pokrywalo jedne slabiej drugie mocniej ale na zdrowie mi to moze wyjsc - zawsze lepiej tak niz wcale. Quote
Vademecum Posted August 27, 2015 Report Posted August 27, 2015 no ja nie czyszcze betoniarki, ale beton mieszam łopatą A tak na serio kolega napisał bezbłędnie o metodzie i w czym problem, dołączam się do każdego stwierdzenia, rocznie zaprawiam 5-6 ton właśnie tą metodą , ale daje na 150 kg zboża więcej wody niż zalecają. Rozrabiam zaprawe na 150 kg. w 3 litrach wody i leje to podczas pracy betoniarki pomału tak żeby nie przelało się do blachy, po wlaniu zaprawy dolewam już dość energicznie do środka tego co się kręci 6 litrów wody dla pszenicy żyta, jęczmieniowi dokładam 2 to jest 8 litrów, miesza się ponad 5 min. Zboże rozkładam na strychu i 2 x,szufluje by obeschło bo dzieją się jaja w siewniku, różnie się wysiewa w zależności jak jest mokre. Sypie 2 tony na przyczepe to nierówno obsycha i jest masakra. Cza podsuszyć przy takiej ilości wody. Stosuje Bajtan w 20 litrówkach tanio wychodzi Quote
Vademecum Posted August 27, 2015 Report Posted August 27, 2015 dobre zaprawy są w płynie. A betoniarke mogę ci opchnąć mam 3, ale beton rozrabiam na taczce bo mam gdzieś mycie, kilka taczek w miesiącu wymieszać to mały pikuś w poruwnaniu z myciem, taka prawda.... Quote
troszkin Posted August 27, 2015 Report Posted August 27, 2015 Dzięki ja tez ok 5 ton zaprawiam i powiem szybko i bezproblemowo Quote
troszkin Posted August 27, 2015 Report Posted August 27, 2015 Ja kupuje gotowa zaprawę w postaci koncentratu w 1 litr wiaderkach ale nie powiem jak sie nazywa bo zapomniałem bym musiał do zeszytu zajrzeć Quote
VoYtek8 Posted August 27, 2015 Report Posted August 27, 2015 Ja od lat używam zaprawy Funaben Plus i jestem zadowolony. Jest tańsza od Oriusa o którym mowa powyżej. Koledzy powyżej dobrze opisali Ci jak zaprawiać w betoniarce i jest to chyba najlepszy sposób. Jednak ja czasem gdy mam mało zboża to zaprawienia żeby tylko dosiać jakiś kawałek to zaprawiam zboże w starej niewielkiej metalowej kastrze do której wchodzi równo 25kg zboża, posypuje to proszkiem i mieszam czymkolwiek co mam pod ręką. Ziarno zaprawione jest w sposób zadowalający, wiadomo że nie da się go nawet porównać do tego które było zaprawiane zawiesiną wodną w betoniarce, ale tak też można sobie poradzić. Zaprawiać w siewniku próbowałem tak samo jak Ty i wiem że ten sposób nie daje dobrego efektu. Pozdrawiam Quote
shogun80 Posted August 27, 2015 Author Report Posted August 27, 2015 No i oto mi chodzilo! Dzięki koledzy. Zaczne moze od beczki a potem ponegocjuje z vademecum o betoniare !!! Quote
rafaello3 Posted August 27, 2015 Report Posted August 27, 2015 Ja czyszczę u sąsiada na petkusie zboże i on ma też samorobną zaprawiarkę .Bierze 10 zł za zaprawianie od tony plus 60 zł za tonę wyczyszczonego ziarna . Quote
Bendyn Posted September 2, 2016 Report Posted September 2, 2016 Cześć koledzy, czy ktoś z Was używał może zaprawy Vibrance Gold? Na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=JSNfxWUHAfo reklamują że bardzo dobrze wpływa na zakorzenienie zboża. Czy tak jest faktycnie? Jak chroni przed grzybem? Czy zaprawa dobrze przylega do zboża? Quote
Darko Posted September 22, 2016 Report Posted September 22, 2016 U siebie zaprawiałem nią pszenicę rok temu i z tego co dokładnie pokryło nasienie i na wiosnę po wschodach nie widziałem ani pleśni śniegowej ani ostrej plamistości oczkowej na którą ponoć jako jedyna zaprawa działa. moim zdaniem warto. Quote
Recommended Posts