Rafal Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 Witam wszystkich!Proszę o poradę jak zacząć uprawę ziemi od strony prawnej. Nie mam szkoły rolniczej ale mam pełne 9 letnie doświadczenie w tym kierunku. Czy na uprawę szczypioru potrzebny jest krus czy zus. Jak i kiedy się płaci podatek? I czy do opryskow muszę mieć papier. Nie interesują mnie dopłaty, mam 1 ha zapisany na żonę i wszystko potrzebne do obróbki ziemi.Będę bardzo wdzięczny za radyPozdrawiamRafal Quote
Vademecum Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 na uprawę szczypiorku nikt Cię rozliczać z uprawnień rolniczych nie będzie. Krusu nie musisz płacić chociaż jak nigdzie nie jesteś ubezpieczony, a masz ponad 1 ha to warto się ubezpieczyć.( Chorobowe i emerytalne.) Podatek płacisz tylko od nieruchomości. Z oprysków też nikt cię nie rozliczy, ale kurs i certyfikat opryskiwacza warto mieć. Jak masz ten hektar na żonę to ona może figurować jako producent. Też pytanie co chcesz robić z tym szczypiorkiem bo jeśli chcesz go kierować do jakiejś instytucji to może się zdażyć w ramach jakiejś kontroli, że ktoś zapyta cię o nr gospod. i takie inne.Podsumowując, uprawiaj szczypiorek i niczym się nie przejmuj, a kurs se zrób i przegląd opryskiwacza też. Quote
Rafal Posted August 30, 2015 Author Report Posted August 30, 2015 na uprawę szczypiorku nikt Cię rozliczać z uprawnień rolniczych nie będzie. Krusu nie musisz płacić chociaż jak nigdzie nie jesteś ubezpieczony, a masz ponad 1 ha to warto się ubezpieczyć.( Chorobowe i emerytalne.) Podatek płacisz tylko od nieruchomości. Z oprysków też nikt cię nie rozliczy, ale kurs i certyfikat opryskiwacza warto mieć. Jak masz ten hektar na żonę to ona może figurować jako producent. Też pytanie co chcesz robić z tym szczypiorkiem bo jeśli chcesz go kierować do jakiejś instytucji to może się zdażyć w ramach jakiejś kontroli, że ktoś zapyta cię o nr gospod. i takie inne.Podsumowując, uprawiaj szczypiorek i niczym się nie przejmuj, a kurs se zrób i przegląd opryskiwacza też.dzieki wielkie za odpowiedz.Czytalem ,ze nie mozna byc rolnikiem bez odpowiedniego wyksztalcenia. Czy to prawda?Co to numer gospodarstwa i gdzie sie udac? No wlasnie mam w planach podpisanie umowy z siecia sklepow i zastanawiam sie czy audyt BRC jest ciezko zalicyc w Polsce, ale pozyjemy zobaczymy.Najgorsze jest to ze nie moge znalezc glebogryzarki ktora formuje zagony o wysokosci 20cm i serokosci ok 150, widziales gdzies taka?Mam nadzieje ,ze w Polsce wszystkie uprawnienia Angielskie sa akceptowane takie jak na: opryskiwacz, wozek widlowy, teleporter JCB, piersza pomoc, instruktor HACCP, Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 kolego jak ty chcesz z anglikami handlować to moja wiedza wymięka...... Najprawdopodobniej to ich musisz pytać jakie dokumenty są potrzebne.Uprawnienia muszą akceptować bo po to jest unia, niewiadomo czy nie cza będzie wyrobić odpowiedników polskich.....co do maszyny to rzadkość, ale przeglądając ogłoszenia stykałem się z agregatem redliniarką czy coś podobnego. Quote
Recommended Posts