Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ten rok jest wyjątkowy pod względem pogody....

Terminy siewu zbóż już mijają.... do zasiania mam jęczmień ozimy i pszenżyto ale zwlekam

Na polu sucho, jak ruszę to agregatem przed siewem to jeszcze przesuszę ziemię a prognozy meteo mówią że nie popada w ciągu najbliższych 2 tygodni.

Siać czy nie siać ?

Poza tym czy jest sens siać nawóz przed siewem, bez odpowiedniej wilgoci się nie rozłoży...

Posted
Ja juz mam wszystko posiane pszenica żyto i jęczmień. Przed siewem rozsiałem nawóz. Zobaczymy ale u nas ostatnio ładnie popadało na tyle ze podczas orki juz sie nie kurzy ;)
Posted

na jęczmień zimowy to zdecydowanie za póżno.

Pred,siewem nawóz mieszasz więc susza nie straszna

..tylko aby nawóz się rozłożył potrzebuję wilgoci a tej w glebie brakuje, Chyba się nie zrozumieliśmy......

Posted
Bo w moim terenie jest to optymalny termin jeszcze do 10 X zawsze jest ryzyko przymrozków wcześniejszych jak również ryzyko ciepłej jesieni w przypadku wczesnych siewów, kilka lat temu tak straciłem jęczmień ozimy - wczesnym siewem. Do wiosny 80% wygniło.
Posted

jest 3 październik a sąsiad dopiero wczoraj zasiał jęczmień zimowy ciekawe czy coś z tego bd a u mnie w okolicy susza na całego każdy sieje nie ogląda sie miejscami u niektórych dużo pacyn na polu i strasznie kurzy się za czym kolwiek gdy jedzie sie ciągnikiem .

Posted

dziś byłem na polu zobaczyć czy zyto wschodzi ,siane 10 dni temu,jestem mile zaskoczony,pięknie wzeszło nic nie ominięte,,poznaniak'' się spisał-pozdrawiam