Tofik Posted September 1, 2015 Report Posted September 1, 2015 Mam takie pytanie odnośnie silnika elektrycznego (5,5kw) otóż mam gościa co ma do sprzedania całą pompę 3stopniową wraz z silnikiem za nieduże pieniądze, problem w tym że pompa jest po powodzi i silnik mimo że nie był włączony to był zalany. Ogólnie rzecz biorąc pompa sprawna bo jej w sumie nic sie nie stało no a silnik po wysuszeniu i przeczyszczeniu został próbnie podłączony no i odpalił i mi głownie chodzi o to czy taki zalany a chodzący silnik ma szansę na dłuższą eksploatację czy raczej nie? Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2015 Report Posted September 1, 2015 Powiem tak ze dwa trzy lata temu zalało nam taki zestaw o jakim piszesz, silnik z pompa był w w pustej studni jak wody naciaglo to się utopił:-( a że woda potrzebna to kupiliśmy nowa pompę z silnikiem, a ten stary po jakimś czasie włączylismy i działał . myślę że jak go wysuszyli to powinien chodzić. Quote
Vademecum Posted September 1, 2015 Report Posted September 1, 2015 kolego, tak sie,robi jak opisałeś, suszy się i czyści z syfa, no jeśli uszkodzi izolacje emaliowaną to będzie przebicie, ale jak to dobrze zrobione to nic mu nie będzie, U mnie ludzie potopili pompy w szambie i po takim zabiegu chodzą dalej. Ważne by go nie włączyć przed suszeniem !!!!! Quote
Tofik Posted September 1, 2015 Author Report Posted September 1, 2015 Mnie osobiście bardziej zależy na pompie bo moja ma już swoje lata a i była spawana tak że już nie daje tak jak kiedyś. Wracając do silnika to jestem skłonny go wziąć z całą pompą bo nawet jak by mój padł to tylko zamienię silnik bo w sumie obie są takie same, a warto wziąć ją w całości bo za przewinięcie silnika z 4-5 stówek trzeba dać a on za całość chce połowę tego dlatego bylem ciekaw czy warto taki zalany silnik łyknąć Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2015 Report Posted September 1, 2015 Skoro piszesz że za takie pieniądze to warto, sama pompa więcej warta a silnik powinien chodzić bez problemu Quote
Tofik Posted September 1, 2015 Author Report Posted September 1, 2015 Tak właśnie myślałem żeby tak zrobić bo można powiedzieć ze to pol darmo no a silnik w zapasie nie zaszkodzi tylko bylem ciekaw co może być właśnie z zalanym silnikiem ale skoro twierdzicie ze powinno być z nim ok no to jutro podjadę i pogadam Pozdrawiam Quote
Recommended Posts