Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam takie pytanie odnośnie silnika elektrycznego (5,5kw) otóż mam gościa co ma do sprzedania całą pompę 3stopniową wraz z silnikiem za nieduże pieniądze, problem w tym że pompa jest po powodzi i silnik mimo że nie był włączony to był zalany. Ogólnie rzecz biorąc pompa sprawna bo jej w sumie nic sie nie stało no a silnik po wysuszeniu i przeczyszczeniu został próbnie podłączony no i odpalił :) i mi głownie chodzi o to czy taki zalany a chodzący silnik ma szansę na dłuższą eksploatację czy raczej nie?

Pozdrawiam

Posted
Powiem tak ze dwa trzy lata temu zalało nam taki zestaw o jakim piszesz, silnik z pompa był w w pustej studni jak wody naciaglo to się utopił:-( a że woda potrzebna to kupiliśmy nowa pompę z silnikiem, a ten stary po jakimś czasie włączylismy i działał . myślę że jak go wysuszyli to powinien chodzić.
Posted
kolego, tak sie,robi jak opisałeś, suszy się i czyści z syfa, no jeśli uszkodzi izolacje emaliowaną to będzie przebicie, ale jak to dobrze zrobione to nic mu nie będzie, U mnie ludzie potopili pompy w szambie i po takim zabiegu chodzą dalej. Ważne by go nie włączyć przed suszeniem !!!!!
Posted

Mnie osobiście bardziej zależy na pompie bo moja ma już swoje lata a i była spawana :( tak że już nie daje tak jak kiedyś. Wracając do silnika to jestem skłonny go wziąć z całą pompą bo nawet jak by mój padł to tylko zamienię silnik bo w sumie obie są takie same, a warto wziąć ją w całości bo za przewinięcie silnika z 4-5 stówek trzeba dać a on za całość chce połowę tego :) dlatego bylem ciekaw czy warto taki zalany silnik łyknąć :)

Pozdrawiam

Posted

Tak właśnie myślałem żeby tak zrobić bo można powiedzieć ze to pol darmo no a silnik w zapasie nie zaszkodzi :) tylko bylem ciekaw co  może być właśnie z zalanym silnikiem ale skoro twierdzicie ze powinno być z nim ok no to jutro podjadę i pogadam :)

Pozdrawiam