Skocz do zawartości

Zdjęcie

rejestracja i ubezpieczenie starych ciągników po długiej przerwie

rejestracja ciągnik stare maszyny ubezpieczenie stare ciągniki remontowane ciągniki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 essa115

essa115

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 11:50

Witam Wszystkich, 

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewne zagadnienie, a mianowicie mam możliwość nabycia ciągnika rolniczego Ursus tzw, "80" ale jest tu pewien feler: ciągnik jest od wielu lat wyrejestrowany i w związku z tym nie był też ubezpieczony - gdybym chciała go nabyć, to co musiałabym zrobić, żebym potem podwójnie nie zapłacić, bo różne urzędy mogą się oczywiście czepić aaaaa i żeby poprzedni właściciel też nie miał problemów, bo to w sumie do dalszej rodziny ciągnik należy (nie chciałabym i ich wciągnąć w rozrachunki z urzędami).

Co tu z tym fantem zrobić? Ciągnik praktycznie dostaje za darmo. Jak tu się nie wkopać w np. płacenie składek ubezpieczenia wstecz lub kary za brak ich ciągłości?

Czy można po kilkunastoletniej przerwie znowu zarejestrować ciągnik?

• 0

#2 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 12:26

A jak to sie stalo ze ciagnik nie ma ubezpieczenia? W Polsce jest ciaglosc i na pewno rodzinka dostawala upomnienia o przedluzeniu ubez , chyba ze wymowili pisemnie obowiazkowe oc i nie zawarli nowego! (zaznaczam ze jest taka mozliwosc bo niektore f-my ubez nie koresponduja miedzy soba i nie wiedza ze ktos nie ma wogole ubez) Sprawa jest dosc prosta - robisz przeglad w stacji i zawierasz ubez oc Ty jako nowy wlasciciel masz taki OBOWIAZEK! Co do poprzedniego wlasciciela nie masz za bardzo wplywu czy dostana oni wezwanie do wyjasnien. Mysle ze tak sie raczej nie stanie! Najwazniejsze ze przy jakiejkolwiek kontroli drogowej Ty bedziesz miala ubez i przeglad. Nie musisz przy tym miec dok bo teraz wszystko wprowadza sie w system po nr rej pojazdu. Chyba ze policjant przy kontroli wlepi Ci mandat za brak dok ale to tylko 50 zl za kazdy dokument. Reasumujac zrob z rodzinka jakakolwiek umowe (999 zl 😀 podatku nie zaplacisz) a reszte zrob jak napisalem. Mysle ze rodzinka nie poniesie zadnych konsekwencji za zanichanie platnosci oc bo brak przegladu jest mozliwy - abys nie jezdzila po drogach publicznych. Pozdrawiam.
  • 0

#3 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 12:37

W wydziale komunikacji okaz umowe kupna badz darowizny (warunek zarejestrpwania pojazdu na Ciebie) i papier ze stacji obslugi dostaniesz miekki dow.i jazda w pole 😋 po drodze zachaczajac o agenta ubezp pokazujac mu dow rej i swoj dow osobisty. Spytaj sie jeszcze rodziny gdzie rejestrowali ten traktor (zapewne w pzu) i tam nie idz bo faktycznie moga historie wyciagnac i sie czepiac. Zrob to z jakas f-a przez telefon i czekaj na kwit ☺
  • 0

#4 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 12:48

Koleżanko, najlepiej idź do wydziału komunikacji albo tam gdzie robi się przeglądy. Pytanie czy ciągnik był w ogóle zatejestrowany, czy był wyrejestrowany. Samochodu osobowego nieda się zarejestrować po wyrejestrowaniu. Wyrejestrowanie samochodu oznacza jego kasację w specjalnym punkcie i niema reanimacji. Z maszyną może nie być tak samo. I może da się zarejestrować. Pytanie tylko dlaczego jest nie zarejestrowany i jakie masz dokumenty. Szczegóły jak na początku mojej odpowiedzi na twoje pytanie.

