Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pytanie moje i Adama było jaki ciągnik polecacie na 13 moje i 20ha Adama do 20tyś,

a nie czy mtz jest lepszy od renault który kosztuje ponad 35 tyś.

Jak bym miał taką kasę nie szukał bym taniego ciągnika? Ale myślał bym o fendt albo Reno

każdy szuka sprzętu względem swoich potrzeb i budżetu.

Posted

Będę się nim jeszcze kulał jakiś czas na pewno.  Potem się pomyśli. Renówkę za te pieniądze kupisz ale wymagającą wkładu drugie tyle i starszą 10 lat. Po co? 

U nas zaś jakieś mtz-ty się pokazały, reni nie zobaczysz, zetorów nie za wiele ale bija w fendt i N. holandy. Ciągniki raczej w przedziale wiekowym młodszym niż 15 lat.

Ten ferdek bez wkładu roku nie przejeździ może dwa kulając się tylko w polu. Gwarantuje ci że za 5 tyś wiele w nim nie wymienisz. 

Bardziej atrakcyjny by był gdyby kabina była normalna. Ale wtedy był by z 5 tyś droższy.

Robert właśnie to jest to... 35 za renie która na pewno jest lepsza. Do pierwszej awarii i nadziei że nie jest dojechana.

Taki stary ciągnik kupuje się max na 10 lat więc po jaka cholerę ma maszyna w której silnik wytrzyma 20 tyś mth, zrobione ma już 15 albo więcej  a remont kosztuje 15 tyś?

Luke jeśli chodzi o gospodarstwo z małym rocznym dochodem na razie nie podałeś ani jednego rozsądnego argumentu lub innej marki ciągnika która nie zrujnowała by w razie awarii właściciela.

Nie chcę się z tobą kłócić po prostu takie są fakty.

Posted

Zachodnie dobre dopuki nie wyjdzie poważna awaria. Ja teraz się gimnastykuje z częściami do przystawki do kukurydzy. Poszły mi dwie zębatki jedna podwujna i wałek . Wymiary calowe, ta podwujna jest odlewana bo nie podejdzie frezem myślałem żeby zrobić dwie osobne i zamonfować na wałku, ale tokarz powiedział, że to padnie. Za te dwie zębatki powiedział mi 1200 zł bez utwardzania.a gdzie wałek.... w polsce niema takich części nowych ani używanych.... U korbanka zamówili katalog ciekawe jak znajdą ile krzykną....

Znalazłem taką we francji, ale.....

Posted
Wez jedna rzecz. Mało to jest części używanych? Raz ze moj znajomy załatwi mi wszystko co potrzebne dwa u nas w sklepach tak naprawdę wszystko dostaniesz nie za kolosalne pieniadze jak piszesz trzy u nas nawet zwolennik ursusa kupil mfa i sam twierdzi że dzień do nocy. U mnie na wiosce majacy nawet po 10ha mają zachodnie ale warunek jest jeden kupic zadbany z nie kreconym licznikiem bo wszystkie zachodnie i nie tylko ciagniki maja max 7tys mth. Dzisiaj byłem u znajomego który kupil renault 68.12 powiedziałem że ladna a w glebi ducha widzialem ze dopiero co ktoś świeży lakier nałożył. I nie miala 6tys mth tylko 16tys mth. Mam np znajomego który sprowadza maszyny glownie ciagniki i wiem że nie ukreci mi mth np moja renata 70.34 ma 2700mth zaś 95.14 11700mth i zawsze mi mowi tej nie bierz bo to nie jest ciągnik dla ciebie. Sprowadził mi przyczepe krone 5000 ale w takim stanie ze każdy się dziwił ze tak mało dałem podobnie kumplowi mengele i ciagnik case ale zawsze powtarza cierpliwie czekajcie. Nawet tych sprzętów nie oglądamy bo wiemy ze przywiezie uczciwie.
Posted

Dodam że miałem już sporo ciągników bo C-330, C-362, Zetora 7211 (od nowości), Zetora 8145, Renault 77.12 i niech się dzieje co się chce posiadając na chwilę obecną 3 ciągniki mianowicie Renault 70.34, Renault 95.14 oraz nowego Zetora Majora 80 chętnie bym Majora sprzedał i kupił albo MFa albo kolejną Renówkę... 

Posted
Mój ojciec z 15 lat,temu sprowadził fenta 11 tyś. mth. rok nim pojeździł i sprzedał, po miesiącu chłop przyjeżdżał płacząc by mu kase oddał...... poszedł dyfer i jakąś obudowe uszkodziło. W pługu 4..... Po tym incydencie jestem sceptycznie nastawiony do zabytków.
Posted

No właśnie. Luke ty podajesz przykłady kiedy komuś się poszczęściło. Założę się że znasz jeszcze więcej kiedy tak nie było. Tylko się do tego nie przyznasz. 

