Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Jestem bardzo początkującym rolnikiem, żeby nie powiedzieć nowicjuszem, z rolnictwem na poważnie stykam się pierwszy raz w życiu. Zbliża się czas orki, a co za tym idzie mam do Was kilka pytań, wątpliwości odnośnie przygotowania ciągnika i samej orki:

1. Czy wał odbioru mocy może być załączony podczas orki? Z tego co wiem w tym modelu ciągnika aby działał podnośnik musi być włączony wom i co za tym idzie kłopotliwe byłoby ciągłe załączanie i wyłączanie wałka przy zakrętach i zawracaniach.

2. W jakim ewentualnie położeniu ma być ustawiona dźwignia wom na 3-stopniowej skali?

3. Z jaką prędkością orać i na jakim biegu, szosowym czy terenowym, ziemia IV klasa?

4. Na jaką głębokość orać i czy idzie to ustawić z poziomu ciągnika czy należy opuszczać podnośnik z pługiem na tzw. wyczucie?

Proszę o wyrozumiałość i pomoc w odpowiedzi na niedające mi spokoju pytania, wątpliwości.

Dziękuję

Pozdrawiam

Posted

1 wałek może a nawetmusi pracować cały czas, taka zasada pracy podnośnika w tym modelu.

2dzwignia włączania wom w położeniu na samym dole

3 bieg 3 szosowy na 1600 obr /min

4 głębokość orki zależy kiedy wykonywana jest orka i na jakiej głębie (ja orze dość płytko ponieważ ja głębokości 20 paru cm, mam żółty piach )

Posted

Kolega wyżej juz wszystko napisał ale streszcze to jeszcze

1. Wałek womu musi byc włączony cały czas nie trzeba go wyłączać na zakrętach i uwrociach.

Ja przy mojej 60 wałek mam włączony cały czas wyłączam tylko jak chce podpiąć jakomś maszynę z przekaźnikiem.

2. Dźwignia musi byc na samym dole

3. Bieg 3 szosowy. IV klasa ziemi wiec cięższa

Wiec te 1600-1700 ale bedziesz słyszał bo maszynę trzeba brać na słuch a nie na teorie podręcznikowa.

4. IV klasa ziemi wiec piach nie powinien sie wyorywac ale te 25 cm minimum bedziesz widział spuścisz pług na tyle zeby traktora nie katować ;)

Myśle ze z kolega robert1983 przybliżyliśmy ci podstawy orki :D

Jesli cos nie bedziesz wiedział lub nie bedzie jasne to pisz będziemy starać sie pomoc ;)

Pozdrawiam

Posted

ja mam trochę większy pług 3-skibowy niż 3-ka unia szer. orki 110-115 cm.więc orze na drugim biegu ale obrotów nie żałuję 2-2200-za pługiem ciągnę jeszcze wałek własnej konstrukcji o wadze 80 kg.-pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

To ja się podłączę pod temat. Też jestem początkujący i pierwszy raz zabieram się do orki ;-).

W moim pługu nie ma tego cięzkiego koła na końcu. Rozumiem że tym kołem ustawia się głębokość orania?

Jak to ustawić jezeli tego koła nie ma?

Posted
Uuuu! Ja jak pierwszy raz oralem i to z kolem kopiujacym to wygladalo to jak nyk szczal pewnie sie powtorze ale popros kogos kto to juz robil bo naprawde bedziesz mial ciezko. Bez kola tez da rade na pozycji P podnosnika ale to musisz caly czas kontrolowac , chyba ze lekkie gleby masz to na S i wtedy podnosnik sam bedzie sie ustawial wzgledem oporu na plug , chlopie zabawa na calego ubawisz sie i na wkurzasz. Ja na to jak wyglada pole pierwszy raz to palke polozylem abys sie nieprzejmowa tym co gadaja , zakladaj sprzet i w pole. Pamitam ze pierwsze razy to zaczynalem od konca pola tak zeby nikt nie widzial ale jak zblizalem sie do drogi to i tak tlum stal i komentowal skad oni wiedzieli ze amator wjechal na pole
Posted

Na forum opisał to zagadnienie(jak orac bez kółka) Duży Grzegorz, wystarczy poszukać tam było dokładnie opisane jak można wykonać orke bez kółka.

Popieram kolege szukaj kółka, ja nke umiał bym orac bez kółka.

Posted

-przy trzyskibowym ja oczywiście mam koło ale i bez koła jestem naprawdę mistrzem w orce,oczywiście kultura pola i warunki pogodowe mają tu wielki wpływ, w zasadzie podczas orki widzę że moje koło przy pługu prawie się nie kręci,przy obrotowym dwuskibowym  lemken nie mam koła i orka też jest super,lata praktyki dużo robią -pozdrawiam

• 3 months later...
Posted

1 wałek może a nawetmusi pracować cały czas, taka zasada pracy podnośnika w tym modelu.

2dzwignia włączania wom w położeniu na samym dole

3 bieg 3 szosowy na 1600 obr /min

4 głębokość orki zależy kiedy wykonywana jest orka i na jakiej głębie (ja orze dość płytko ponieważ ja głębokości 20 paru cm, mam żółty piach )

na 2 orze się ursusem c 360  kto głupi orze na 3 zajedziesz go szkoda ciągnika 

Posted
Ciągnik miał ostatni remont generalny 32 lata temu,potem silnik był robiony z 15 lat temu, ostatni remont silnika w zimę rok temu ma zrobione 200mth ,kiedyś chodził po zarobkach później obrabial swoje hektary, teraz będzie 17 ha do obrobienia i o silnik się nie martwię ;-) sprzęt pługi 3 talerzowka 2m i belarka i chodzi aż miło;-)
Posted
Ziemia jest tak zróżnicowana, że szkoda pisania w tym temacie. Jeśli ktoś obrabia mady, rędziny to wie jak ciężko idzie, natomiast robiąc na piaskach można sie prześcigać i korpusami płużnymi i biegami do orki. Orałem ponad 15 lat nowochuckie ziemie T 25 na 35 cm. MTZ-ta kupiłem i latał z 4-ką Ziemia czarnoziem wyrobiona 2 do 3 razy zbiór w roku ( 5,5 ha ) teraz uprawiam taką rendzine z rupciem, że MTZ ,z tą 4- ką chodził bokiem na 20 cm. T 25 z 2 skibowcem jak pług wszedł na 15 cm do odrazu ciągnik wykręciło z bruzdy. Także niema co sie prześcigać z biegami. Widziałem na piaskach sieradzkich 1222 z 5 zagonowym szedł jak burza, a ja mam 1614 i z 4 ma co robić, a na przechyłach potrafi go wykręcić z bruzdy i cza cofać .