Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 A co z tymi Ukraińcami? Nie chcą, nie umią, czy za dużo podjadają? Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 No to zapłata za kg powinna rozwiązać problem Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Niemcy mają dobrze z Polaczkami. Ja bym wolała zdechnąć niż pracować dla niemca czy angola... Sołtys Michał and DuzyGrzegorz 2 Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Jeszcze się zastanawiam nad kurami. Teraz w modzie Eco z małych gospodarstw, ale dopłaty dają chyba tylko do niosek, a ja bym wolała pójść w mięsne (ale nie brojler) w lato prawie samopas, a przed zimą opychać po znajomych, resztę w zamrażarkę... Tylko boję się trochę zielononóżki, bo to cwane kury są, nie wiem czy podciecie lotki by zalatwilo sprawę, mam kiepskie ogrodzenie... Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Chociaż może mój Owczar by się na coś przydał Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 No tak, ale jak jest demokracja to nawet ten baran głosuje. Na złość, albo dla kasy. Niestety. patriotyzm w zaniku. Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Kury to zielononóżki. Taka polska odmiana Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Wiem, że zielononóżka to odmiana chociaż jeszcze rok temu myślałam, że kura to po prostu kura właśnie na staropolskie rasy są dopłaty. Podobno zielononożka jest dobra też na mięso, choć mała, tylko problem z nimi taki, że uciekają daleko od kurnika... Ale nie wyobrażam sobie trzymać przerosnietego tucznego mutanta typu brojler na (głównie) własny użytek... Teraz jest w Polsce tylko pseudo patriotyzm, Facebook i żelowe paznokietki... Żal, co się stało z tą piękną krainą... Gdzie się podziała Polska Inteligencja... Nie mogę przeżyć, że ludzie dają się tak otumaniać, ale tak już jest i nic się tu nie zmieni... Teraz, zamiast składać kurnik do kupy i żyć, uczę się od roku tych unijnych dopłat i dalej nie wiem co mi wolno robić na własnym podwórku żeby dożyć do następnego miesiąca... Wszystko to manipulacja... Sołtys Michał 1 Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Nawet jeśliby, ktoś chciał coś zmienić, to jest w tym kraju jak samotna płotka... Albo popłynie z prądem, albo marnie skończy... Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Polscy Patrioci mogliby założyć w Polsce coś w rodzaju mniejszości narodowej ;p Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Wiem, że zielononóżka to odmiana chociaż jeszcze rok temu myślałam, że kura to po prostu kura właśnie na staropolskie rasy są dopłaty. Podobno zielononożka jest dobra też na mięso, choć mała, tylko problem z nimi taki, że uciekają daleko od kurnika... Ale nie wyobrażam sobie trzymać przerosnietego tucznego mutanta typu brojler na (głównie) własny użytek... Teraz jest w Polsce tylko pseudo patriotyzm, Facebook i żelowe paznokietki... Żal, co się stało z tą piękną krainą... Gdzie się podziała Polska Inteligencja... Nie mogę przeżyć, że ludzie dają się tak otumaniać, ale tak już jest i nic się tu nie zmieni... Teraz, zamiast składać kurnik do kupy i żyć, uczę się od roku tych unijnych dopłat i dalej nie wiem co mi wolno robić na własnym podwórku żeby dożyć do następnego miesiąca... Wszystko to manipulacja...Dokładnie. No i jajka zdrowsze. Mniej tłuszczu w sobie zawierają. tego złego. Jak gdzie się podziała? Wyjechała po stanie wojennym, wymarła, dopiero się tworzy. Oczywiście nie ta co ma 20-30 lat. Bo to raczej pseudo inteligencja. Ale jest jeszcze zdrowa tkanka, której zależy na Polsce. I to zarówno ta wiekowa jak i 40-50 letnia. Najzdrowsza. Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Polscy Patrioci mogliby założyć w Polsce coś w rodzaju mniejszości narodowej ;pNa pierwszy rzut oka tak, ale nie jest tak źle. Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Nawet jeśliby, ktoś chciał coś zmienić, to jest w tym kraju jak samotna płotka... Albo popłynie z prądem, albo marnie skończy...Kwestia charakteru i silnej woli. Problem jest raczej w tym, że na szczeblu samorządowym rządzi klika partyjna od lat. Lewactwo i pseudo solidarność wywodząca się po układzie okragłostołowym. Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Ta właśnie starszyzna głosuje na PiS a 50-cio latki na PO... Młodzi to już w ogóle jest katastrofa... Będą głosować na tego co zalegalizuje trawkę itp... Zakłada się właśnie Partia Słowian Polskich, ale i oni niczego nie zmienią, bo społeczeństwo jest skutecznie ogłupione. Mówisz, że nie jest tak źle? Żeby odwrócić ten system gdzie Polska jest w 90% zależna od innych państw, czekały by nas bardzo długie i chude lata, a i tak jest bardzo nieciekawie... Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 I charakter nie wzięli zmieni w walce z wiatrakami... Ludzie żyją dniem dzisiejszym, chcą mieć samochody i wakacje i g... Ich obchodzi, że ktoś sprzedaje kraj. Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Jedynie "apokalipsa" mogła by coś zmienić... Nie ma sensu uczyć dzieci historii. Bo i tak nic z tym nie zrobią... Będą chodować mięso w laboratorium i warzywa w tabletkach. Taka jest przyszłość i nikt tego nie zmieni. Zaśmiecam trochę temat dopłat Quote
Vademecum Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 nie odmiana tylko rasa, odmiany to wśród roślin i w języku polskim.Kijem Wisły nie zawrócisz jak i umarłego nie wskrzesisz. Niema co narzekać bo to choroba ludzi ograniczonych, bez pomysłu na życie. Trzeba działać i liczyć na siebie.Kury broilery jakbyś hodowała tradycyjnie to nie byłyby takie straszne. Nie od rasy zależy czy w mięsie będą azotany nierozpuszczalne w wodzie czy antybiotyki tylko od paszy.Dzisiaj liczy sie wygoda, pieniądze. Kiedyś jak sie wychodziło z domu w pole o 5 rano z kółkiem kiełbasy i ćwiartką chleba to była robota , człowiek sie dorabiał a ceny za płody rolne nie były korzystne jak i dziś. Trzeba zakasać rękawy i do roboty, tylko dziś ludzie tego nie umieją.Patriotyzm to też praca a nie ślizganie się poprzez życie. Quote
Vademecum Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Zarobienie konkretnej kasy u niemca czy angola to nie zbrodnia przeciw ojczyźnie ! Wiele ludzi zbudowało tam kapitał i przywiozło go do polski by coś zacząć na własną rękę.Niepoorawne byłoby życie z dnia na dzień , tak jak wielu ukraińców, którzy nie myślą wracać do siebie. Jak idziesz przez kraków to słyszysz ukraińców, arabów. W świnoujściu znowu niemcy. Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Szczęśliwy ten, kto będzie w miarę samowystarczalny. Dopiero zapuszczam korzenie na wiosce i wszystkiego się uczę, adaptuje się do nowych warunków i zdecydowanie za dużo myślę, a za mało robię plan już prawie dopracowany, teraz tylko wykonać. Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Niemcy się z nas smieją, myślą że są lepsi od nas... A w rzeczywistości to parszywy naród kundli. Nie mogłabym zmywac podłogi Niemcowi. Po prostu nie mogłabym. Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Nie przekreślam ludzi, którzy wyjeżdżają nawet i do Niemiec, bo z tym kapitałem tak jak mówisz, ale to Niemcy powinny lizać nam stopy a nie na odwrót... Quote
Vademecum Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 a kto ci mówi o zmywaniu podłogi ? te czasy dawno minęły, no chyba że sie ktoś na to godzi.W angli, szwecji, norwegi poznałem ludzi, polaków na kierowniczych stanowiskach, jak i cenonych fachowców. Quote
Vademecum Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Niemcy sie już z nas tak nie śmieją, z jednej strony niemców prawie już niema jest tylko ładny, zadbany kraj w kontekście całej europy bardzo podobny do naszego.Spotkałem niemców którzy nas podziwiają, oni mają obraz polaka nieudacznika ale jak ktoś jest dobry w tym co robi to go cenią. Quote
Vademecum Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Kiedyś spotkałem takiego młodego niemca w firmie , mył szyby w wystawie . Chciałem żeby mi powiedział gdzie szef, biuro a on że tu są niemcy on jest niemcem i mam mówić po niemiecku ja mu powiedziaĺem że niemiec nie myłby szyb.... Rzucił tą szmatą i wściekły zadzwinił po szefa. Szef okazał sie polakiem Quote
Recommended Posts