Jump to content

programy komputerowe do spraw rolnictwa

Recommended Posts

Posted

Bardzo proszę uspokoić mój dociekliwy umysł! Z niecierpliwością czekam na odpowiedź od Państwa. Bardzo potrzebuję Państwa wiedzy i opinii na poniższe pytania:

Czy popularne programy komputerowe dla rolników? jakie dokładnie? Czy jest zainteresowanie do korzystania z programów komputerowych w zarządzaniu rolnictwem? W jakiej dziedzinie funkcjonowania gospodarstwa może być istotne wsparcie programem komputerowym?

Mówiąc prościej, komu czego brakuje i jak informacyjno postęp techniczny może w tym pomóc? ;) 

Posted

Pry hodowli a jeszcze dodatkowo reprodukcji, związanych z tym dokumentów. Prowadzenie takiej bazy danych jest pomocne. Natomiast na kilka ha ziemi to niepotrzebne.

Dziękujędodatkowo zapytam :) 

Mógłby komputerowy program wziąć na siebie część obowiązków agronoma, lub inżyniera? A może część rutynowej pracy właściciela?

Posted

Może ja wkładam do prowadzenia działalności rolniczej wiele romantyzmu, ale chciałbym, że by się u ludzi zajmujących się tym pięknym czynem, było więcej czasu i inspiracji na kreatywność i rozwój.

Posted

Dymitrij czy Ty aby jakiejs pracy nie piszesz?

pracy nie piszę. Po prostu mam pytania i szukam odpowiedzi. :) 

Ale jak wszyscy wiedzą, po prostu nawet kocięta nie rodzą się. ;) 

Posted

Jesli potrzebna Ci wiedza nie tylko teoretyczna zapraszam do mnie pogadamy z rolnikami i tymi bardxo malorolnymi i tymi obszarnikami wtedy bedziesz mial ptaktyczny obraz polskiej wsi Pozdrowienia.

Bardzo dziękuję za zaproszenie, chętnie się zgodzę. :)

Nie ma nic lepszego niż zobaczyć na własne oczy jak mechanizm działa od wewnątrz.

Planuję jechać na Agro Show, możemy tam spotkać się na początku i się dogadać.

Posted
przy dużym gospodarstwie, liczonym w setkach hektarów komputer będzie pomocny, chodźby z racji problemu z pamiętaniem o wszystkim, ale w gospodarstwach w dziesiątkach hektarów planowanie i podejmoeanie decyzji odbywa się przy porannej kawie, a więc wprowadzenie danych do komputera pochłonęło by więcej czasu. Rolnictwo to ciągłe rozwiązywanie problemuw większej czy mniejszej wagi to jest włąśnie małe,rolnictwo. Wole osobiście przejść popolu i zebrać info. by podjąć decyzje niż siedzieć przed monitorem :) W rolnictwie jest wiele czynników nieprzewidywalnych i trzeba na bierząco działać i poprawiać plany.
Posted

przy dużym gospodarstwie, liczonym w setkach hektarów komputer będzie pomocny, chodźby z racji problemu z pamiętaniem o wszystkim, ale w gospodarstwach w dziesiątkach hektarów planowanie i podejmoeanie decyzji odbywa się przy porannej kawie, a więc wprowadzenie danych do komputera pochłonęło by więcej czasu. Rolnictwo to ciągłe rozwiązywanie problemuw większej czy mniejszej wagi to jest włąśnie małe,rolnictwo. Wole osobiście przejść popolu i zebrać info. by podjąć decyzje niż siedzieć przed monitorem :) W rolnictwie jest wiele czynników nieprzewidywalnych i trzeba na bierząco działać i poprawiać plany.

Dziękuję. Bardzo ciekawie Pan zauważył o małych gospodarstwach, podobało mi się. :)