shogun80 Posted October 7, 2015 Report Posted October 7, 2015 Koledzy kiedy zaczynacie orke zimowa? Jak to jest w Waszych rejonach? Quote
henryk Posted October 7, 2015 Report Posted October 7, 2015 przy takiej suszy to nawet o tym nie myśl,ale jeszcze sporo czasu ,na pewno popada i to musi nieźle nalać żeby orka ładnie wyszła,ja będę orał dopiero koło 15 listopada-pozdrawiam Quote
Vademecum Posted October 7, 2015 Report Posted October 7, 2015 a ja zaorałem z 20 kawałków i wszystkiego nie obsije więc zostanie na wiosne do obsiania..... Quote
Tofik Posted October 7, 2015 Report Posted October 7, 2015 Ja zaorałem w zeszłym tygodniu bo po ostatnich opadach orało sie aż miło więc teraz jedynie co to mam dylemat co na wiosnę zasiać? Pozdrawiam Quote
henryk Posted October 7, 2015 Report Posted October 7, 2015 moim skromnym zdaniem jeśli teraz już wykonaliście orkę zimową to do zimy jeszcze mnóstwo chwastów wyrośnie i wiosną czeka was więcej roboty-pozdrawiam Quote
cron_x Posted October 7, 2015 Report Posted October 7, 2015 Wedlug starego przyslowia na urszuli skiba do skiby sie tuli Quote
Vademecum Posted October 7, 2015 Report Posted October 7, 2015 Już zimno, to jednoroczne wymarzną a te trudniejsze to na,wiosne agregat da rade z nimi. Quote
massay1 Posted October 7, 2015 Report Posted October 7, 2015 U nas na razie nie ma szans zaorać bo sucho. Z orką nie ma się co spieszyć można i ze śniegiem. Quote
Vademecum Posted October 7, 2015 Report Posted October 7, 2015 ze śniegiem można, ale małymróz już uniemożliwia orke. jeszcze troche można poczekać, ale w połowie października już nie raz nieźle zmroziło ..... Quote
shogun80 Posted October 8, 2015 Author Report Posted October 8, 2015 Ja jeszcze czekam ale dzis juz u mnie bylo -2 i jak tak dalej bedzie to faktycznie bede sie mordowal albo czekal wiosny Quote
shogun80 Posted October 8, 2015 Author Report Posted October 8, 2015 W zeszlym roku oralem 18 listopada i dswalo rade ale wiecie jaka zima byla! Goscia widzialem co 23 grudnia dawal przed sama wigilia - chyba nie wiedzial co ze soba zrobic - karpie obrobil i nuda na calego baba z domu wygonila Quote
Vademecum Posted October 8, 2015 Report Posted October 8, 2015 Orać można do mrozów, kalendaż jest nie ważny. Jeśli ziemia zamarznie na 1 cm to jeśli ciągnik uciągnie to jeszcze da rady orać , ale jeśli jest to 3 i więcej cm. i ciągnik idzie z pługiem w taką skorupę to efekt jest taki że skiby się nie odwracają tylko jest jak po kultywatorze. Przerabiałem ten temat wielokrotnie gdzie przy lesie ziemia zmrożona a powyżej lasu + 10 i słońce. Quote
massay1 Posted October 8, 2015 Report Posted October 8, 2015 U nas teraz tak jest. Bieda skibę przewrócić a jak już ja przewali to uprawiać by nie było trzeba. A zimowa ma być w ostrej.Jak mróz orać nie trzeba lepiej poczekać jak śniegu trochę spadnie. Quote
rafaello3 Posted October 11, 2015 Report Posted October 11, 2015 Z orką zimową jeszcze poczekam .Jest za sucho i może w końcu popada ,to łatwiej zaora się gliny .A dodatkowo mam zamiar sprowadzić ciągnik na testy z pługiem .W końcu trzeba sprawdzić ,co się nada na moje górki i będę wiedział ,co wpisać we wniosku na dofinansowanie . Quote
henryk Posted October 12, 2015 Report Posted October 12, 2015 dziś w Wielkopolsce 3 cm namiękło-pozdrawiam Quote
kawa1990 Posted October 13, 2015 Report Posted October 13, 2015 A to moja orka Sucho było nawet czasem z Ziemi zaczynał wychodzic Quote
shogun80 Posted October 27, 2015 Author Report Posted October 27, 2015 Dzisiaj wjechalem na pole 1,25 h - oralo sie az milo , ziemia mokra , tylko ta mgla po przejezdzie kilkunastu metrow ciezko bylo jechac prosto nic nie widac bylo. Ale jak juz sloneczko przypieklo i mgla opadla to okazalo sie ze jednak mam gps w reku prosciutko wszystko az milo patrzec! Pozdrawiam! Quote
troszkin Posted October 27, 2015 Report Posted October 27, 2015 Ja też w sobote wyjechałem pięknie ładnie elegancko i bez kurzu Quote
massay1 Posted October 28, 2015 Report Posted October 28, 2015 A u nas sucho. Można siać w orkę bez uprawiania. Dosłownie. Quote
troszkin Posted October 28, 2015 Report Posted October 28, 2015 Massay 1 a to jest pytanie czy odpowiedź ! Quote
massay1 Posted October 29, 2015 Report Posted October 29, 2015 He he no właśnie W Bielsku sucho. Quote
Vademecum Posted October 29, 2015 Report Posted October 29, 2015 a ja będe orał jak zbore gałęzie z pola, na długości 300 m mam z 30 bóków powalonych takich ponad metr średnicy.... Quote
Elka Posted October 29, 2015 Report Posted October 29, 2015 a ja będe orał jak zbore gałęzie z pola, na długości 300 m mam z 30 bóków powalonych takich ponad metr średnicy....U mnie jest to samo bo u sąsiada są kilkumetrowe drzewka, chyba samosiejki. Nic z tym nie robi od dłuższego czasu, a to bardzo szybko rośnie . Masakra. Dziwie się że jeszcze ktoś na niego nie doniósł bo to jest dosyć blisko zabudowań mieszkalnych Quote
Vademecum Posted October 29, 2015 Report Posted October 29, 2015 idź do gminy i mu nakażą wycinke. Drzewa sąsiada nie mogą nikomu przeszmadzać, własność działki do czegoś zobowiązuje, dlatego za komunistów jak ktoś nie dbał o pole to mu zabrali.... Quote
Recommended Posts