Jump to content

Recommended Posts

Posted
Sołtys Michał nie nabijaj się :P :D, ledwo skończyłam osiemnastkę, a moją pasją jest oglądanie bajek dla dzieci w tv. Trochę to wszystko owinęłam w bawełnę, bo kobiety mają bardziej złożony umysł :) ale sens i całokształt się zgadza.
Posted
Vademecum, nie mam pamięci do dat, nazwisk itp. Też nie śledzę tego wszystkiego z jakimś wielkim zapałem, ale było pare naście razy głośno o lasach. Więc nawet jak nie udało im się sprzedać to mieli zapędy na to.
Posted
Dwa lata temu o tej samej porze roku, zadzwoniłam do męża i powiedziałam pakuję nas. Wyprowadzamy się na wieś. Tak też zrobiliśmy z dniem zakończenia roku szkolnego.
Posted
To było prawdziwe powołanie :) nie mogę sobie jednak do końca wyobrazić, że resztę życia spędzę goniąc stadko kóz na łąkę... A co gorsza robić za rzeźnika... Ale mam silną potrzeba być samowystarczalnym. Być może zadziałało u mnie coś w rodzaju kompasu migracyjnego. I być może ludzie dlatego tak chętnie wyjeżdżają za granicę. Odpowiedź jest w gwiazdach, ale żaden ze mnie astrolog. Interesuje się zbyt wieloma rzeczami by któraś z dziedzin poznać encyklopedycznie. Wszystko jednak wskazuję na zmiany klimatyczne, w pierwszej kolejności RUCH PRECESYJNY ziemi, następnie układ ogromnych gwiazd (słońc), które podobno mają większy wpływ na ziemię pod względem klimatu niż nasze słońce. One są ogromne. To ma wpływ na ziemię, a nie jakieś tam disele... Nie wykluczona jest mała epoka lodowa, ale póki co robi się coraz cieplej i susza i wichry jakieś i wulkany...
Posted

Sołtys Michał nie nabijaj się :P :D, ledwo skończyłam osiemnastkę, a moją pasją jest oglądanie bajek dla dzieci w tv. Trochę to wszystko owinęłam w bawełnę, bo kobiety mają bardziej złożony umysł :) ale sens i całokształt się zgadza.

Oj tam oj tam, kobiety maja analityczny umysł :P, w te bajki to nie uwierzę, ale większość programów rozrywkowych przypomina bajki  :D

Posted

To było prawdziwe powołanie :) nie mogę sobie jednak do końca wyobrazić, że resztę życia spędzę goniąc stadko kóz na łąkę... A co gorsza robić za rzeźnika... Ale mam silną potrzeba być samowystarczalnym. Być może zadziałało u mnie coś w rodzaju kompasu migracyjnego. I być może ludzie dlatego tak chętnie wyjeżdżają za granicę. Odpowiedź jest w gwiazdach, ale żaden ze mnie astrolog. Interesuje się zbyt wieloma rzeczami by któraś z dziedzin poznać encyklopedycznie. Wszystko jednak wskazuję na zmiany klimatyczne, w pierwszej kolejności RUCH PRECESYJNY ziemi, następnie układ ogromnych gwiazd (słońc), które podobno mają większy wpływ na ziemię pod względem klimatu niż nasze słońce. One są ogromne. To ma wpływ na ziemię, a nie jakieś tam disele... Nie wykluczona jest mała epoka lodowa, ale póki co robi się coraz cieplej i susza i wichry jakieś i wulkany...

Zycie i śmierć jest nierozerwalną częścią życia. Tym bardziej hodowcy. Tego się nie da uniknąć. Nie możesz patrzeć na hodowane przez siebie zwierzęta jak na kogoś bliskiego. To trudne, ale konieczne. Jak to mówią ,,... cyk Walenty na bok sentymenty..."

Posted

Vademecum, nie mam pamięci do dat, nazwisk itp. Też nie śledzę tego wszystkiego z jakimś wielkim zapałem, ale było pare naście razy głośno o lasach. Więc nawet jak nie udało im się sprzedać to mieli zapędy na to.stwo

Było. Faktycznie. O zwiększonej wycince. Sugestie jakoby lasy państwowe miały pokryć jakieś wyimaginowane odszkodowania narodu wybranego też się pojawiały.

Posted
Dokladajac do tego wojnę, która nie długo się zacznie, wychodzi nam obraz nędzy i rozpaczy. I chociaż w Polsce może nie będzie tak źle, to takie tarcze amerykańskie nam pomagać nie będą...
Posted
A co do roszczeń spadkowych narodu wybranego, to żydo-ameryka szuka zaczepki, żeby znaleźć chętnego na broń. Próbuję w Polsce podłożyć kolejną "cykającą bombę", to ich stara metoda na wywoływanie wojen...
Posted

A co do roszczeń spadkowych narodu wybranego, to żydo-ameryka szuka zaczepki, żeby znaleźć chętnego na broń. Próbuję w Polsce podłożyć kolejną "cykającą bombę", to ich stara metoda na wywoływanie wojen...

Nie ma czegoś takiego jak roszczenia spadkowe narodu. Spadek zależy nie od narodu lecz od państwa, bo bez względu na narodowość obywatele podlegają systemowi prawnemu państwa. Nie ma znaczenia czy to byli Żydzi, Cyganie, Ukraińcy, Niemcy czy Polacy. Majątek znajdujący się na terenie Państwa Polskiego podlega prawom dziedziczenia określonym przez Polskie prawo. W czasie wojny było Państwo podziemne, był prezydent, premier, rząd, armia i prawo. W chwili wybuchu wojny i do końca 1947 roku kwestię dziedziczenia regulował Kodeks napoleoński. Kodeks ten w artykule 768 określał, że w przypadku braku dziedziców ustawowych spadek przypadał Skarbowi Państwa jako wakujący i bezdziedziczny. Prawo nie działa wstecz, również ustawa 447. Jak dla mnie wszystko jest jasne kto dziedziczy majątek obywateli polskich narodowości żydowskiej zmarłych bezpotomnie w czasie drugiej wojny światowej, nie pozostawiając spadkobierców. Pozdrawiam!

Posted

Inny zawód wpisuje z dumą wpisuję w rubryce zawód. Ale w życiu dyplomatą nie byłem, choć może nie do końca jest to prawda.

Za mienie bezpotomnie zmarłych na terenie Państwa Polskiego Polska nie płaci. Jednak są tereny obecnej Polski na których nie obowiązywało w czasie II Wojny światowej prawo Polskie i są tereny które nie są częścią obecnego Państwa Polskiego ale w czasie II Wojny światowej obowiązywało prawo Polskie. Co do statusu takiego mienia są zawierane umowy międzynarodowe (międzypaństwowe) które regulują sprawy cywilno-prawne dotyczące mienia przenosząc wszelkie roszczenia na państwo na terenie którego obecnie mienie się znajduje. Dam Ci własny przykład. Moja rodzina (tych co nie trafili do Katynia) została 13 kwietnia 1940 roku wywieziona na Syberię. W sprawie mienia zostały zawarte następujące umowy:

