Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Z tymi podłogami to przenośna, ale są jeszcze młode dziewczyny, co jeżdżą do opieki nad starszymi. To jest najgorsze... A ci fachowcy też tam pracują na dobrobyt Niemców... Przyjeżdża taki Niemiec i mówi, o!!! O!!! To wy macie wieżowce? Ja myślałem że dalej wodę wiadrami że studni tu ciagacie... Tak nas widzi Niemiec. Po tym wszystkim co nam zrobili... Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 A jeszcze są i tacy co się w Niemczech dorobili, a potem przyjeżdża do Polski stawia chałupe zakłada biznes i się śmieje z rodaka że niczego się nierób nie dorobił... Quote
Jaga Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Wiadomo, nie można każdego do jednego worka wrzucić... Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 On 5/30/2019 at 11:59 AM, Mikro-rolniczka said: Ta właśnie starszyzna głosuje na PiS a 50-cio latki na PO... Młodzi to już w ogóle jest katastrofa... Będą głosować na tego co zalegalizuje trawkę itp... Zakłada się właśnie Partia Słowian Polskich, ale i oni niczego nie zmienią, bo społeczeństwo jest skutecznie ogłupione. Mówisz, że nie jest tak źle? Żeby odwrócić ten system gdzie Polska jest w 90% zależna od innych państw, czekały by nas bardzo długie i chude lata, a i tak jest bardzo nieciekawie...Czy ja wiem czy 50 latkowie głosują na platformę? No raczej nie. Tu głosy są podzielone między PO i PIS.Zależna bo tak wybrała. Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 On 5/30/2019 at 12:05 PM, Mikro-rolniczka said: I charakter nie wzięli zmieni w walce z wiatrakami... Ludzie żyją dniem dzisiejszym, chcą mieć samochody i wakacje i g... Ich obchodzi, że ktoś sprzedaje kraj.No jak widać nie do końca własnie. Poza tym sami tego chcieli. W większości. Takiego dokonali wyboru. Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 On 5/30/2019 at 12:23 PM, Mikro-rolniczka said: Jedynie "apokalipsa" mogła by coś zmienić... Nie ma sensu uczyć dzieci historii. Bo i tak nic z tym nie zrobią... Będą chodować mięso w laboratorium i warzywa w tabletkach. Taka jest przyszłość i nikt tego nie zmieni. Zaśmiecam trochę temat dopłat Bez przesady. Historii zawsze warto uczyć. Niech poznają błędy poprzedników. Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 On 5/30/2019 at 1:31 PM, Mikro-rolniczka said: Niemcy się z nas smieją, myślą że są lepsi od nas... A w rzeczywistości to parszywy naród kundli. Nie mogłabym zmywac podłogi Niemcowi. Po prostu nie mogłabym.To się zgadza. To naród bezczelny i leniwy w gruncie rzeczy. Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 On 5/30/2019 at 1:49 PM, Vademecum said: Kiedyś spotkałem takiego młodego niemca w firmie , mył szyby w wystawie . Chciałem żeby mi powiedział gdzie szef, biuro a on że tu są niemcy on jest niemcem i mam mówić po niemiecku ja mu powiedziaĺem że niemiec nie myłby szyb.... Rzucił tą szmatą i wściekły zadzwinił po szefa. Szef okazał sie polakiemW Polsce w niemickiej firmie byś sobie tak nie pogadał jako pracownik. Niestety. Szybko by Cię zgaszono. Quote
Jaga Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 PiS i PO smieją się Polakom w twarz, a ludzie jak te ćmy dalej na nich głosują... 80% głosujących. A połowa Polaków w ogóle ma to w d... I nie rusza nawet tyłka na wybory... Wygląda na to, że nasza inteligencja została skutecznie wypleniona... Niestety, dopóki ludzie nie pójdą po rozum do głowy, nic się nie zmieni. Już teraz istniejemy tylko na mapie... Quote
