krzysztof86 Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 Witam. ile można dostać dopłaty do 60 h pola przy gruntach 3,4.5 klasie ziemi Quote
Vademecum Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 dopłaty nie są do pola tylko do upraw, więc zależy co tam posiejesz Quote
krzysztof86 Posted August 30, 2015 Author Report Posted August 30, 2015 ok. a co się najbardziej opłaca siać. Quote
Vademecum Posted August 30, 2015 Report Posted August 30, 2015 pewnie zboże, kuku na ziarno. Najlepiej płacą za drobnice np. chmiel albo pomidory ale to dla działkowiczów. Quote
forgod Posted March 22, 2016 Report Posted March 22, 2016 http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/znany-jest-kurs-wedlug-ktorego-beda-obliczane-stawki-tegorocznych-doplat-bezposrednich-1.html Stawki płatności bezpośrednich za 2015 r. Quote
spawer94 Posted March 25, 2016 Report Posted March 25, 2016 chmiel dla działkowiczów? to chyba upraw chmielu nie widziałeś Quote
Vademecum Posted March 26, 2016 Report Posted March 26, 2016 to dla działkowiczów to przenośnia, a rzeczywiście widziałem tylko nieduże poletka, trudno ich nie zauważyć w okolicach lubelszczyzny Quote
krzysztof86 Posted August 20, 2016 Author Report Posted August 20, 2016 Witam. Do kiedy wypłacają dotację Quote
Robert ;-) Posted August 21, 2016 Report Posted August 21, 2016 Dopłaty bezpośrednie powinny już dawno być wypłacone Quote
Vademecum Posted August 21, 2016 Report Posted August 21, 2016 ale bespośrednie, rolnośrodowiskowe, uprawy specjalne ? Quote
krzysztof86 Posted August 21, 2016 Author Report Posted August 21, 2016 Nie wiem jak to nazwać dopiero pierwszy raz składałem. Do zboża ziemniaków, łąk Quote
Vademecum Posted August 21, 2016 Report Posted August 21, 2016 no to bezpośrednie , wypłaty od grudnia i do końca czerwca. Także powinienneś je mieć za zeszły rok. Bo za ten rok dopiero w przyszłym roku - tak w skrucie. Czytałem dzis na pasku wiadomości, że dopłaty bezpośrednie będą wypłacane 70% od wcześniejszego terminu coś 17 październik, ale daty nie jestem pewien. Quote
krzysztof86 Posted August 21, 2016 Author Report Posted August 21, 2016 Ok. Dzięki za informacje Quote
zbig Posted January 29, 2017 Report Posted January 29, 2017 słuchajcie a to co tam wypisują??? że niby nie dostaniemy dopłat?? Grozi nam brak zwrotu wydanych środków. Zasady są jasne: to rząd wykłada początkowo pieniądze na dopłaty, a dopiero po kontroli z Brukseli i sprawdzeniu formalności następuje zwrot poniesionych środków. Dziura powstała w ten sposób może opiewać na ponad 14 mld zł!Minister Jurgiel, chcąc naprawić pomyłkę, pod koniec grudnia wydał projekt rozporządzenia o zmniejszeniu stawek dopłat. Jakby tego było mało, urzędnicy w biurach powiatowych ARiMR mają odbierać nadpłaty od rolników i rozdzielić je między tych, którzy nic nie dostali. Rolnicy są oburzeni. Mają dość niekompetencji i arogancji rządzących. Po raz kolejny PiS pokazało gdzie ma problemy polskiej wsi. Jeśli rolnicy nie dostaną za chwilę dopłat nie będą mieli pieniędzy na pokrycie najpilniejszych potrzeb. linkuje: http://www.psl.pl/minister-jurgiel-zostawil-rolnikow-bez-unijnych-doplat/ Quote
Vademecum Posted January 29, 2017 Report Posted January 29, 2017 Nie rozumiem tego, tak jak niewyobrażalne dla mnie jest niewypłacenie dopłat bezpośrednich. Osobiście też nie dostałem i czekam na płatności bezpośrednie. Quote
Tofik Posted January 29, 2017 Report Posted January 29, 2017 Znaczy sie że jak w grudniu dostałem parę groszy to reszty już nie dostane? a z tego co dostałem to jeszcze mam im część zwrócić? Ciekawe Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted January 29, 2017 Report Posted January 29, 2017 Kolega się naczytał propagandy. Dopłaty są wypłacane ze środków Unijnych a nie krajowych. Zwrot grozi nie rolnikom tylko Polsce za to co się działo za czasów Sawickiego. Środki na dopłaty bezpośrednie w roku 2016 będą niższe gdyż zostały przeznaczone w wyższej kwocie niż wynikałoby z preliminarza na 2015 rok. Powód jest prosty. W 2015 roku były wybory. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted January 29, 2017 Report Posted January 29, 2017 no, jakoś któreś działania są wypłacane ze środków krajowych, ale związanych , albo nadzorem ue. Zdaje sie ONW Quote
DuzyGrzegorz Posted January 29, 2017 Report Posted January 29, 2017 Wszystkie gdzie jest ustalony udział krajowy, np. PROW (ONW to nie dopłaty a właśnie PROW), czy w całości są finansowane z budżetu krajowego np. pomoc de minimis. Wypłata dopłat bezpośrednich ze środków krajowych byłaby traktowana jako pomoc publiczna na co potrzebna jest zgoda KE. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Tuzon Posted March 27, 2017 Report Posted March 27, 2017 A słyszeliście może o dopłatach dla osób które chciałby sprzedać swoje gospodarstwo rolne? Np dla osób które mają po 10ha ziemi. Zastanawiam się jaki to ma ce? Czy chodzi o to, aby powstawały wielkopowierzchniowe gospodarstwa rolne? DuzyGrzegorz 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted March 27, 2017 Report Posted March 27, 2017 Rolnicy pobierający dopłaty do 1250 EURO, którzy na trwałe przekażą posiadaną ziemię na rzecz innego gospodarstwa, mogą otrzymać skumulowane płatności za pięć lat, powiększone o 20 proc. Obawiam się że Kolega ma racje co do celu tego programu. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted March 27, 2017 Report Posted March 27, 2017 Przecież i bez tych dopłat dążą to tego aby skasować małe gospodarstwa, w sumie same się skasuja jak tak będzie dalej, jak jest teraz Quote
Recommended Posts