1. Układ z 9 IX 1944 pomiędzy Polskim Komitetem Wyzwolenia Narodowego a Rządem Białoruskiej Socjalistycznej Republiki Rad dotyczącym ewakuacji obywateli polskich z terytorium B.S.R.R. i ludności białoruskiej z terytorium Polski.
  2. Układ z 9 IX 1944 pomiędzy Polskim Komitetem Wyzwolenia Narodowego a Rządem Ukraińskiej Socjalistycznej Republiki Rad dotyczącym ewakuacji obywateli polskich z terytorium U.S.R.R. i ludności ukraińskiej z terytorium Polski.
  3. Układ z 22 IX 1944 pomiędzy Polskim Komitetem Wyzwolenia Narodowego a Rządem Litewskiej Socjalistycznej Republiki Rad dotyczącym ewakuacji obywateli polskich z terytorium Litewskiej S.R.R. i ludności litewskiej z terytorium Polski.
  4. Umowa z 6 VII 1945 między Tymczasowym Rządem Jedności Narodowej Rzeczypospolitej Polskiej i Rządem Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich o prawie zmiany obywatelstwa radzieckiego osób narodowości polskiej i żydowskiej, mieszkających w ZSRR, i o ich ewakuacji do Polski, i o prawie zmiany obywatelstwa polskiego osób narodowości rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, rusińskiej i litewskiej, mieszkających na terytorium Polski, i o ich ewakuacji do ZSRR.

Na podstawie ostatniej z wymienionych umów w 1946 roku rodzina wróciła do Polski na tzw. "ziemie odzyskane", a gospodarstwo rolnicze pozostało na terenie Białorusi. Rząd polski przejął tymi umowami wszelkie roszczenia co do mienia obywateli Polskich przejętego na rzecz ZSRR. Polski ustawodawca zaproponował, że zapłaci 10% wartości mienia w zamian z zrzeczenie się wszelkich praw do pozostawionego majątku. Obywatele którzy pozostawili mienie na terenie ZSRR mogli z tej formy skorzystać. Część mojej rodziny skorzystała z tego prawa i zrezygnowała z jakichkolwiek roszczeń wobec przynależnej im części masy spadkowej. Ja z tego prawa nie skorzystałem bo to tak jakby sprzedać część własnej duszy.

Co do Niemiec sprawa jest trochę inna. 8 maja 1945 roku Niemcy podpisały bezwarunkową kapitulację co oznacza że poddały się jurysdykcji zwycięskich mocarstw. Układ został zawarty w lutym 1947 roku (pokój paryski). Tam kwestia mienia pozostawionego w Polsce przez Niemców została uregulowana i roszczenia cywilno-prawne przejęło państwo Niemieckie. Kwestia otwarta jest jest co do mienia tzw. "późnych przesiedleńców" gdyż statusu tego mienia nie reguluje pokój paryski. A sądów dbających o przestrzeganie Konstytucji, zwłaszcza jej art. 1 i 5 niestety nie mamy. ....

Pozdrawiam!

Posted

Nie ma czegoś takiego jak roszczenia spadkowe narodu. Spadek zależy nie od narodu lecz od państwa, bo bez względu na narodowość obywatele podlegają systemowi prawnemu państwa. Nie ma znaczenia czy to byli Żydzi, Cyganie, Ukraińcy, Niemcy czy Polacy. Majątek znajdujący się na terenie Państwa Polskiego podlega prawom dziedziczenia określonym przez Polskie prawo. W czasie wojny było Państwo podziemne, był prezydent, premier, rząd, armia i prawo. W chwili wybuchu wojny i do końca 1947 roku kwestię dziedziczenia regulował Kodeks napoleoński. Kodeks ten w artykule 768 określał, że w przypadku braku dziedziców ustawowych spadek przypadał Skarbowi Państwa jako wakujący i bezdziedziczny. Prawo nie działa wstecz, również ustawa 447. Jak dla mnie wszystko jest jasne kto dziedziczy majątek obywateli polskich narodowości żydowskiej zmarłych bezpotomnie w czasie drugiej wojny światowej, nie pozostawiając spadkobierców. Pozdrawiam!

I tego się twardo trzymajmy. 

Posted
DuzyGrzegorz, strasznie to zawiłe. Muszę przeczytać że 3 razy... Zrozumiałam z tego tyle, że masz na terenie Białorusi? Gospodarstwo, którego nie możesz odzyskać? Ale ty żyjesz, a jak to się ma do Żydów, których już nie ma? Ich naród nie może niczego żądać od Polski. Czy czegoś nie rozumiem. Były jakieś tereny w Polsce, o które mogą się kłócić?