Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ten rok jest wyjątkowy pod względem pogody....

Terminy siewu zbóż już mijają.... do zasiania mam jęczmień ozimy i pszenżyto ale zwlekam

Na polu sucho, jak ruszę to agregatem przed siewem to jeszcze przesuszę ziemię a prognozy meteo mówią że nie popada w ciągu najbliższych 2 tygodni.

Siać czy nie siać ?

Poza tym czy jest sens siać nawóz przed siewem, bez odpowiedniej wilgoci się nie rozłoży...

Posted

na jęczmień zimowy to zdecydowanie za póżno.

Pred,siewem nawóz mieszasz więc susza nie straszna

..tylko aby nawóz się rozłożył potrzebuję wilgoci a tej w glebie brakuje, Chyba się nie zrozumieliśmy......

Posted
Bo w moim terenie jest to optymalny termin jeszcze do 10 X zawsze jest ryzyko przymrozków wcześniejszych jak również ryzyko ciepłej jesieni w przypadku wczesnych siewów, kilka lat temu tak straciłem jęczmień ozimy - wczesnym siewem. Do wiosny 80% wygniło.
Posted

jest 3 październik a sąsiad dopiero wczoraj zasiał jęczmień zimowy ciekawe czy coś z tego bd a u mnie w okolicy susza na całego każdy sieje nie ogląda sie miejscami u niektórych dużo pacyn na polu i strasznie kurzy się za czym kolwiek gdy jedzie sie ciągnikiem .