edek Posted September 26, 2015 Report Posted September 26, 2015 Ten rok jest wyjątkowy pod względem pogody....Terminy siewu zbóż już mijają.... do zasiania mam jęczmień ozimy i pszenżyto ale zwlekamNa polu sucho, jak ruszę to agregatem przed siewem to jeszcze przesuszę ziemię a prognozy meteo mówią że nie popada w ciągu najbliższych 2 tygodni. Siać czy nie siać ? Poza tym czy jest sens siać nawóz przed siewem, bez odpowiedniej wilgoci się nie rozłoży... Quote
shogun80 Posted September 26, 2015 Report Posted September 26, 2015 A co Ty do tej pory robiles? Termin terminami najwyzej wiecej zboza sypniesz , ruszaj te ziemie bo Cie zima zastanie , nawoz jak najbardziej Quote
troszkin Posted September 26, 2015 Report Posted September 26, 2015 Ja juz mam wszystko posiane pszenica żyto i jęczmień. Przed siewem rozsiałem nawóz. Zobaczymy ale u nas ostatnio ładnie popadało na tyle ze podczas orki juz sie nie kurzy Quote
rafaello3 Posted September 26, 2015 Report Posted September 26, 2015 Ja siałem zboże w poprzednią sobotę 19 września ,a dziś patrzę i całe pole zielone ( po tygodniu) ,,szpilkuje . Quote
Vademecum Posted September 26, 2015 Report Posted September 26, 2015 na jęczmień zimowy to zdecydowanie za póżno.Pred,siewem nawóz mieszasz więc susza nie straszna Quote
edek Posted September 27, 2015 Author Report Posted September 27, 2015 na jęczmień zimowy to zdecydowanie za póżno.Pred,siewem nawóz mieszasz więc susza nie straszna..tylko aby nawóz się rozłożył potrzebuję wilgoci a tej w glebie brakuje, Chyba się nie zrozumieliśmy...... Quote
Vademecum Posted September 27, 2015 Report Posted September 27, 2015 to co nigdy nie będzie mokro ? to po co w ogóle cokolwiek robić......... Quote
shogun80 Posted September 27, 2015 Report Posted September 27, 2015 A jest w Polsce miejsce gdzie nie padalo ? Quote
Marek88 Posted October 1, 2015 Report Posted October 1, 2015 nawóz jak najbardziej, próbuj może się uda Quote
henryk Posted October 2, 2015 Report Posted October 2, 2015 ja zasiałem żyto 26 września ,kurzyło się że aż strach,ciekawe kiedy zacznie wschodzić-pozdrawiam Quote
Vademecum Posted October 2, 2015 Report Posted October 2, 2015 Bo w moim terenie jest to optymalny termin jeszcze do 10 X zawsze jest ryzyko przymrozków wcześniejszych jak również ryzyko ciepłej jesieni w przypadku wczesnych siewów, kilka lat temu tak straciłem jęczmień ozimy - wczesnym siewem. Do wiosny 80% wygniło. Quote
shogun80 Posted October 2, 2015 Report Posted October 2, 2015 No tak poludnie polski choc u mnie wczoraj bylo juz -1 oC szronisko po calej ziemi ale u mnie to normalka. Pozdrawiam ! Quote
simson54 Posted October 3, 2015 Report Posted October 3, 2015 jest 3 październik a sąsiad dopiero wczoraj zasiał jęczmień zimowy ciekawe czy coś z tego bd a u mnie w okolicy susza na całego każdy sieje nie ogląda sie miejscami u niektórych dużo pacyn na polu i strasznie kurzy się za czym kolwiek gdy jedzie sie ciągnikiem . Quote
henryk Posted October 6, 2015 Report Posted October 6, 2015 dziś byłem na polu zobaczyć czy zyto wschodzi ,siane 10 dni temu,jestem mile zaskoczony,pięknie wzeszło nic nie ominięte,,poznaniak'' się spisał-pozdrawiam Quote
Recommended Posts