cron_x Posted September 11, 2015 Report Posted September 11, 2015 Witam, ostatnio zastanawiałem się nad tym co jest lepszym zabiegiem sprężynowanie czy podorywka? Jak uważacie? Może ktos podzieli się swoimi uwagami? Quote
Vademecum Posted September 12, 2015 Report Posted September 12, 2015 chodzi o zerwanie wierzcniej warstwy, jeśli potrafisz zrobić podorywke nie głębiej niż kilma cm to będzie najlepsza. Jeśli zrobisz to na 10 cm czy więcej to podczas orki wywleczesz wszystkie śmieci na wierzch. Zależy też od ziemi i jej kultury upraw. Quote
rafaello3 Posted September 12, 2015 Report Posted September 12, 2015 Ja wszystko drapię kultywatorem .Nawet te pola ,gdzie była cięta słoma i jest oki .Sporadycznie takie pola bronuję .W tym roku bronowałem ,żeby ograniczyć skutki suszy .Jeden z moich sąsiadów talerzuje pola wszystkie i w tym roku nie orał pod siew tylko gruberem przejechał i siał na to . Quote
Recommended Posts