Jakie ty masz używane części do ciągnika którego w Polsce jest kilka egzemplarzy do tego nie wiadomo w jakim stanie? W nosie mam taki interes żeby ja kupował stary zachodni ciągnik, rarytas a potem miesiąc szukał do niego używanej części o ile w ogóle znajdę. Dobre dla złomiarza nie dla mnie. Nawali od ręki kupuje nowe za kasę wyjętą z tylnej kieszeni portek i mam wszystko w nosie.

Powtórzę jeszcze raz przy małych rocznych dochodach głupotą jest kupować ponad 30-letni ciągnik niewiadomego pochodzenia licząc że pojeździ choć by 5 lat bez wkładu. 

Wiem dokładnie jak to wygląda, jak sobie potem ludzie w brodę plują i tyczy się to nie tylko ciągników.

Dla tego w moich okolicach spotkasz albo młody ciągnik albo stary ale tani w utrzymaniu. Proste.

Posted

W każdym jednym może się takie coś zdarzyć nie ważne czy to fendt czy ursus... Sytuacja losowa... Ja jak na razie na awarię zachodnich nie mogę narzekać z resztą sąsiad tłucze x lat fergusona 3095 na areale 40ha robił w napędzie przedni atak i elektromagnes wymieniał od załączania napędu i tyle z awarii ciągnik chorobcia wie ile ma mth... Ja w nowym Zetorze miałem mase awarii i z kim bym u nas nie gadał stare jest lepsze... Nowe NH i JD u nas w okolicy na lawetach odjeżdżały z pola bo komputer czy podnośnik przestał działać... Jeżeli ten "zabytek" jak został określony będzie zadbany na dobrych olejach które były wymieniane regularnie a nie jak się przypomniało to będzie chodził dłużej od nie jednego ursus, zetora czy mtzta... Kumpel MTZa na podwórku więcej widzieć nie chce jak nie ulany to wieczne awarie i ma go od nowości, dawno by to badziewie - jak to określił sprzedał tylko jeszcze dwa lata musi go trzymać ze względu na PROW... no i ta okropna skrzynia biegów o hydraulice nie wspominam... 

Posted

Każdy robi jak uważa ja jakoś problemów z częściami nie mam... linka mi w małej renacie strzeliła od gazu o godzinie 18nastej telefon do kumpla ze sklepu na godzinę 12nastą następnego dnia już miałem za 96zł... Filtry pasują nasze polskie, olej leje się nie superol tylko lepszy np. turdus ale i rzadziej się go wymienia... kilka egzemplarzy piszesz? Renówek na okolicę mam w brud... Mfów modelu 595 widuję na mojej okolicy często tym bardziej że kumpel ma x lat i jakoś popsuć się nie chce :P A mfów 550 w mojej okolicy czyli ok 20km jest 10 sztuk i też jakoś jeżdżą i mają się dobrze... Najwięcej jest u mnie Renówek przeróżnej maści i MFów najczęściej serii albo 6XX albo 30XX i też jakoś się nie psują no może oprócz jednego w którym poszła skrzynia ale zawinił syn właściciela który dawał popisy to i nie wytrzymało jak się na chama biegi zmieniało albo redukcje z A na B że aż ciągnik dęba stawał... I też zapierał się że zachodniego więcej nie kupi a też ma 2 renówki :D :D :D a wcześniej miał zetora 7745 i wrócił dziwnym trafem do zachodu... 

To tak jak każdy psioczy na markę Renault w autach... Fakt diesle oprócz 1.9d im nie wyszły ale benzynowce jak najbardziej... Rodziców scenic ma 305 tys km zaś ja swoją megane sam osobiście zrobiłem 100 tys km bez zająknięcia na LPG i bez awarii (nie piszę tutaj o ekploatacji) Wszystko naprawdę zależy od tego jak ktoś dba i dbał przed nami wystarczy pojeździć po handlarzach... Wczoraj już pojeździłem i każdy przez telefon obiecuje a na miejscu? Wielkie rozczarowanie bo na zdjęciach pięknie wyglądało a w rzeczywistości brak słów... 

Posted

No widzisz i znowu kumpel albo znajomy a ty o nim nic nie wiesz. Ja jakoś go morduję zaraz 5 rok cztery pory roku i chodzi jak złoto.

Ty nie patrz co u ciebie i gdzie bo nie wszędzie jest dostęp do części, linka czy filtry to środki eksploatacji i powinny być dostępne. Poczekaj jak poleci ci skrzynia. 

Co region polski inne ciągniki można spotkać a u nas takich starych renówek o MF-ach nie uwidzisz. I wcale się nie dziwię.

Starego się trzymać... a potem nie dziwota ze Polacy z zacofania słyną jak heble z zachodu sprowadzają. a ty myślisz że kupić 35 letni sprzęt w dobrym stanie to takie łatwe? 90% najmniej szansy że trafisz trupa.

