Jump to content

Recommended Posts

Posted
DuzyGrzegorz, strasznie to zawiłe. Muszę przeczytać że 3 razy... Zrozumiałam z tego tyle, że masz na terenie Białorusi? Gospodarstwo, którego nie możesz odzyskać? Ale ty żyjesz, a jak to się ma do Żydów, których już nie ma? Ich naród nie może niczego żądać od Polski. Czy czegoś nie rozumiem. Były jakieś tereny w Polsce, o które mogą się kłócić?
Posted

Już pisałem że ważne jest obywatelstwo a nie narodowość. O tych Polskich obywatelach co już ich nie ma i nie pozostawili spadkobierców już dokładnie napisałem. Ale są także tacy co przeżyli. Adresatem ich żądań cywilnych jest państwo Niemieckie jeżeli ich majątek pozostał w granicach obecnego Państwa Polskiego i o ile nie są obywatelami Państwa Polskiego, a także jeżeli obejmuje ich tzw. pokój paryski. Część mojej rodziny przeżyła i nie może domagać się odszkodowania od Białorusi bo tę odpowiedzialność cywilną na podstawie umowy międzypaństwowej przejęło państwo Polskie, ale tylko wobec Polskich obywateli. Gdyby moja rodzina nie miała obywatelstwa Polskiego to adresatem roszczeń cywilnych byłaby Białoruś.

Bardziej jasno wyjaśnić nie potrafię. Pozdrawiam!

Posted
rodzina mojej żony też zostawiła majątek, na obecnej ukrainie - w taki sposób znaleźli się we wrocławiu. Swojego dziadka nie odnalazła nawet w katyniu, został aresztowany - tyle ustalono.
Posted
Wszystko to jest po cichu już podpisane. Jedyne co nam pozostaje to kupować w tylko Polskich sklepach. Niby te duże markety są francuskie, holenderskie, itp itd, ale wszystko to trzymają Żydzi.
Posted
Ja dokładnie nie wiem, ale się dowiem jak to z tymi majatkami u mnie było. Zdaje się kamienice jakieś mam w Warszawie. A cofajac się dalej w głąb historii to mieliśmy całe wsie, dworki. Cześć tego została pewnie sprzedana, część rozkradziona...
Posted
Nigdy nie lubiłam uczyć się historii nowożytnej. Nie mam do tego głowy. Daty, daty, nazwiska..., ale wiem co się tutaj dzieje i historię Wandalów, Lechitów, Lachów, Polaków mam w małym paluszku, bez zbędnych szczegółów oczywiście. Jestem jak to się pieszczotliwie mówi turbo słowianką. Szczegółowo historycznie rozpracowuje to, no właśnie jak on się nazywał... Szydłowski, z niego też się nabijają. Szpera w starych kronikach, również zagranicznych, które dla wielu nie są wiarygodne, ale wszystkie wyraźnie opisują Polskę sięgającą prawie na całą Europę. Trzeci bardzo mądry gość, jak mu tam było... Mroziński. Mówi o mechanice nieba, pierwotnym piśmie Polskim- Głagolicy i o tym jak od tego (kosmicznego) pisma powstawały wszystkie języki świata. Głagolica z czasem przeszła w cyrylice. To jest trzech mistrzów polskiego narodu. Pierwszy to Kudliński, ten od armii.
Posted
Nigdy nie lubiłam uczyć się historii nowożytnej. Nie mam do tego głowy. Daty, daty, nazwiska..., ale wiem co się tutaj dzieje i historię Wandalów, Lechitów, Lachów, Polaków mam w małym paluszku, bez zbędnych szczegółów oczywiście. Jestem jak to się pieszczotliwie mówi turbo słowianką. Szczegółowo historycznie rozpracowuje to, no właśnie jak on się nazywał... Szydłowski, z niego też się nabijają. Szpera w starych kronikach, również zagranicznych, które dla wielu nie są wiarygodne, ale wszystkie wyraźnie opisują Polskę sięgającą prawie na całą Europę. Trzeci bardzo mądry gość, jak mu tam było... Mroziński. Mówi o mechanice nieba, pierwotnym piśmie Polskim- Głagolicy i o tym jak od tego (kosmicznego) pisma powstawały wszystkie języki świata. Głagolica z czasem przeszła w cyrylice. To jest trzech mistrzów polskiego narodu. Pierwszy to Kudliński, ten od armii.
Posted
kiedyś my będziemy historią, co było już sie nie zmieni.ale co może być to już nasze działania , reraz , dziś - samo gadanie jest ulotne i nie pozostawia znaku w histori. Dlatego ważne jest działanie a nie błądzenie w umyśle.
Posted
Powstanie kosmosu, podział go na + i -, yin-yang, bóg- szatan, studiowałam z czystej ciekawości. Stworzenie człowieka itd. Piramidy... Biblię... Chrześcijaństwo. Ze slowianami zaczęło się wszystko od tego Mieszka I, skąd on się wziął itd.
Posted

rodzina mojej żony też zostawiła majątek, na obecnej ukrainie - w taki sposób znaleźli się we wrocławiu. Swojego dziadka nie odnalazła nawet w katyniu, został aresztowany - tyle ustalono.

Niestety nie On jeden zginął w ten sposób. 

Posted

Wszystko to jest po cichu już podpisane. Jedyne co nam pozostaje to kupować w tylko Polskich sklepach. Niby te duże markety są francuskie, holenderskie, itp itd, ale wszystko to trzymają Żydzi.

No tak, ale to już było sprawdzone w XIX w. I na terenie Wielkopolski odniosło pozytywny skutek.