Jump to content

Recommended Posts

Posted
Temat pewnie walkowany ale zbliza sie zima i (dla mnie przynajmniej) moj c-360 staje na kolkach a wiec jest czas na naprawy i czyszczenie wszystkiego co popadnie (wyciekow i brudow co nie miara) w zwiazku z tym mam pytanie - czym ewentualnie czyscicie silniki , jakies propozycje co do preparatow , techniki itp. Zaznaczam ze karcher odpada bo po pierwsze nie posiadam a po drugie w studni nie mam wody aby tak lac , tesciowa by sie nie umyla ;-) czy zostaje tylko metoda ON i pedzelek?
Posted

Tak jak kolega wyżej w sklepach idzie kupić tak zwane ropownice. Bardzo dobrze brud schodzi przy użyciu rozpuszczalnika. Nie musi byc to nie wiadomo jaki ja np jak cos czyszczę to stary rozpuszczalnik. Po tym ładnie wydmuchać ewentualnie jeszcze szmatka przetrzeć i jak nowe prosto z fabryki ;)

Pozdrawiam

Posted

Nie no koledzy 600l/h to nie tak dużo karchery nie są tak wodo żerne..

Osobiści uważam że najlepszą metoda to karcher na gorącą wode z dodatkiem chemii ale  nie każdy ma do tego dostęp.

Jeśli nie to chemia w koncentratach (ultramyt) ropa i szczotka druciana

Posted

Zanim będziesz mył ten silnik to zlikwiduj te wycieki żeby praca nie poszła na marne. :)

Na rynku jest pełno preparatów do mycia silnika, a ich cena to 30-40zł za litr, po użyciu takiego preparatu wystarczy że spłuczesz to wodą pod zwykłym ciśnieniem,  ew. kup końcówki do węża podobne do tej: http://allegro.pl/zraszacz-prosty-cellfast-51-300-i5415717467.htmlja mam podobną i przy niewielkim zużyciu wody da się umyć wszystko, bo ciśnienie jest spore, myjki ciśnieniowej to nie zastąpi, ale uwierz mi że pomoże! Owszem akieś trwałe zabrudzenia z oleju będziesz musiał przetrzeć szczotką czy jakąś szmatką, jednak powinny zejść bez jakiegoś wielkiego wysiłku.  Poza tym możesz użyć zwykłej benzyny, benzyny ekstrakcyjnej, zwykłego rozpuszczalnika czy ropy, to już kwestia Twojej woli i funduszu. ;) Pozdrawiam :)

Posted

to chłopaki szukajcie wody bo to podstawa egzystencji, a w gospodarstwie bez kerschera to nie wyobrażam sobie funkcjonowania.

U mnie kerscher jest przez lato non stop podłączony i tylko podjeżdżam maszynami, a przeglądu ciągnika czy kombajnu bez przelecenia myjką nie wyobrażam sobie, nawet roboty z kołem - prócie dętki po błocie jest niewyobrażalne....

Są myjki co zużywają 150 l / h

Posted

kupujesz 1 l. płynu do mycia silnika w sklepie motoryzacyjnym (+-20zł)który Ci wystarczy na 3 dokładne wymycia,butelka ma mały spryskiwacz,pryskasz i czekasz 20 min.potem zwykły wąż z wodą i po kłopocie,a jeśli myjką cisnieniową to rewelacja na to wszystko góra 100l wody-pozdrawiam

Posted
Wyczerpujace i zadowalajace mnie odpowiedzi dajecie chlopy!!! Dzieki! Co do wody to w studni naciekowej jej praktycznie nie ma , mam natomiast glebinowa (28 m) i tam woda jest nawet kiedys omnigena pompe mialem ale zycie uczy ze niestety jak nie mieszka sie w swoim domu to za bardzo nie inwestuj, pompa byla wlaczana i wylaczana non stop az sie spalila od tamtej pory ladna , stylowa abisynka stoi! Sprezarka jest takze mysle ze ropownica , preparat plus ON i szorowanie bedzie jak nowy !!!!
  • 2 months later...