Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja swojego w 1989 sprzedałem, jeszcze go kupował mój ojciec w 1976 roku. Miał jakiś duże cyfry białą farbą namalowane, gdzieś z boku, może na tych rurach konstrukcyjnych, ale nie wpadłem, że to numer .
Posted

Też kupowałem 1976. Wtedy to był dobry ciągnik. Przez te 9 lat nawet paska nie zmieniłem. U sąsiadów młodsze już tak twarde nie były, choć sąsiad miał kilkanaście lat i nigdy nie zmieniał oleju, tylko dolewki. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted
te A 1 to miały skrzynie biegów praktyczne, a nie jedna dźwignia, mieszanie.... W moich stronach też narzekali na nowsze modele. A2 czy A3. A później był MF i praktycznie do dziś nic dobrego sie nie produkuje. Dobrego-taniego-prostego
Posted

Ten co oglądałem regulacje góra dół miał przy kierownicy po prawej stronie , a wysokość kierownicy zmienia się wykręcjac to kółko w środku kierownicy,ale możliwe że inne mają to gdzieś indziej.

dziś byłem na skupie złomu, stała koparka na jumzie to sobie wsiadłem wypróbować kabine tą ala sportową, to dla mnie o wiele za mała ciasno i nisko

Posted

Być może że w niektórych jest z boku kokpitu a tamten miał po prawej stronie , ale może robili i tak i tak byłem ciekaw

A jak ty się miescisz w tej małej kabinie Adamie? ja próbowałem w jumzie ,o cienko siebie widzę:-( głowa wciska mi się w podsufitke

Posted

Ten co oglądałem regulacje góra dół miał przy kierownicy po prawej stronie , a wysokość kierownicy zmienia się wykręcjac to kółko w środku kierownicy,ale możliwe że inne mają to gdzieś indziej.

dziś byłem na skupie złomu, stała koparka na jumzie to sobie wsiadłem wypróbować kabine tą ala sportową, to dla mnie o wiele za mała ciasno i nisko

Mi znajomy który miał mtz'ta powiedział ze jakbym kupował to tylko w dużej kabinie bo ta mniejsza podobno strasznie mała.

Posted

Oczywiście komfort ma swoją wartość, inną jeżeli w tej kabinie siedzi się 300 godzin w roku i inną gdy 3000 godzin, inną jeżeli używasz często i krótko i inną gdy siedzisz w kabinie rzadko ale długo. Można tak wymieniać, ale trzeba się zastanowić czy warto kupować komfort za tę cenę, a przede wszystkim czy jest potrzebny. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted
U mnie na dla ciągniki było by don zrobienia około 200mth na rok(samą c355 zrobiłem coś około 200) ale mi się ostatnio przytylo i wolał bym dużą , ale jak się nie ma co się lubi, to się polubi ci się będzie mieć;-)
Posted
Właśnie vademecum ,to jaki kupie będzie zależeć od stanu tech, a kabina na drugim planie , mi wyszło coś 120mth potem znów wymiana oleju i jeszcze ze 40 mth zrobiłem musiał bym zajrzeć i sprawdzić,a poza tym pierwszy olej zmieniałem wiosną po pierwszych pracach, jakby zmienił po zimie to tych mth było jeszcze więcej , tak strzeliłem te 200 ale raczej tyle się będzie robić w sezonie
Posted

Nie ma się czym chwalić ale 194cm i 135 kg więc trzeba jakoś będzie schudnąć chyba ;-);-)

Jadę w sobotę w Polskę, a może akurat coś wynajdę, coś 4x4;-) a jak nie to biore tego bez przodu w dużej kabinie.

Posted

100, 135 no normalnie to worami na odległość rzucacie, ja drobinka do was koledzy prawie dźwigam ile waże przy 180 wzrostu...

Robert , rzeczywiście mawet jak nie wielkość kabiny to wychodzenie z niej po schodkach to problem, ja z mojego MTZ-ta wyskakiwałem nie szukając stopni nogami, szkoda mi było na to czasu, to samo z przyczepy , nigdy nie zchodziłem tylko na ptaszka :) miałem czeską 9-tke z okładkami było ponad 2 metry. Przyjdzie zapłacić stawami w przyszłości...

Posted

Nie ma się czym chwalić ale 194cm i 135 kg więc trzeba jakoś będzie schudnąć chyba ;-);-)

Jadę w sobotę w Polskę, a może akurat coś wynajdę, coś 4x4;-) a jak nie to biore tego bez przodu w dużej kabinie.

A jak bez napędu to nie lepiej np. Zetor 8011?

Przeglądam ogłoszenia od kilku miesięcy i było kilka ładnych egzemplarzy tylko na śląsku a to trochę daleko. Miałem w planach w zeszłym roku kupić właśnie coś 80 km używane ale rzepak po zimie zweryfikowal moje plany :-(

Posted

Jakoś napalilem się na mtz z różnych powodów , jakiego bym nie kupił kiedyś dokupie albo przód albo kabinę,a zależy to od tego co się trafi;-),

nie chce Ursusa c385 z wielu względów , za ciężki za dużo pali nie produkują go od wielu lat :-(

wiem piszesz zetor8011 ale to bliźniacze modele, jakoś nie moja bajka

a mtz będzie robić ze sprzętem kupowanym pod Ursusa c355 wiec wystarczy

druga sprawa ostatnio cenią dość drogo ciągniki z serii o jakiej piszesz kolego miszka

Posted
Tu masz rację ze ostatnio coś ceny tych ciągników trochę poszły w górę ale to chyba dlatego ze się dość szybko sprzedają jeżeli są w dobrym stanie. A jeżeli ciągnik jest bezpośrednio od rolnika to momentalnie znika ogłoszenie.
Posted
Ja myślę że ludzie już się najedli tych ciągników z elektroniką i ogólnie zachodnimi maszynami, do których części drogie jakby ze złota były:-( a te to niby stare ale proste i każdy prawie sam naprawi kogo nie stać na nowszy zachodni sprzęt kupuje ciężkiego Ursusa bądź zetora i robi w polu nie martwiąc się o części czy serwis a druga sprawa każdy woli kupić od rolnika niż handlarza ten ostatni to kombinuje aby zarobić,wiadomo jak się szykuje pod sprzedaż sprzęt.