Dmitrij Posted September 10, 2015 Report Posted September 10, 2015 Mam pytanie do wszystkich!W swojej prezentacji, jak w ogóle wygląda rolnictwo w Polsce? Na jakim jest poziomie? Pozytywne i negatywne strony działalności rolniczej w Polsce? W miarę możliwości w porównaniu z innymi krajami. Quote
Vademecum Posted September 12, 2015 Report Posted September 12, 2015 czytaj i wyciągaj wnioski... VoYtek8 1 Quote
Dmitrij Posted September 14, 2015 Author Report Posted September 14, 2015 czytaj i wyciągaj wnioski...Heh... już to rozumiem, tak i robię. Małymi cząstkami powoli zbieram puzzle tego ogromnego obrazu rolnictwa. Quote
Jacek Mocny Posted September 14, 2015 Report Posted September 14, 2015 Zbyto ogólne pytania zadajesz.Rolnictowo w Polsce jest bardzo zróżnicowane.Tak jak napisałeś, masz do ułożenia puzzle z ogromnej liczby kawałków :-)Powodzenia życzę, a w razie bardziej szczegółowych pytań, zapraszam, myślę, że wszyscy to pogłówkujemy na ten temat :-) Quote
Marcin Ziółkowski Posted September 15, 2015 Report Posted September 15, 2015 Cześć, ja tak dziś z ciekawości patrzyłem na statystyczną wielkość pola w zależności od województwa i tu przeogromna różnica od niespełna 4ha do ponad 30 ha wiec kosmos. Z uprawami też jest różnie u nas na podlasiu to buraków cukrowych ja nie wiem czy ktokolwiek prawia bo i ziemie nie te i cukrownia w Łapach to historia a w innych rejonach jest ,zresztą i z rzepakiem podobnie. W porównaniu z innymi krajami to raczej po 4ha to w europie zachodniej nie znajdziesz gospodarstw. Pozdrawiam Quote
mariuszowy Posted September 15, 2015 Report Posted September 15, 2015 uważam że ogólnie jesteśmy bardzo dobrymi rolnikami, zaradność i dbałość o ziemie to nasza przewaga. Gdybyśmy jeszcze mieli takie warunki sprzętowe i finansowe jak na zachodzie z większą pomocą państwa to o panie mój Quote
Wiarus Posted October 15, 2015 Report Posted October 15, 2015 Witam! Jestem na emeryturze od dziesięćiu lat, tak więc styczność z rolnictwem mam taką, że mieszkam na wsi i mogę obserwować pracujących rolników.Jeśli chodzi o obszarowość gospodarstw, przeważją średnie 7-20 i więcej jednak ziemia jest różnej klasy od 3-6, większość rolników nastawiona jest na produkcję mleczną.Natomiast nie można powiedzieć źle w stosunku do porównania z krajami europejskimi, nowe maszyny rolnicze, nowoczesna uprawa ziemi i produkcja roślinna.Istnieją też gospodarstwa odstające od pozostałych, lecz tutaj być może powodem obawa przed nie wypłacalnością albo niedostateczna wiedza?Z upraw najwięcej widać; żyto, przenicę, jęczmień, trawy nasienne, kukurydzę na kiszonki i ziarno.Gdy wspomnę lata młodości, przeobrażenia naszego rolnictwa jest ogromne nie można zarzucić niegospodarności. Rolnicy również obecnie mogą prowadzić zakup przez internet. Quote
jacek.w Posted October 18, 2015 Report Posted October 18, 2015 Rolnictwo w Polsce jest na wyskokim poziomie, nasze produkty są cenione za granicą mają dobrą jakość i nawet te bez certyfikatu ekologicznego są całkiem ekologiczne. Quote
Vademecum Posted October 18, 2015 Report Posted October 18, 2015 właśnie jedno i drugie nie idzie w parze , mamy dobrą żywność ale dlatego że ogólnie polskie rolnictwo jest zacofane i biedne. Quote
shogun80 Posted October 19, 2015 Report Posted October 19, 2015 Dokladnie! Ekologia w naszym rolnictwie opiera sie tylko i wylacznie na niewiedzy rolnika! Przyklad - u mnie na zaprawe do zboza mowia - srodek przeciw ptakom aby nie wydlubywaly ziarna ! Bieda i niewiedza =ekologia. Niewygodna prawda prawda? Quote
Recommended Posts