Vademecum Posted September 10, 2015 Report Posted September 10, 2015 Jak wygląda sprawa hodowli owiec w celu produkcji mleka ? Ktoś tu zajmuje się produkcją mleka ? Produkcją owczego sera ?Interesują mnie informacje ilości zarówno sztukowe jaki kilku setek sztuk. Quote
lottomito Posted September 10, 2015 Report Posted September 10, 2015 Jak grzebałem za tym w necie to tak : Z mleka nie ma szans wyżyć, owca daje bardzo krótko mleko i niewiele tego jest. Spory problem z udojem bo musisz przygotować jak krowę do udoju a mleka może litr w porywach do dwóch. Do serów do dają mleko krowie. Na hodowlę mięsną może bym się skusił ale żeby by się faktycznie opłacało to trzeba mieć stado około 1000 maciorek. Najlepiej jeszcze żeby mieć kontakt bezpośrednio w Włoszech gdzie jest największy rynek zbytu. U mnie założenie takiej hodowli to wychodził spory wydatek bo nie mam praktycznie nic. Budynki,pastwiska to spory wydatek dlatego temat został włożony na półkę z niedoścignionymi marzeniami. https://www.youtube.com/watch?v=VLztwLxgmVg W tym filmiku masz dość dokładnie opisany rok w produkcji jagniąt. Jest opcja że możesz dorobić hodując rasy ginące. Owca olkuska u Ciebie jak znalazł Quote
Vademecum Posted September 12, 2015 Author Report Posted September 12, 2015 no, olkuska jak najbardziej .... 20 pare km. mam do Olkusza Quote
Recommended Posts