Vademecum Posted August 29, 2015 Report Posted August 29, 2015 dlatego używa się do tego pługa. Kultywator ma inne preznaczenie. Warunkowo można ściernie zerwać kultywatorem, jak jest pole czyste bez somy , krótka ściernia i niema perzu. Jeśli się maszyna zapycha to jeździ się bardzo wolno i po deszczu. Też ciągnikiem bez przedniego napędu nie pojedziesz po mokrym. Quote
troszkin Posted August 29, 2015 Report Posted August 29, 2015 Hahaha to ja was zaras wszystkich powale na łeb i na szyje zawsze podorywalem 5 skibowym pługiem podorywkowym. Ale szukałem cos bardziej oszczędnego i szybszego i znalazłem kultywator z wałem strunowym szło jak burza 12km na godzinę to robota szła na 5 ha 3 razy mi sie zapchała a co najciekawsze ze słoma była czaskana sieczkarnia. Quote
Vademecum Posted August 29, 2015 Report Posted August 29, 2015 pole polu nie ruwne. Ja zawsze powtarzam, że to kultura upraw. Wszyscy wiemy, że jak nie zrobi się uprawy pożniwnej 2 lata z żedu to pole sie zabagni, a to ciągnie się latami. W zeszłym roku jesień była mokra nic nie uprawiłem po żniwach i w,tym roku po żniwach było to widać. Quote
VoYtek8 Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 Na takiego pole z dużą ilością resztek pożniwnych najlepszy byłby agregat talerzowy, nic by Ci się nie zapychało, a w najgorszym wypadku czyli np. na nieskoszonych leżakach talerzówka wychodziłaby z ziemi, ew. powciskała to tylko w ziemię, a Ty bez problemu pojechałbyś dalej. Skoro masz problem z uprawą pola po żniwach to może warto byłoby zainwestować w taką maszynę lub w jakiś konkretny agregat ścierniskowy jeśli masz czym go pociągnąć? Jeśli jednak upierasz się przy robieniu kultywatorem to odradzam Ci odkręcanie zębów, jak Ci się ma zapchać to i tak się zapcha, a odkręcenie zębów da Ci tylko tyle że będziesz miał nieruszone "paski" ścierniska. Jeśli masz już wyczucie przy pracy z kultywatorem możesz co najwyżej odkręcić kółka, bo to przy nich najczęściej zaczyna się zapychać.Moim sposobem na zapychanie się kultywatora jest delikatne poruszanie kierownicą na lewo i prawo, wtedy to co się zapycha zazwyczaj zostaje z boku kultywatora. Oczywiście nie zawsze to pomaga, jak już się zapcha to zgarnij to większą ilość tej słomy, a następnie rozgarniaj na wstecznym przy odpuszczonym kultywatorze, po to żeby nie przeszkadzało Ci to w orce. Jednak jeśli masz naprawdę dużo tej słomy pozostawionej na polu to zrób tak jak robiłeś, czepiaj brony i zrób najpierw porządek, a potem próbuj sprężynować. Niestety sporo się pomęczysz z tym.Ja osobiście odpuściłem sobie jakiekolwiek uprawy pożniwne i czekam na KONKRETNY deszcz, bo jakakolwiek robota w tym momencie jak dla mnie mija się z celem. Na polach jest za sucho i za twardo na to żeby coś konkretnie zrobić. A na deszcz się nie zanosi raczej... We wtorek wieczorem padało, tyle że pochlapało jak ksiądz kropidłem i nadal nici z jakiejkolwiek uprawy ścierniska, nie mówiąc już o orce. Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 ciężka talerzówka idzie jak burza, przynajmniej się nie topi, tylko mieć ją to jedno, pociągnąć czym to drugie. Chętnie ją sprzedam bo kupiłbym agregat ścierniskowy, szerszy. wydajność 2 - 2,5 ha/h przy długim i nie górzystym polu. Quote
Vademecum Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 2, 6 to średnia cena za gorczyce. Nieczyszczoną sprzedawałem po 1 zł. bez chwastów tylko śmieci z łodyg i strąków, a wołają u mnie 4 i 5 zł za kg.Sarepska jest drobniejsza i droższa, a nakielska to ta grubsza, dawno temu siałem dla centrali nasiennej. Quote
