Wici Posted October 19, 2015 Author Report Posted October 19, 2015 Musielibyśmy kontaktować się w jeden sposób wszyscy,a rzetelność konkretnych osób oczywiście jest istotną jak najbardziej. Jednak jeśli ktoś jest chętny do kupna i dostanie fakturę to i tak nie może się wycofać. Quote
Wici Posted October 19, 2015 Author Report Posted October 19, 2015 ...nie pisałem że wszyscy źle mnie rozumieją czy też interpretują. Quote
Wici Posted October 19, 2015 Author Report Posted October 19, 2015 Pozdrawiam VoYtek8 Ciebie również. Quote
rafaello3 Posted October 19, 2015 Report Posted October 19, 2015 Kolego Wici bardzo słabo to widzę ,co chcesz zrobić .Tym bardziej nie łapię Twojego toku myślenia .Koledzy mają wiele racji poruszając przede wszystkim przebitki na cenie od tony i lokalizacji ,gdzie towar trzeba dowieść .Już nie wspominam o uczciwości ludzi ,co mieli by przystąpić do tego całego zrzeszenia .Pod wielkim znakiem zapytania stawiam też Twoje kompetencje do prowadzenia tego całego przedsięwzięcia .Bez urazy ,ale jakie masz ku temu predyspozycje skoro nie potrafisz logicznie wyjaśnić swojego pomysłu .Ja już wspomniałem wcześniej o grupie ,co u mnie funkcjonuje .To jej prezes mimo ,że bardzo młody to bystry jest i ma głowę na karku .Ma takie pomysły ,że mało kto to ogarnia .Już na takim etapie dostał kasę z unii na rozwój pomysłu i ostro działa .Przemyśl to sobie ,co napisałem i w miarę możliwości logicznie mi to wyjaśnij ,jak się Twój pomysł ma do rzeczywistości .Pozdrawiam serdecznie . Quote
VoYtek8 Posted October 19, 2015 Report Posted October 19, 2015 Trochę jaśniej przedstawiłeś swój pomysł, jednak specjalnej racji bytu mu nie daje. Z całym szacunkiem do Ciebie jak i do Twojego pomysłu to naprawdę nikt nie wie jakie masz intencje, a szukanie takich "wspólników" w internecie to ryzykowna zabawa. Podtrzymuję swoje zdanie również w tym temacie, iż ludzi do współpracy powinieneś szukać w swojej okolicy, a nie w całej Polsce, bo koszty transportu o których pisał @Vademecum wszystko zmieniają. Załóżmy iż znajdujesz grupę rolników którzy do produkcji paszy stosują soję. Do Polski z Ameryki Południowej przypływa transport tej właśnie soi po dość korzystnej cenie, ludzie z Twojej grupy chcą kupić załóżmy 10 "tirów" tej właśnie soi w tej korzystnej cenie. Z tym że dla osoby mieszkającej na północy Polski jest to w miarę korzystny interes, zaś dla osoby mieszkającej na południowym skraju Polski po doliczeniu kosztów transportu przez cały kraj wychodzi że cena ta nie jest w żaden sposób korzystna. Jest to tylko jeden luźny przykład. W ten sam sposób można opisać zakup każdego innego produktu.Co do rzetelności ludzi z którymi nawiążesz współpracę.... Usiłujesz zebrać ich z każdej strony Polski, może zgłosić się 1 osoba, może 10, może 100. Jakby nie było, im większa liczba osób z ktorymi współpracujesz tym większe prawdopodobieństwo że trafisz na jakiegoś oszusta. Każdego nie zweryfikujesz nie ma szans.Ktoś w Polsce działa tak jak Ty? Na jakich podstawach powstawał Twój pomysł? Konsultowałeś go z kimkolwiek poza ludźmi z for internetowych? Czemu aż tak Ci zależy żeby się tym zająć?Taka forma współpracy jest stosowana, gdy sąsiad z sąsiadem kupują na spółkę całą "patelnię" wapna żeby było taniej (to w miarę powszechne), jednak żeby ktoś wchodził w takie spółki na skalę krajową to ja osobiście jeszcze nie słyszałem.Zweryfikuj swój pomysł jeszcze raz oraz mam dla Ciebie radę żebyś osób do współpracy najpierw szukał po sąsiadach oraz rolnikach z bliższej okolicy Pozdrawiam Quote
Wici Posted October 20, 2015 Author Report Posted October 20, 2015 Co do transportu to zadam Ci jedno pytanie. Skąd bierze się soja na południu Polski? Quote
