Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam założyłem temat ponieważ chcę uzyskać kilka informacji.
Ze znajomym planujemy od wiosny zacząć hodowlę cieląt.
Cykl był by taki że kupuję tygodniowego byczka chowam go do 100 kg i na sprzedaż do dalszego chowu.
Pojone by były preparatem mleko zastępczym czyli mlekiem w proszku.
Pytanie czy po takim mleku często występują biegunki i inne choroby np. gorączka ? 
Przy jakiej ilości sztuk wyszedł bym na plus czy to wgl jest opłacalne.
Jak kształtują się ceny w waszych regonach (jestem z podkarpacia).
Proszę o rady :) Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Posted

Zanim będziesz pomagał komukolwiek w czymkolwiek polecam zapoznanie się ze słownikiem ortograficznym, ew. patrzenie na wyrazy które podkreślają się na czerwono.... " Chciał bym", "pomuc", zabawne. Pozdrawiam :)

Posted

Jak Bys Miał Od kogo tanio kupowac to na pewno bys wyszedł . Ale to musisz numer gospodarstwa miec .

Dzięki za rady okey rozumiem że jesteś nowy ale tyle to i ja wiem ale doceniam chęć pomocy.

Posted

Za tygodniowego muszę dać 700-800 zł + koszty mleka w proszku 
Mówisz że kupujesz tygodniowe i jakim mlekiem poisz ?
Od krowy czy w proszku ?
Nie masz problemu z takimi małymi np.biegunki ? 

Posted

To drogie Cielaki Tam u Ciebie . Ja Płace Przeważnie Od 400 max 600 ale to już Musi być ładny i duży . Ja Mam Dwie krowy na mamki ale i tak biegunki dostają . Teraz w upały jeden mi padł tak srednio na 40- 50 sztuk jeden padnie . A za Takiego już 100 kg ile weźmiesz .

Posted

Aha a jak dostanie biegunki to ciężko wyleczyć ? 
Takie w wadze 100 kg to z 1600 zł skasujesz za jednego, to też zależy od handlarza jaką cenę zaproponuje ale mniej więcej jak znajomi rolnicy sprzedają to po 16 zł/kg

Posted

Chyba bym się zdecydował na Simentale albo mieszańce na początek.
Dziś nawet byłem u znajomego rolnika i mówił że najszybciej rosną czerwono białe :) (znaczy u niego najszybciej rosną )

Posted

Ja Mam teraz 36 sztuk ale ja je tak trzymam do minimum 18 - 24 miesiące Ale różnie ja mam byczki jałówki . Ja Trzymam przy krowach Tak z miesiąc a pozniej na pasze i jeszcze z miesiąc sztuczne mleko 

Posted

No możliwe zależy jakie będzie miał przyrosty :) 
Ale myślę jednak że w ciągu miesiąca da rade.
Ogólnie najbardziej boję się tych chorób bo jak zaczną chorować to będzie po interesie.
Ale to będzie widać po cielaku jak będzie ładny zdrowy to biorę ale zawsze tam jakiś doświadczony kolega mi pomoże także będzie dobrze :)
Ale ogólnie chyba opłacalny interes no nie ?