Jump to content

Recommended Posts

Posted

W przyszłym roku planuje zakupić kombajn zbożowy. Niestety u nas mimo dużej ilości kombajnów doprosić się kogoś o skoszenie graniczy z cudem i albo cię okroją albo pół wyleci tyłem ... dlatego chciałbym zakupić kombajn. Wymagania: mały heder ok. 3m, bezawaryjny. Cenę nie piszę bo zależy mi na pogodzeniu jej stosunku do jakości, bezawaryjności... Co byście polecili? Osobiście gdybym miał fundusze kupiłbym coś takiego:

http://olx.pl/oferta/bizon-sampo-2020-CID757-ID8Bioh.html#92183aeda5

lub takiego

http://olx.pl/oferta/claas-dominator-48-CID757-IDb0TVd.html#f4570805db

Rozchodzi mi się o coś tańszego oczywiście

Posted

http://olx.pl/i2/oferta/fahr-m1080-CID757-IDaz5zN.html#:2578891a9d#gallery

pierwszy odpada w przedbiegach wyprodukowali ich tylko 500szt. więc mało z częściami może być kłopot, u nas jeden kupił takiego, kosilem z przez miedze,powiem żadnego porównania a hedry takie same i silniki podobne.

Ten claas fajny ale lepszy by był dominator 68 sąsiad ma i to jest maszynka;-) kombajn musi mieć kabinę i sieczkarnie na wyposażeniu to jak dla mnie podstawa:-D ogólnie trzeba szukać czegoś w dobrym stanie i aby był prosty w budowie(łatwiej naprawić itp.)

Ja mam coś w podobnie tego z linku prosta maszyna.

Posted
patrz żeby było natrzaskane tego mnóstwo. Co do kabiny mam inne zdanie niż robert, a sieczkarnia jest dobra, ale jeśli zbierasz słome to kombajn bez sieczkarni dużo taniej kupisz. Ja miałem classa consula bez kabini i bez sieczkarni. Zbierałem nim 35 ha i całą słomę, ale jak mi przybyło pola to musiałem zmienić kombajn. Consul nie jest zły !!! Jak szukasz kombajnu to po oglądnięciu zarządaj odpalenia i niech pochodzi kilka minut ja podczas pracy. Jeśli nim trzepie to sobie odpuść. Z polskiego gospodarstwa może mieć wady więc szukaj od zachodniego użytkownika najlepiej od niemca oni potrafią dbać o maszyny... Z kabiną i sieczkarnią możesz szukać jelonka 965 ?? tego numeru nie jestem pewny. Podobno dobry, ale consul popularniejszy i tańsze części. Innymi markami nie zawracałbym sobie głowy. Kiedyś ktoś powiedział , że kombajny zaczynają się od Jelonka dalej Holland, MF , Class i dalej cała reszta.
Posted
poniżej 20 tysi kupisz ładnego consula z sieczkarnią co prawda bez kabiny, ale zobacz ile ich jest na olx. Nie ubieraj się w merkatora bo to niewypał tosamo europa, cosmos te to już skansen. Consul ma hedery od 2 do 3 metry.
Posted
To jeśli doszliśmy już do consula to fahr z serii 9.. obelci go ze trzy razy do okoła, claas consul to już zabytek fahr z reszta też, ale na korzyść fahra jest to że jest to kombajn prosty i łatwy do obsługi i napraw, policz ilość pasow i łańcuchów w jednym i drugim a potem pogadamy.ja np jelenia bym nie chciał.z tych co podał kolega stawiam na claasa ale są i inne marki godne uwagi, za tą kasę co kosztują te kombajny w linkach można już coś wybrać;-)
Posted

W kwocie do 20 ciężko znaleźć coś w dość dobrym stanie kombajn powinien mieć przynajmniej 3 m w kosie sam mam 3 metry ale czasem brakuje tych 20 30 cm ale da się przeżyć, masz jakąś markę na oku czy szukasz względem kasy jaką możesz przeznaczyć?

ja szukałem względem kasy miał być MF 167 ale to trupy każdy jaki widziałem to szrot:-( potem miał być claas consul te były w lepszym szczęściu ale ponad 20 tysięcy w końcu kupiłem fahra m 900 za 25 tysi i jestem zadowolony.

Posted
patrzyłem na olx i w consulu jest w czym przebierać, części są ze złomowanych i nowych nie brakuje. Za 15 tysi kupisz w ładnym stanie z sieczkarnią. Na 10 ha nie tra ci nic innego, ja miłem 3 metry kose są 2.2, 2.6, 2.8 i 3 metry. Jest to bardzo oszczędny kombajn w paliwie , około 6 litrów na mth oczywiście z perkinsem.
Posted

za tyle to i dobrego dominatora kupi, czy MF-a. Ale na 10 ha ? max 15 godzin w roku ? bez sensu. Consul wcale sięi tak nie psuje .

Zresztą podstawą jest tak przygotować maszynę by oblecieć sezon i nic nie robić podczas sezonu, a nie zostawiać pasa czy łożyska ile wytrzyma, bo poleci coś innego. Znajomemu w merkatorze zerwał się pas i rozczaskał koło i skrzywił wał, a wiedział, że sie strzępi....

Ja oblatuje sezon każdym sprzętem i bardzo żadko stoje w polu. W tym roku przeleciałem z 70 ha i stałem tylmo ras kilka godzin, sypnęła się zębatka na przenośniku zborzowym. To nie było do przewidzenia. Na 10 ha to jest jak spacer.

Posted
Właśnie po co mi na 10ha kombajn za 40tysi? Nie ukrywam chciałbym takiego jak z linku ale nie opłaca. Cos takiego zebym nie musial inwestować nie wiadomo ile. A 10ha to malutka powierzchnia.
Posted

moim zdaniem jeśli nie ma dużo kombajnów w Twojej okolicy to skosisz 4 x więcej u ludzi a to chyba się opłaca, u mnie właściciele kombajnów to bogowie,heder nie całe 4 m a on 300/godz. ,i jak ci się nie podoba to mogę wcale nie jechać,a hektar żyta robi 70 minut-pozdrawiam