Jump to content

siano i sloma w sasieku - co z tym zrobic?

Recommended Posts

Posted

Jam jeszcze siano z przed kilkunastu lat w stodole. Rozdzielam bele i przetrząsam to. Grubsze idzie na ściółkę do kurnika a cała reszta na hałdę. Kury mają uciechę bo roi się tam od robactwa, mieszają i deptają tę hałdę jednocześnie nawożąc:) Więc jak dla mnie pozostaw to samej naturze i to bedzie jak najbardziej fachowe zajęcie się tym problemem. 

Posted

albo sie jeszcze troche wstrzymaj z tym kompostowaniem bo niby brakuje siana po suszy.

a żeczywiście jeśli dalej nie znajdziesz na,to amatora to rozżuć to na jakiejś powierzchni , nie wiem ile tego masz ale powiedzmy 2x2 metry rozłuż warstwe bez sznurka pół metra, zlej to gnojówą, albo wodą, możesz skołować obornika, albo kużeńca, czy mawet samej ziemi 5 cm, i znowu warstwa i woda, albo comolwiek i tak dowolną ilość warstw, jak będziesz lać wode to tak by nie wyciekało z tego , możesz to zielskiem poprzekładać tylko patrz by nasion dziadostwa jakiegoś nie dać tam. Dobrze jest coś takiego zrobić w dole tylko nie,dopuszczaj do wypłukania tego

Posted

Nie marnuj tego jak na razie na kompost!

Trafił się przecież suchy rok, jakiś czas temu hodowcy krów w Agrobiznesie mówili że nie zgromadzili wystarczającej ilości paszy, by wykarmić swoje stada, więc późną zimą/wczesną wiosną siano może być chodliwym towarem. ;) Luzem ciężko Ci je będzie sprzedać, jak masz czas, pieniądze i ochotę to pożycz od kogoś prasę niech wjedzie nią do stodoły i rzucaj to siano w podbierak by się sprasowało, wtedy zajmie Ci o wiele mniej miejsca oraz szybciej je ktoś od Ciebie kupi.

Ze słomą trochę cięższa sprawa, bo słoma z owsa nie chłonie tak dobrze wilgoci, dlatego jest niechętnie przyjmowana na fermy drobiu, kurniki ( nie kurniczki ;) ). Jednak myślę że i na to kupca byś znalazł, wiadomo na tym się nie ozłocisz, ale problemu może pozbędziesz. Wystarczy że się gdzieś ogłosisz (nasze forum, olx, lokalna gazeta itd.) Pozdrawiam :)

Posted

Człowieku  gdzie  ty  do  tej  pory  byłeś  ,  ja w tym  roku  za  słomę  płaciłem 50   zł za  balot  za  siano  dobrej   jakości krzyczą  150 zł   za  balot  za  sianokiszonkę

lucerna  plus  koniczyna  180-  200   wrzuć   to  na  olx  i  ludzie  kupią  jedyny  problem  jest  z   tym  co   jest  luzem  , jeżeli  to  jest    dobry  towar  to  warto  

wynająć  prasę  i  sprasować . :cool:

• 3 months later...