Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie. Mam kopaczkę do ziemniaków dwurzędową. Pierwsza taśma jest jest na metalowych ogniwach. Druga na gumowych i to właśnie z nią mam problem. Zawsze leciała trochę pod lewy bok. Pod koniec ostatniego sezony zaczęła ocierać o blachę aż przerwał się jeden gumowy pas. Teraz kupiłem oba nowe pasy założyłem i problem nadal ten sam ciągnie pod lewy bok. Co może być przyczyną?? dodam, że żadne rolki nie stoją.

Posted

a moge i sie pochwale, ale najpierw powiem jak do tego doszło, otóż kupiłem tą kopaczke z skr-u na przetargu z zjechaną taśmą na bok.... Ustawiłem taśme i w pole i po krótkiej pracy spowrotem skrzyżowało ją, tak wielokrotnie. Po czym wziołem piłke do metalu i przeciołem i wywaliłem drugą taśmę.... Chwile później oparłem się o jedno z kół na wałku napędzającym tą taśmę i obruciło się po czym złapałem za drugie i było sztywne i tu zacząłem drążyć problem. Okazało się, że na jednym z kół napędowych niema klina, wypadł.... wbiłem tam szpeja i chewtnąłem spawarką po czym założyłem przeciętą taśme łącząc ją płaskownikiem i spawarką. Chodziła tak kilkanaście lat, aż znalazła innego użytkownika.

Kolego, sprawdź co idzie nie symetrycznie bo niema możliwości ściągania taśmy jeśli jest napędzana po obu stronach i jeśli kopaczka idzie za ciągnikiem , a nie obok....

Napisz co udało się tobie ustalić i naprawić.

Dodam, że niemam pojęcia o konstrukcji twojej maszyny, a opisałem przygode ze swoją która była wyprodukowana w latach siedemdziesiątych.

Posted

Moja kopaczka pochodzi też z lat 70-tych. Tylnie rolki napędzające są sztywne. Taśmę wyżyciłem narazie kopie na 1. Zauważyłem, że wytrzącaczei te rolki bez zębów maja straszne luzy i tu upatruje przyczyny

Posted
zobacz czy są kliny na tylnych kółkach, widać je . Sprawdź bo będzie pewność że nie ten problem bo może tak być, że minimalnie poślizguje się jedno z kół napędzających. albo też na przednim wałku coś jest nie tak, teraz nie pamiętam jak to wygląda.