W kółku u nas mają Nh i jakoś awarii strasznie nie uświadczysz a latają caluśki rok. Znajomy ma NH 165 koni obrabia ponad 100 hektarów, nalatane ponad 20 tyś i nie narzeka, fendta vario kupił 130 kucy zdaje się koni chodzi jak złoto. A to tylko przykłady z mojego otoczenia które widzę z okna i znam. Inny kupił starego fendta i po roku wpakował ponad dychę a niby ciągnik co renówkę i ferdka przeskakuje jakością.   Fanatykiem jesteś, tylko twoje reno i ferdek się nie psuje,  twoje opowieści nie są w ogóle wiarygodne, nie potrafisz uzasadnić swoich wypowiedzi. 

Ja poczekam choć pewnie się nie przyznasz jak renuwka nawali, ile wpakujesz w nią kasy i jak długo będziesz to odrabiał. 

Przestań z francuskimi samochodami..... plastikowe zabawki. No chyba że masz na myśli 20-letnie. 

Posted

Widzę że dyskusja w tym temacie nie ma sensu... Dodam tyle że codziennie odwiedzam ok. 10ciu - 15nastu rolników hodowców krów (prowadzę inseminację) a że uwielbiam temat maszyn to rozmawiam... Mój klient NH 4.95 z 2014 roku pojechał na lawecie podnośnik stanął a wcześniej już się z niego lało, sprężarka x razy wymieniana, rewers szarpie jak diabli... Mój Zetor Major 80 2013 rok, skasowana maska poprzez uszkodzone hamulce, awaria sprzęgła, urwana dźwignia od podnośnika, wyleciał bolec od rewersu, zaczyna podciekać podnośnik 467mth.... Dalej kolejnego klienta JD 2012r nie całe 1000mth padły wtryski... Kolejny NH 4.75 2014 rok padła skrzynia biegów pojechał na lawecie... A teraz moja stara dawna Renata 77.12 dwa lata u mnie zero awarii... 70.34 zrobione 250mth oprócz linki zero awarii o 95.14 na razie się nie wypowiadam bo mam ją krótko... Jak coś będzie nie tak to się ją opchnie... 

Co do aut scenic i megane z 2001 roku... Kolejne autko jakie kupie to też będzie Renault. Na niemcach się zawiodłem strasznie wieczne awarie... 

Co ja będę się gimnastykował każdy zorbi jak uważa... Ja jestem po naszych wynalazkach tylko za zachodem i zdania nie zmienie... 

Posted

kolego, ja jestem do ciągników reno przekonany, ale nie jestem z tych którzy sobie wymyślą chcę to i szukają najtańszego nie patrząc , że to ma ponad 20 lat i naście tyś. mth . Szukam modelu i przeglądam ogłoszenia trzymając się średnich cen.

Wczoraj pojechałem zawieźć próbki zboża do De Heus -a i przy okazji oglądnąłem suszarnie do kuku. Bo blisko w okolicy, cena jedna z wyższych.

Posted

No właśnie nie ma sensu. Osobiście na mały areał w granicach 20 hektarów jeszcze rusa bym polecił nawet takiego za 20 tyś zeta. Doprowadzi do porządku w kilka dni i jak zrobi to dobrze a trupa nie trafi to przez 10 lat inwestował będzie co najwyżej w uszczelnienia.

Gdybym miał robić już 50 hektarów w życiu nie kupił bym ciągnika starszego niż 10 lat a już na pewno nie ruski. Na ciągnik przeznaczył bym najmniej 80 koła szukał Nh fendta może nad DF bym się zastanowił. 

Ruski, Polski i zetor odpada.

Posted
Wczoraj przeglądałem olx i znalazłem kilka ofert mtz 52s(wersja eksportowa) ma napęd 4x4 ale ponoć tylko 50km niektórzy podają 65 mi to by wystarczyło ceny od 11 do18tys. Trochę daleko bo w Suwałkach
Posted
kolego ja nie,mam pojęcia co to jest mtz 52, słyszałem kiedyś, że te ciągniki miały silniki ze wstępną komorą spalania, więc różnią się głowicą, wiele,to nie znaczy. ale prawdopodobnie to był import indywidualny.... Obawiam się, że będzie mułowaty bo wszystko to samo co w mtz 82. Jak sie upierasz na rusa to patrz na 82
Posted

W mtz-80/82 cały widz w ,ałym spalaniu polega na tym że ma kupę biegów do pracy w polu, silnik na 1800 obr/min a prędkość regulujesz biegami a jest ich w sumie 18/4. W mtz-cie 550 nie ma reduktora i masz tylko 9/2 do jazdy z niemożliwie dużym przeskokiem pomiędzy 8 a 9 który w mtz-82 niweluje właśnie reduktor. Poza tym 80 koni a wałek 1000 bardzo fajna sprawa. Rotacyjna na 1500 obrotów silnika chodzi super, sieczkarnia kemper  jednorzędowa tylko gwiżdże nawet pająk pyka sobie spokojnie na 1200 obr/min silnika.