Vademecum Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 z trzy lata temu przez olx sprzedałem około 4 tony właśnie gościu z pod warszawy przyjechał pod kraków, sprzedałem po złotówce i cieszyłem się jak gupi tyle kasy mi wpadło nieplanowo. A gość ma firme i kupił gdzieś tam ponad 100 ha i chciał cokolwiek tanio posiać żeby tylko rosło i wziąć dopłate.... ja wziołem około 4 tyś, a on około 100 razem zrobiliśmy dobry biznes. siałem po pare ha gorczycy na przedplon pod pszenice bo na tej mojej marnej ziemi to bez przedplonu pszenicy niema. Teraz są płatności do zazielenienia i pewnie dlatego takie ceny..... Może znowu zaczne siać, ale ciężki przeładunek gorczycy ma taki kurz, że jak przetre ręke ręką to dostaje bąbli jak po pokrzywie i puchne, a niedaj boże bym włożył rękę w ziarno. Może nie samo ziarno tak działa tylko te resztki strączyn co kombajn nie odwieje. Mój organizm nie znosi gorczycy i owsa bezłuskowego są jak wata szklana !!!! Quote
shogun80 Posted August 30, 2015 Author Report Posted August 30, 2015 A powiedz mi czy gorczyca ewentualnie lubin na ziarno to jakas klopotliwa sprawa dla kombajnistow jest, jak to jest ze zbiorem? Quote
Vademecum Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 z gorczycą o tyle kłopotliwa, że ziarno jest mocno zanieczyszczone łuszczyną, kupowałeś z pod kombajnu to wiesz łubin, pod warunkiem, że równo dojżeje i nie powali sie to niema większych problemów. Zmiana sit, a przy grubszym ziarnie zmniejszenie obrotów młocarni i tyle. Pytanie czy ktoś kogo najmujesz ma różne sita Quote
shogun80 Posted August 30, 2015 Author Report Posted August 30, 2015 U mnie kombajnuje rolnik obszarnik ponad 380 h kuku i 100 h zboza takze stac ich na calkiem fajne cacka (kombajny i inne) i pewnie nie byloby problemu z przestawieniem komb na taki zbior. Fakt faktem bierze 500 za godz ale pola to znikaja w tempie jazdy pendolino ☺ pomijajac jak wczesniej pisalem ze trzeba pilnowac jednak kierowcy komb. Quote
Vademecum Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 nie wiadomo czy na skrawek będzie miał ochotę podmianki bo to troche robotyChociaż łubin na zbożowych pójdzie, ale do gorczycy cz zmienić na mniejsze jak do rzepaku Quote
henryk Posted September 1, 2015 Report Posted September 1, 2015 Moja to syf! Z pod kombajnu Targowalem sie ale nic z tego 100 kg kupilem. Choc mam kolege truskawa sie zwie (wiadomo co pielegnuje ☺) z pod plonska (maz) i mowil ze u nich gorczyca po 8 i rzadko sie zdarza ze jest na rynku. Ja swoja wysialem na h 50 kg plus ok 20 kg mocznika rozsiewaczem lejowym jak radziliscie otworzylem na 1 cm praktycznie nie widzialem jak leci - zobaczymy czy i jak wzejdzie, moje pola potrzebuja poplonow bo tesciu tradycjonalista wcale takich rzeczy nie robil a i tak jest zle madrzy sie jakby conajmniej w pgr robil - ja to mam dopiero udreke☺jesli 50/h to będzie gęsto jak szczotka byle tylko deszcz przyszedł,ja na hektar wysiałem 15 gorczycy 15 seradeli i 30 owsa bo w pr.rolnosrodowiskowym muszą być 3 rodzaje,już powschodziło ale na razie tylko sterczy jak nie żywe i czeka na deszcz-pozdrawiam Quote
Vademecum Posted September 2, 2015 Report Posted September 2, 2015 a po kiego to,zostawiałeś, ten mocznik spłynie od wilgoci i zeżre ci maszyne ..... Quote
Vademecum Posted September 2, 2015 Report Posted September 2, 2015 jak chcesz na później zostawić to nigdy w maszynie, a nawozy azotowe rozpływają się od wilgoci w,powietrzu, a i od słońca terz. Takie ziarno z mocznikiem na drugi rok może nie kiełkować !!!! Quote
Recommended Posts