Jump to content

Recommended Posts

Posted

przy takiej suszy to nawet o tym nie myśl,ale jeszcze sporo czasu ,na pewno popada i to musi nieźle nalać żeby orka ładnie wyszła,ja będę orał dopiero koło 15 listopada-pozdrawiam

Posted
W zeszlym roku oralem 18 listopada i dswalo rade ale wiecie jaka zima byla! Goscia widzialem co 23 grudnia dawal przed sama wigilia - chyba nie wiedzial co ze soba zrobic - karpie obrobil i nuda na calego baba z domu wygonila
Posted
Orać można do mrozów, kalendaż jest nie ważny. Jeśli ziemia zamarznie na 1 cm to jeśli ciągnik uciągnie to jeszcze da rady orać , ale jeśli jest to 3 i więcej cm. i ciągnik idzie z pługiem w taką skorupę to efekt jest taki że skiby się nie odwracają tylko jest jak po kultywatorze. Przerabiałem ten temat wielokrotnie gdzie przy lesie ziemia zmrożona a powyżej lasu + 10 i słońce.
Posted

U nas teraz tak jest. Bieda skibę przewrócić a jak już ja przewali to uprawiać by nie było trzeba. A zimowa ma być w ostrej.

Jak mróz orać nie trzeba lepiej poczekać jak śniegu trochę spadnie. 

Posted

Z orką zimową jeszcze poczekam .Jest za sucho i może w końcu popada ,to łatwiej zaora się gliny .A dodatkowo mam zamiar sprowadzić ciągnik na testy z pługiem .W końcu trzeba sprawdzić ,co się nada na moje górki i będę wiedział ,co wpisać we wniosku na dofinansowanie :) .

• 2 weeks later...
Posted
Dzisiaj wjechalem na pole 1,25 h - oralo sie az milo , ziemia mokra , tylko ta mgla po przejezdzie kilkunastu metrow ciezko bylo jechac prosto nic nie widac bylo. Ale jak juz sloneczko przypieklo i mgla opadla to okazalo sie ze jednak mam gps w reku prosciutko wszystko az milo patrzec! Pozdrawiam!
Posted

a ja będe orał jak zbore gałęzie z pola, na długości 300 m mam z 30 bóków powalonych takich ponad metr średnicy....

U mnie jest to samo bo u sąsiada są kilkumetrowe drzewka, chyba samosiejki. Nic z tym nie robi od dłuższego czasu, a to bardzo szybko rośnie . Masakra. Dziwie się że jeszcze ktoś na niego nie doniósł bo to jest dosyć blisko zabudowań mieszkalnych