Jump to content

Recommended Posts

Posted

wiem że to uciążliwe ale nawet w świetle dzisiejszego prawa możesz prosić sąsiada o usunięcie tych gałęzi,jednak gdy on tego nie zrobi nic mu za to nie grozi,jedynie wówczas ty masz prawo te wystające gałęzie na twoją stronę obciąć i sobie zabrać ale czy to cię   usatysfakcjonuje-pozdrawiam

• 2 years later...
Posted

Na kawałku który będę wapnował zasiałem na poplon rzodkiew oleistą z domieszką rzepaku.

Chcę to zaorać i zostawić na zimę a na wiosnę zasiać pszenicę jarą.

Liczyłem na to, że będę orał pod koniec października ale obecnie było trochę deszczu i rzodkiew tak poszła w rozwoju, że zaczyna już kwitnąć.

Plan jest taki, że pojadę talerzówką, rozsieję wapno i orka.

Z poplonami miałem mało do czynienia ale z tego co się orientuję to chyba już trzeba orać aby uniknąć wytworzenia nasion bo później może być problem, że ta rzodkiew będzie występowała jako chwast.

Czy dobrze myślę?

Posted

Że wapno usuwa azot to jak dobrze zrobić?

obornik bądz nawuz zielony w tym roku a wapno za rok czy jeszcze puzniej,też myśle zaorac łubin z obornikiem a wapno chciałem dać gtanulowane pod agregat I siać pszenżyto

Posted

Gdyby był jeden powód aby czegoś takiego nie robić to byłby występek, a nie zbrodnia. Jeżeli dasz dawkę nawozową to nie ma problemu. Dawka melioracyjna wapna powinna być oddzielona od nawożenia organicznego co najmniej rocznym odstępem. Pozdrawiam!

Posted

Wszystko zależy od kompleksu sorpcyjnego gleby i dawki obornika. Superfosfaty można stosować razem z obornikiem, a nawet jest to korzystne bo ogranicza straty azotu z obornika. Bardziej złożona jest sprawa z potasem. Przy wysokich dawkach obornika może zabraknąć miejsca w kompleksie sorpcyjnym gleby na potas. Gleby lekkie mają z reguły mniejszy kompleks sorpcyjny więc na takich glebach unikałbym takiego połączenia bo zastosowany potas zostanie wymyty. Pozdrawiam!