Jump to content

Recommended Posts

Posted
dlatego używa się do tego pługa. Kultywator ma inne preznaczenie. Warunkowo można ściernie zerwać kultywatorem, jak jest pole czyste bez somy , krótka ściernia i niema perzu. Jeśli się maszyna zapycha to jeździ się bardzo wolno i po deszczu. Też ciągnikiem bez przedniego napędu nie pojedziesz po mokrym.
Posted
Hahaha to ja was zaras wszystkich powale na łeb i na szyje zawsze podorywalem 5 skibowym pługiem podorywkowym. Ale szukałem cos bardziej oszczędnego i szybszego i znalazłem kultywator z wałem strunowym szło jak burza 12km na godzinę to robota szła na 5 ha 3 razy mi sie zapchała a co najciekawsze ze słoma była czaskana sieczkarnia.
Posted
pole polu nie ruwne. Ja zawsze powtarzam, że to kultura upraw. Wszyscy wiemy, że jak nie zrobi się uprawy pożniwnej 2 lata z żedu to pole sie zabagni, a to ciągnie się latami. W zeszłym roku jesień była mokra nic nie uprawiłem po żniwach i w,tym roku po żniwach było to widać.
Posted

Na takiego pole z dużą ilością resztek pożniwnych  najlepszy byłby agregat talerzowy, nic by Ci się nie zapychało, a w najgorszym wypadku czyli np. na nieskoszonych leżakach talerzówka wychodziłaby z ziemi, ew. powciskała to tylko w ziemię, a Ty bez problemu pojechałbyś dalej. Skoro masz problem z uprawą pola po żniwach to może warto byłoby zainwestować w taką maszynę lub w jakiś konkretny agregat ścierniskowy jeśli masz czym go pociągnąć? :)

Jeśli jednak upierasz się przy robieniu kultywatorem to odradzam Ci odkręcanie zębów, jak Ci się ma zapchać to i tak się zapcha, a odkręcenie zębów da Ci tylko tyle że będziesz miał nieruszone "paski" ścierniska. Jeśli masz już wyczucie przy pracy z kultywatorem możesz co najwyżej odkręcić kółka, bo to przy nich najczęściej zaczyna się zapychać.

Moim sposobem na zapychanie się kultywatora jest delikatne poruszanie kierownicą na lewo i prawo, wtedy to co się zapycha zazwyczaj zostaje z boku kultywatora. Oczywiście nie zawsze to pomaga, jak już się zapcha to zgarnij to większą ilość tej słomy, a następnie rozgarniaj na wstecznym przy odpuszczonym kultywatorze, po to żeby nie przeszkadzało Ci to w orce. Jednak jeśli masz naprawdę dużo tej słomy pozostawionej na polu to zrób tak jak robiłeś, czepiaj brony i zrób najpierw porządek, a potem próbuj sprężynować. Niestety sporo się pomęczysz z tym.

Ja osobiście odpuściłem sobie jakiekolwiek uprawy pożniwne i czekam na KONKRETNY deszcz, bo jakakolwiek robota w tym momencie jak dla mnie mija się z celem. Na polach jest za sucho i za twardo na to żeby coś konkretnie zrobić. A na deszcz się nie zanosi raczej... We wtorek wieczorem padało, tyle że pochlapało jak ksiądz kropidłem i nadal nici z jakiejkolwiek uprawy ścierniska, nie mówiąc już o orce. Pozdrawiam :)

Posted

ciężka talerzówka idzie jak burza, przynajmniej się nie topi, tylko mieć ją to jedno, pociągnąć czym to drugie. Chętnie ją sprzedam bo kupiłbym agregat ścierniskowy, szerszy. wydajność 2 - 2,5 ha/h przy długim i nie górzystym polu.

Posted

2, 6 to średnia cena za gorczyce. Nieczyszczoną sprzedawałem po 1 zł. bez chwastów tylko śmieci z łodyg i strąków, a wołają u mnie 4 i 5 zł za kg.

Sarepska jest drobniejsza i droższa, a nakielska to ta grubsza, dawno temu siałem dla centrali nasiennej.

Posted

z trzy lata temu przez olx sprzedałem około 4 tony właśnie gościu z pod warszawy przyjechał pod kraków, sprzedałem po złotówce i cieszyłem się jak gupi tyle kasy mi wpadło nieplanowo. A gość ma firme i kupił gdzieś tam ponad 100 ha i chciał cokolwiek tanio posiać żeby tylko rosło i wziąć dopłate....   ja wziołem około 4 tyś, a on około 100 :) razem zrobiliśmy dobry biznes.  siałem po pare ha gorczycy na przedplon pod pszenice bo na tej mojej marnej ziemi to bez przedplonu pszenicy niema. Teraz są płatności do zazielenienia i pewnie dlatego takie ceny..... Może znowu zaczne siać, ale ciężki przeładunek gorczycy ma taki kurz, że jak przetre ręke ręką to dostaje bąbli jak po pokrzywie i puchne, a niedaj boże bym włożył rękę w ziarno. Może nie samo ziarno tak działa tylko te resztki strączyn co kombajn nie odwieje. Mój organizm nie znosi gorczycy i owsa bezłuskowego są jak wata szklana !!!!

Posted

z gorczycą o tyle kłopotliwa, że ziarno jest mocno zanieczyszczone łuszczyną, kupowałeś z pod kombajnu to wiesz :)

łubin, pod warunkiem, że równo dojżeje i nie powali sie to niema większych problemów. Zmiana sit, a przy grubszym ziarnie zmniejszenie obrotów młocarni i tyle. Pytanie czy ktoś kogo najmujesz ma różne sita

Posted
U mnie kombajnuje rolnik obszarnik ponad 380 h kuku i 100 h zboza takze stac ich na calkiem fajne cacka (kombajny i inne) i pewnie nie byloby problemu z przestawieniem komb na taki zbior. Fakt faktem bierze 500 za godz ale pola to znikaja w tempie jazdy pendolino ☺ pomijajac jak wczesniej pisalem ze trzeba pilnowac jednak kierowcy komb.
Posted

Moja to syf! Z pod kombajnu Targowalem sie ale nic z tego 100 kg kupilem. Choc mam kolege truskawa sie zwie (wiadomo co pielegnuje ☺) z pod plonska (maz) i mowil ze u nich gorczyca po 8 i rzadko sie zdarza ze jest na rynku. Ja swoja wysialem na h 50 kg plus ok 20 kg mocznika rozsiewaczem lejowym jak radziliscie otworzylem na 1 cm praktycznie nie widzialem jak leci - zobaczymy czy i jak wzejdzie, moje pola potrzebuja poplonow bo tesciu tradycjonalista wcale takich rzeczy nie robil a i tak jest zle madrzy sie jakby conajmniej w pgr robil - ja to mam dopiero udreke☺

jesli 50/h to będzie gęsto jak szczotka byle tylko deszcz przyszedł,ja na hektar wysiałem 15 gorczycy 15 seradeli i 30 owsa bo w pr.rolnosrodowiskowym muszą  być 3 rodzaje,już powschodziło ale na razie tylko sterczy jak nie żywe i czeka na deszcz-pozdrawiam