Vademecum Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 nie wiem skąd tak wszystko w czarnych barwach postrzegasz, żywność tania, jest gdzie mieszkać, zdrowie nie szwankuje a i ta opieka medyczna jakoś działa, trzeba cieszyć się tym co jest a jak uważasz że znasz lepsze życie to działaj i zmieniaj go.Pomyśl o czasach gdzie w sklapach na półkach był ocet i sól i kolejka bo może coś rzucą. Sołtys Michał 1 Quote
Jaga Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 Obawiam się, że gdybyśmy teraz nie spełnili jakiegoś durnego wymogu Unii, to na półkach też był ocet... Jesteśmy jakby to ująć "ubezwłasnowolnieni". Quote
Vademecum Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 chyba nie wiesz co piszesz, w polsce jest zadużo żywności a nie zamało. Myślisz że ceny za produkcje rolną są zawysokie ? Cały czas o to chodzi rolniką aby ceny w skupach wzrosły. Sołtys Michał 1 Quote
Jaga Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 To nie o to chodzi, że mi jako jednostce coś nie pasuje, bo wszystko "jakoś działa". Wszystkim się nie da zrobić dobrze, zawsze ktoś będzie głosował za prohibicja, czy adopcja dzieci przez gejów itp. Nie chodzi mi o takie pierdoły. Wiadomo też, że cokolwiek by się w Polsce nie działo, zawsze trzeba będzie harować, żeby osiągnąć swój pułap szczęścia materialnego. Chciałabym żeby Polacy pracowali w Polskich fabrykach, żeby zlikwidowano zagmatwaną papierologie, dotacje, zasiłki itp. Żeby Polak mógł hodować zwierzęta i zarabiał na tym a nie uzeral się z papierologia, i kajał o dopłaty żeby przeżyć. Dają nam 500+,przeciez to są nasze pieniądze! Ale żeby je dostać musisz przestudiowac prawo, składać wnioski i często jeszcze walczyć w sądzie o swoje własne pieniądze. To jest chore. Unia i jej dopłaty to jest dokładnie ten sam system. Wszystko co z niej bierzemy to jest nasz kredyt narodowy, który splacimy 3 razy, bo po drodze ktoś się musi nahapac i wymyśla z nudów jak tu jeszcze bardziej wydoic niewolnika. Quote
Jaga Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 A czy w Polsce jest za dużo żywności... Wchodzę do sklepu i ciężko znaleźć tam Polska żywność... Mąż jest kierowca międzynarodowym i powiem Ci jak to wygląda, skąd ta dysproporcja cen między skupem a półka sklepowa. Wieprzowina z Polski jedzie do Francji tam dostaje francuska etykietę i jedzie do Rosji jako francuska i potem Rusek kupuje polska wieprzowina po 50zl,gdzie u nas rolnik ja sprzedaje za 3zl? I tak jest podobnie ze wszystkim. Quote
Jaga Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 Nie wiem, czy obiło ci się o oczy ostatnio. Jak jabłka z Polski przrdzieraly się lasami do Rosji Quote
Jaga Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 Zazwyczaj bardziej nam się opłaca eksportować jakiś produkt za granicę i ten sam produkt importować z innej części Europy. To jest zagadka. To że marchewka w sklepie ma polska etykietę nie oznacza, że faktycznie jest z Polski Quote
Vademecum Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 To dobrze że sie wywozi żywność z polski, mamy jej zadużo. Transport odbywa się w różnych kierunkach nawet z tym samym towarem setki kilometrów. Zdaje sie że nie wiesz jak było na wsi po 89 roku.Gotowce szły z zachodu a nasz surowiec był pod psem i nie mali rolnicy ucierpieli tylko ci średni.Przeżyłem tamte czsy w rolnictwie na 15 ha tylko dzięki handlowi , a nawet sie na nim dorobiłem. Ceny ziemi były od 1000 zł do 4000 zł za ha. W tamtym czasie kupowałem ziemie pracując na niej, ręcznie hodując na mokro po 100 świń w prymitywnej wiacie i jeszcze handlując po bazarkach .Ziemie uprawiałem bo mi to sprawiało frajde, świnie howałem bo nie było ceny na zboże , połowe świń muj ojciec oprawiał i rozwoził wędliny po znajomych, bazarach, sklepach później bazary sie skichały i muj ojciec prowadził 4 sklepy po wsiach a ja to zaopatrywałem. Praca po 20 h na dobe i więcej, ciągłe utarczki z ludźmi , budowa....Dziś z perspektywy ponad 30 lat niczego nie żałuje, choć pare żeczy możnabyło zrobić inaczej. Prowadze niemałe gospodarstwo i jestem wstanie z tego wyżyć, byłoby owiele prościej jakby nie ciągłe problwmy z suszą i dzikimi zwierzętami. Od kilku lat nie prowadze żadnej hodowli a wolny czas tak jak teraz wyjeżdżam w trase, na międzynarodówke i traktuje to jak coś ciekawego , nowego niemal jak wakacje , po co ? Żeby kupić coś ciekawego do gospodarstwa albo ziemie . Także nie narzekaj tylko działaj bo czas ucieka ! Do uni mogliśmy nie wchodzić ale nie możemy z niej wyjść ! a wprowadzenie euro sprawi że biedni będą jeszcze biedniejsi.Pamiętaj że w europie są kraje gdzie ludzi nie stać na jedzenie a poza miejsce zamieszkania strach wychodzić. Quote
Jaga Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 W każdym bądź razie wszystko jest skonstruowane tak, żeby nikt nadmiernie się nie wzbogacił, poza oczywiście Osłami i tyczy się to każdej branży. Dziesięcina była o wiele sprawiedliwszym systemem. Dopiero uczyli się kraść Quote
Vademecum Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 ale można sie wzbogacić , wystarczy myśleć i działac nie standardowo Quote
Jaga Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 Urodziłam się w 87 roku, nie wiele pamiętam z tamtych lat... Z twojej perspektywy jestem rozpieszczonym gowniarzem... Wiem, że wtedy nie było kolorowo, inflacja szalała, rosły tylko papierki w portfelu i nie było technologii. Kobiety prały na tarze w rzece itp. Żyje się w Polsce na pewno lepiej, ale to wszystko iluzja... Wszystko jest na kredyt...Nie narzekam, ale to wszystko nie długo się zawali, piramidy finansowe, euro, które nie ma pokrycia itp. Za 4 lata pewnie znowu będzie rządzilo PO, a wtedy euro w Polsce mamy murowane. Ziemia pójdzie w górę, żywność też. A susza, powodzie itp. To już inny temat rzeka, będzie tylko gorzej, bo klimat się zmienia (i to nie jest wina diesel'a). Polska ziemia jest już zmęczona tym rolnictwem. Wszystko opiera się na sztucznych nawozach, herbicydach, jest martwa i nie zatrzymuje wody... A z tą inflacją, nie wiadomo czy historia koła nie zatoczy... Quote
Jaga Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 Jednostka może się wzbogacić, owszem i też mam taki plan wiadomo Quote
Jaga Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 Czasy idą niepewne, szczęśliwy ten co ma kawałek ziemi. Quote
Sołtys Michał Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 On 5/31/2019 at 10:12 AM, Mikro-rolniczka said: PiS i PO smieją się Polakom w twarz, a ludzie jak te ćmy dalej na nich głosują... 80% głosujących. A połowa Polaków w ogóle ma to w d... I nie rusza nawet tyłka na wybory... Wygląda na to, że nasza inteligencja została skutecznie wypleniona... Niestety, dopóki ludzie nie pójdą po rozum do głowy, nic się nie zmieni. Już teraz istniejemy tylko na mapie...Może i racja, ale tak wygląda demokracja. te dwa ugrupowania maja najwięcej zwolenników. Widocznie inni są mało przekonywujący. I nie trafiają do wyborców. Quote
Jaga Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 Taki Kukiz np. To jest co prawda oszołom, ale to jak na razie jedyna droga , żeby obalić te pociotki okrągłego stołu. Od czegoś trzeba zacząć. Jak zrzucimy POPIS ze sceny, nowe partie wyrosną jak grzyby po deszczu. Quote
Recommended Posts