Dmitrij Posted September 11, 2015 Report Posted September 11, 2015 Bardzo proszę uspokoić mój dociekliwy umysł! Z niecierpliwością czekam na odpowiedź od Państwa. Bardzo potrzebuję Państwa wiedzy i opinii na poniższe pytania:Czy popularne programy komputerowe dla rolników? jakie dokładnie? Czy jest zainteresowanie do korzystania z programów komputerowych w zarządzaniu rolnictwem? W jakiej dziedzinie funkcjonowania gospodarstwa może być istotne wsparcie programem komputerowym?Mówiąc prościej, komu czego brakuje i jak informacyjno postęp techniczny może w tym pomóc? Quote
Vademecum Posted September 12, 2015 Report Posted September 12, 2015 Pry hodowli a jeszcze dodatkowo reprodukcji, związanych z tym dokumentów. Prowadzenie takiej bazy danych jest pomocne. Natomiast na kilka ha ziemi to niepotrzebne. Dmitrij 1 Quote
Dmitrij Posted September 14, 2015 Author Report Posted September 14, 2015 Pry hodowli a jeszcze dodatkowo reprodukcji, związanych z tym dokumentów. Prowadzenie takiej bazy danych jest pomocne. Natomiast na kilka ha ziemi to niepotrzebne.Dziękuję! dodatkowo zapytam Mógłby komputerowy program wziąć na siebie część obowiązków agronoma, lub inżyniera? A może część rutynowej pracy właściciela? Quote
Dmitrij Posted September 14, 2015 Author Report Posted September 14, 2015 Może ja wkładam do prowadzenia działalności rolniczej wiele romantyzmu, ale chciałbym, że by się u ludzi zajmujących się tym pięknym czynem, było więcej czasu i inspiracji na kreatywność i rozwój. Quote
Dmitrij Posted September 14, 2015 Author Report Posted September 14, 2015 Dymitrij czy Ty aby jakiejs pracy nie piszesz?pracy nie piszę. Po prostu mam pytania i szukam odpowiedzi. Ale jak wszyscy wiedzą, po prostu nawet kocięta nie rodzą się. Quote
Dmitrij Posted September 14, 2015 Author Report Posted September 14, 2015 Jesli potrzebna Ci wiedza nie tylko teoretyczna zapraszam do mnie pogadamy z rolnikami i tymi bardxo malorolnymi i tymi obszarnikami wtedy bedziesz mial ptaktyczny obraz polskiej wsi Pozdrowienia.Bardzo dziękuję za zaproszenie, chętnie się zgodzę. Nie ma nic lepszego niż zobaczyć na własne oczy jak mechanizm działa od wewnątrz.Planuję jechać na Agro Show, możemy tam spotkać się na początku i się dogadać. Quote
Vademecum Posted September 14, 2015 Report Posted September 14, 2015 przy dużym gospodarstwie, liczonym w setkach hektarów komputer będzie pomocny, chodźby z racji problemu z pamiętaniem o wszystkim, ale w gospodarstwach w dziesiątkach hektarów planowanie i podejmoeanie decyzji odbywa się przy porannej kawie, a więc wprowadzenie danych do komputera pochłonęło by więcej czasu. Rolnictwo to ciągłe rozwiązywanie problemuw większej czy mniejszej wagi to jest włąśnie małe,rolnictwo. Wole osobiście przejść popolu i zebrać info. by podjąć decyzje niż siedzieć przed monitorem W rolnictwie jest wiele czynników nieprzewidywalnych i trzeba na bierząco działać i poprawiać plany. Dmitrij 1 Quote
Dmitrij Posted September 17, 2015 Author Report Posted September 17, 2015 przy dużym gospodarstwie, liczonym w setkach hektarów komputer będzie pomocny, chodźby z racji problemu z pamiętaniem o wszystkim, ale w gospodarstwach w dziesiątkach hektarów planowanie i podejmoeanie decyzji odbywa się przy porannej kawie, a więc wprowadzenie danych do komputera pochłonęło by więcej czasu. Rolnictwo to ciągłe rozwiązywanie problemuw większej czy mniejszej wagi to jest włąśnie małe,rolnictwo. Wole osobiście przejść popolu i zebrać info. by podjąć decyzje niż siedzieć przed monitorem W rolnictwie jest wiele czynników nieprzewidywalnych i trzeba na bierząco działać i poprawiać plany.Dziękuję. Bardzo ciekawie Pan zauważył o małych gospodarstwach, podobało mi się. Quote
lottomito Posted September 18, 2015 Report Posted September 18, 2015 Przy dzisiejszych osiągnięciach techniki możliwe jest pogodzenia obchodu pól z wprowadzaniem danych do smartfona. Więc mądra aplikacja może być bardzo pomocna. Quote
Vademecum Posted September 18, 2015 Report Posted September 18, 2015 Tylko po co ? np. na 3 ha. czy nawet 10 ha Quote
lottomito Posted September 18, 2015 Report Posted September 18, 2015 Ja na swoją pamięć nie mogę narzekać ale i tak może się zdarzyć że jakiś termin przeoczysz. I nie ważne czy hektar czy 100. Przypominajkę warto mieć Quote
Vademecum Posted September 18, 2015 Report Posted September 18, 2015 termin owszem moge przeoczyć, ale chwasta czy robaka albo grzyba nigdy !!!!!! Quote
Recommended Posts