lottomito Posted September 21, 2015 Report Posted September 21, 2015 Jam jeszcze siano z przed kilkunastu lat w stodole. Rozdzielam bele i przetrząsam to. Grubsze idzie na ściółkę do kurnika a cała reszta na hałdę. Kury mają uciechę bo roi się tam od robactwa, mieszają i deptają tę hałdę jednocześnie nawożąc:) Więc jak dla mnie pozostaw to samej naturze i to bedzie jak najbardziej fachowe zajęcie się tym problemem. henryk 1 Quote
Vademecum Posted September 21, 2015 Report Posted September 21, 2015 albo sie jeszcze troche wstrzymaj z tym kompostowaniem bo niby brakuje siana po suszy.a żeczywiście jeśli dalej nie znajdziesz na,to amatora to rozżuć to na jakiejś powierzchni , nie wiem ile tego masz ale powiedzmy 2x2 metry rozłuż warstwe bez sznurka pół metra, zlej to gnojówą, albo wodą, możesz skołować obornika, albo kużeńca, czy mawet samej ziemi 5 cm, i znowu warstwa i woda, albo comolwiek i tak dowolną ilość warstw, jak będziesz lać wode to tak by nie wyciekało z tego , możesz to zielskiem poprzekładać tylko patrz by nasion dziadostwa jakiegoś nie dać tam. Dobrze jest coś takiego zrobić w dole tylko nie,dopuszczaj do wypłukania tego Quote
Vademecum Posted September 21, 2015 Report Posted September 21, 2015 spróbój to jeszcze zbyć , jakiś grosz by wpadł, a tak to od groma roboty Quote
VoYtek8 Posted September 21, 2015 Report Posted September 21, 2015 Nie marnuj tego jak na razie na kompost!Trafił się przecież suchy rok, jakiś czas temu hodowcy krów w Agrobiznesie mówili że nie zgromadzili wystarczającej ilości paszy, by wykarmić swoje stada, więc późną zimą/wczesną wiosną siano może być chodliwym towarem. Luzem ciężko Ci je będzie sprzedać, jak masz czas, pieniądze i ochotę to pożycz od kogoś prasę niech wjedzie nią do stodoły i rzucaj to siano w podbierak by się sprasowało, wtedy zajmie Ci o wiele mniej miejsca oraz szybciej je ktoś od Ciebie kupi.Ze słomą trochę cięższa sprawa, bo słoma z owsa nie chłonie tak dobrze wilgoci, dlatego jest niechętnie przyjmowana na fermy drobiu, kurniki ( nie kurniczki ). Jednak myślę że i na to kupca byś znalazł, wiadomo na tym się nie ozłocisz, ale problemu może pozbędziesz. Wystarczy że się gdzieś ogłosisz (nasze forum, olx, lokalna gazeta itd.) Pozdrawiam Quote
pablos Posted September 22, 2015 Report Posted September 22, 2015 Człowieku gdzie ty do tej pory byłeś , ja w tym roku za słomę płaciłem 50 zł za balot za siano dobrej jakości krzyczą 150 zł za balot za sianokiszonkęlucerna plus koniczyna 180- 200 wrzuć to na olx i ludzie kupią jedyny problem jest z tym co jest luzem , jeżeli to jest dobry towar to warto wynająć prasę i sprasować . Quote
shogun80 Posted December 24, 2015 Author Report Posted December 24, 2015 No i zrobilem z tym deal - wymienilem na obornik! Chociaz cos ziemia z tego bedzie miala. Pozdrawiam! mora 1 Quote
Recommended Posts