Shogun, jeśli nie jest zarejestrowany to nie płacisz o,c,
  • 0

#5 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 13:05

No tak ale jak nie jest zarejestrowany to tak jak napisales zlom i nie powinien stac na podworku - utylizacja. Takze wydaje mi sie ze poprzedni wlasciciele nie placili poprostu skladek i jak to w polsce jest przy tysiacach klientow (firma ubezp) ten przypadek przoczyli. Mowimy o pojezdzie i sa takie same zasady jak przy samochodzie!
  • 0

#6 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 13:23

kolego, kiedyś się wyrejestrowywało pojazdy i wtedy nie płaciłeś składek. Obecne przepisy są drasryczne w poruwnaniu do tych sprzed lat. Ja widzisz mam ostrówka nie rejestrowanego i z własnej woli płace o c by nie odpowiadać własną kieszenią na drodze i to samo z kombajnem zbożowym i w każdej chwili mogę przestać płacić i ostrówka w każdej chwili mogę zarejestrować tylko po co ...
Maszyny troche inaczej niż samochody , być może ciągnik rolniczy też można zarejestrować natomiast samochód wyrejestrowany to zwłoki nie podlegające reanimacji w świetle przepisów :)
  • 0

#7 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 13:30

Tak jak mowisz poruszajac sie po drodze publicznej musisz miec oc bo jak nie to fundusz gwarancyjny zjadlby cie na dzien dobry .
  • 0

#8 massay1

massay1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 14:58

Kiedyś była możliwość wyrejestrowania pojazdu. Zostawał ci dowód rejestracyjny z wpisem a rejestrację się zdawało. Sam miałem taka przyczepę. 

Najnormalniej w świecie wal do wydziału komunikacji i się dowiesz jak to wygląda.

Jeśli nie będziesz miał ubezpieczenia OC pojazd idzie na parking, ty płacisz za każdy dzień pobytu i kare za brak oc. Jeśli nie zapłacisz to komornik pewnie jak to z urzędowymi karami  a pojazd na przetarg.

• 0

#9 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 15:50

Juz sie nie holuje pojazdow za brak oc , powiadamia sie fundusz a oni juz wiedza co zrobic, grzywna w tym wypadku to 5000 zl nie zaplacisz to wiadomo sad a potem komornik, ma sposoby na egzekucje wierzcie mi. Smutna sprawa oc trzeba miec ale tylko na drogach publicznych.
  • 0

#10 massay1

massay1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 17:41

A faktycznie. Coś się pozmieniało. Swojego czasu pojazd bez OC jechał na parking.

• 0

#11 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 17:48

Zawsze możesz kupić papiery na taki ciągnik. Numery na pewno nie bedą przez diagnostę sprawdzane skrupulatnie http://olx.pl/oferta...html#746399d383

• 0

#12 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 17:59

a to prawda, jak miały by być problemy to kupuje sie taki powiedzmy do remontu :)
  • 0

#13 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 18:42

Oj panowie panowie 😉
  • 0

#14 massay1

massay1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 18:49

He he he. Jeden niezarejestrowany, drugi dla papierów, trzeci na części i czwarty gdyby czasem drugi na częściach trzeciego się rozsypał. 

Lepiej od razu iść do salony po nówkę :)

• 0

#15 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 19:15

no, nie koniecznie aż tak. Powiedzmy do remontu nie znaczy , że remontujesz po prostu bierzesz dokumenty za 5 stów i remontujesz swojego by przeszedł wizyte u diagnosty.
  • 0

#16 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 19:42

Nie wypisujcie takich glupot bo to tez czytaja CI co to ich interesuje! Uwierzcie mi 😉
  • 0

#17 massay1

massay1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 19:52

Jak dla mnie trochę głupia ta rozmowa. Dla mnie sprawa prosta... sprawdzam czy ciągnik da się legalnie zarejestrować bez dodatkowych kosztów typu jakieś kary czy lewe papiery u źródła czyli np. w  wydziale komunikacji. Jeśli nie to odpuszczam zakup. I na tym powinna się ta rozmowa skończyć.

• 0

#18 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 20:01

Amen.
  • 0

#19 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 26 wrzesień 2015 - 20:24

Jak ciągnik ma dowód to nie ma problemu jedynie trzeba sie postarać o podbicie przeglądu żeby był ważny potem z umową kupna-sprzedaży to wydziału komunikacji i po problemie tam dadzą blachy i zanim wyrobią nowy dowód trzeba iść wykupić OC

Pozdrawiam

• 0

#20 essa115

essa115

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 30 wrzesień 2015 - 08:56

Dzięki za cenne podpowiedzi. Ciągnik od ładnych kilkunastu lat jest wyrejestrowany, a wujek używał go sobie dalej bo pole ma wokół swojego domu, więc po drogach asfaltowych rzadko jeździł :> taki niestety z niego cwaniak. Szkoda tylko maszyny, bo się marnuje. Nie wiem jeszcze kiedy ruszę na bój z urzędami, ale po prostu chciałam poznać Waszą opinie. Dzięki za wszystko. A jak ktoś jeszcze coś gdzieś o czymś słyszał to niech pisze. Pozdrawiam serdecznie :*

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: rejestracja, ciągnik, stare maszyny, ubezpieczenie, stare ciągniki, remontowane ciągniki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych