Wici Posted October 15, 2015 Report Posted October 15, 2015 Czy jest ktoś chętny do wspólnego działania na rzecz zmniejszenia kosztów produkcji? Quote
kawa1990 Posted October 16, 2015 Report Posted October 16, 2015 Chyba wszyscy będą chętni wiadomo najlepiej jak zaoszczędzić jak najwięcej . A jeszcze rok suchy paszy mało się zebrało . Quote
Wici Posted October 16, 2015 Author Report Posted October 16, 2015 Witam.Jeżeli naprawdę będzie wielu chętnych to będzie można coś w tym kierunku zrobić. Quote
Robert ;-) Posted October 16, 2015 Report Posted October 16, 2015 Takie grupy trzeba organizować w śród sąsiadów z tej samej wsi lub sąsiedniej a nie w necie jak jeden człowiek mieszka na Mazowszu a drugi w Podkarpackim np. Jaki to ma sens szukać po całej Polsce?druga sprawa trzeba zebrać ludzi uczciwych i dobrze dogadujacych się, to podstawa takiego przedsięwzięcia. VoYtek8 1 Quote
rafaello3 Posted October 16, 2015 Report Posted October 16, 2015 U mnie jest grupa producencka bydła mięsnego .Zastanawiam się ,czy do niej dołączyć .Spotkałem się z prezesem i rozmowa była długa .Plusy to niby lepsza cena za bydło ,lecz jak pytałem się po skupach ,to poszukałem odbiorcę znanego z okolicy i daje więcej o 20 gr za kilo niż w grupie .Cielaki też przez grupę tyle samo kosztują ,co na wolnym rynku .Ja się pytam na co nam taka grupa ?. Quote
Vademecum Posted October 16, 2015 Report Posted October 16, 2015 Takiej grupie to podziękować.... Quote
Wici Posted October 16, 2015 Author Report Posted October 16, 2015 Nie chodzi mi o grupę producencka... Quote
Wici Posted October 16, 2015 Author Report Posted October 16, 2015 Ta współpraca trochę na czymś innym miałaby polegać. Quote
Robert ;-) Posted October 16, 2015 Report Posted October 16, 2015 To oświec nas bo zgadywać ciężko...... Quote
Wici Posted October 16, 2015 Author Report Posted October 16, 2015 Na dobra sprawę wszystkiego. A konkretnie może być rzepak np. Quote
Vademecum Posted October 16, 2015 Report Posted October 16, 2015 a na kiego rolnikowi rzepak , który produkuje ? Quote
Wici Posted October 16, 2015 Author Report Posted October 16, 2015 Miałem oczywiście na myśli srute rzepakowa. Quote
VoYtek8 Posted October 16, 2015 Report Posted October 16, 2015 Inicjatywa nie głupia, możliwe jest że 100000 ton śruty rzepakowej (to tylko wolny przykład), da się kupić za mniejszą cenę od tony niż 10000 ton tej samej śruty. Tyle że i tak do takiej współpracy najlepiej angażować bliższych lub dalszych sąsiadów, czyli osoby z okolicy które się zna, a nie przypadkowe wyszukane w internecie, najczęściej z drugiego końca Polski o czym pisał Robert... Lepiej już o jakiejś grupie producenckiej zrzeszającą producentów danego produktu pomyśl, u mnie w okolicy sadownicy takową utworzyli i z tego co wiem wszyscy dookoła nawet niezrzeszeni w tej grupie na tym korzystają.Tyle że piszesz ogólnikami, a nie konkretami, więc nadal nie wiadomo na jakich zasadach miałoby się to opierac i nie wiem czy znajdziesz chętnych do działania. Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted October 16, 2015 Report Posted October 16, 2015 W przypadku terenów sadowniczych gdzie prawie każdy ma sad to rozumiem taką współpracę, ale kupować komponenty paszowe na skale chodźby województwa to marnie to widze. Kupowanie hurtowe to luz i cza mieć go gdzie rozładować a to logistyka i transport które kosztują więcej niż zaoszczędzić można. A rzetelność gospodarzy będzie decydująca a to też marnie widzę. VoYtek8 1 Quote
Wici Posted October 17, 2015 Author Report Posted October 17, 2015 Wygląda to tak. Minimalne zamówienie to jeden transport calosamochodowy, jeden adres dostawy, jedna faktura × (razy) x chętnych. To wszystko daje wielkość jednego zamówienia. Reszta zajmuję się ja. Quote
Vademecum Posted October 17, 2015 Report Posted October 17, 2015 a jak z dowiezieniem 300 km ??? Quote
Wici Posted October 17, 2015 Author Report Posted October 17, 2015 Np.mieszkasz w mazowieckim, sprawdzasz cenę najlepszą, w tym czasie w najbliższych lokalizacjach i jeśli uznasz, że jest dla Ciebie odpowiednią to kupujesz. Natomiast jesli okaze się, że lepsza będzie nawet z odległości tych 300 km. to decyzja nadal jest taka jaką Ty zechcesz podjąć oczywiście. Quote
Vademecum Posted October 17, 2015 Report Posted October 17, 2015 ale znów nie kumasz, zajmujesz się sprowadzeniem towaru w mazowieckim i masz taniej 50 złna tonie ja potrzebuje 10 ton załużmy a ty mi to przywieziesz do małopolski w tej samej cenie ??? te 500 zł na 10 ton nie pokryją kosztów transportu. A na nawozach masz różnice rzędu 20 zł na tonie. VoYtek8 and Robert ;-) 2 Quote
Wici Posted October 18, 2015 Author Report Posted October 18, 2015 Rozumiem Cie, ale to trochę nie tak wygląda. Sa jeszcze inni zainteresowani? Quote
VoYtek8 Posted October 18, 2015 Report Posted October 18, 2015 Skoro rzucasz pomysł i twierdzisz że kolega Vademecum oraz wszyscy inni źle go interpretują to go wytłumacz, tak żeby każdy (ja również) wiedział jak to wygląda.Prawda jest taka że zakupem materiałów do produkcji rolnej zainteresowani byliby wszyscy rolnicy, diabeł tkwi w szczegółach opisanych świetnie w poście #22. Pozdrawiam Quote
Wici Posted October 19, 2015 Author Report Posted October 19, 2015 ...mamy już grupę osób np. 10.Każdy bierze samochód takiego samego towaru, czyli 10 'tirów' trafia pod 10 adresów. Potrzebne sa dane do faktur tych osób. Każdy płaci za siebie. Przelewa pieniądze na konto dostawcy po otrzymaniu faktury.Jest tylko jeden mankament.Wszystkie te osoby nie stanowią jednego podmiotu...Czyli tzw. partneta dla duzego sprzedawcy. Jednak jest szansa, zeby sobie z tym poradzic. Ja chcialbym zajac sie rozmowa z takim sprzedawcą.Niczego nie chcę obiecywać na siłę ale jeśli się uda to wszyscy są do przodu. Quote
Recommended Posts