Vademecum Posted October 20, 2015 Report Posted October 20, 2015 No właśnie skąd bierze się na południu , albo skąd weźnie się na południu 10 ton skoro na północy jest 25 ? Quote
Vademecum Posted October 20, 2015 Report Posted October 20, 2015 z drugiej strony pisałeś, że negocjacje po twojej stronie, ale nie powiedziałeś o swoich osiągnięciach w tym temacie, twoje wykształcenie ??? bo z twoich postów nie wynikają takie umiejętności. W ogóle szkoda paliwa na bicie piany..... VoYtek8 1 Quote
Wici Posted October 20, 2015 Author Report Posted October 20, 2015 Przyjedzie z tego samego portu o którym pisał Wojtek. Quote
Wici Posted October 20, 2015 Author Report Posted October 20, 2015 Wojtek pytasz mnie o konsultacje na forum. Ja nie konsultuje tego tutaj tylko szukam chętnych. Quote
Wici Posted October 20, 2015 Author Report Posted October 20, 2015 Więc tak. Wezmy ten przklad z soja. Co się dzieje od początku z tym towarem zanim trafi do gospodarza?Wpływa statek do portu i najpierw zarabiają na nim pośrednicy, duże firmy, które są w stanie to robić. Następnie mniejsze i lokalne. Wszyscy muszą zarobić a na koncu musi ktos za to wszystko zapłacić, czyli Ty. Sęk w tym, żeby 'uderzyć' jak najwyżej tego łańcucha. Quote
rafaello3 Posted October 20, 2015 Report Posted October 20, 2015 Wici kolego my tu gadu gadu o soi ,a nie odpowiedziałeś mi na moje pytania .Czyżbyś unikał odpowiedzi ?. Quote
VoYtek8 Posted October 20, 2015 Report Posted October 20, 2015 Soja na południu Polski bierze się poprzez przywiezienie jej z portu na południu przez firmę która zajmuje się tym i tylko tym, czyli: posiada własne samochody, kierowców, ciągle kupuje dany towar z portu w dużych ilościach co pozwala jej zmniejszyć koszta. Jeśli chcesz te towary przewozić to musisz kupić i utrzymywać samochody do transportu i mieć kierowców (tutaj pojawiają się spore koszta) lub je wynajmować (co również jest drogie). Głową muru niestety nie przebijesz, za wiele rzeczy musisz zapłacić więcej, taka jest prawda, a przy kupnie towarów nie produkowanych w Polsce będziesz zawsze tracił na pośrednikach. W dodatku czepienie się tematu samej soi nie ma sensu, ponieważ nie każdy rolnik uzywa tej śruty do robienia paszy, to tylko luźny przykład. Pozostają jeszcze nawozy, środki ochrony roślin, inne zboża i masa innych produktów niezbędnych do produkcji rolnej.Mi również nie odpowiedziałeś na pytanie czemu aż tak Ci zależy żeby tym się zająć? Poza tym chciałbym się dowiedzieć czy to Twój autorski pomysł czy może znasz grupę ludzi która właśnie tak robi jak Ty to opisujesz? Quote
Vademecum Posted October 20, 2015 Report Posted October 20, 2015 praktycznie jest dwóch importerów soji do europy i oni dyktują ceny Quote
Wici Posted October 20, 2015 Author Report Posted October 20, 2015 Ta dyskusja nie ma większego sensu.Czy są inne osoby, które są zainteresowane takim kupnem? Quote
Wici Posted October 20, 2015 Author Report Posted October 20, 2015 Myślmy realnie. Nikt nie mówi o przewozie tych towarów ani tym bardziej o kupnie samochodów... Quote
Wici Posted October 20, 2015 Author Report Posted October 20, 2015 z drugiej strony pisałeś, że negocjacje po twojej stronie, ale nie powiedziałeś o swoich osiągnięciach w tym temacie, twoje wykształcenie ??? bo z twoich postów nie wynikają takie umiejętności. W ogóle szkoda paliwa na bicie piany..... Quote
Wici Posted October 20, 2015 Author Report Posted October 20, 2015 Nie wiem w jaki sposób można ocenić to przez posty. Quote
Vademecum Posted October 20, 2015 Report Posted October 20, 2015 No właśnie, nawet niewiesz jak niewiele wiesz.....Jest coś takiego jak inteligencja. Po kilku zdaniach potrafisz ocenić człowieka. Weź sie za robote, a nie mżonki, nabież doświadczenia i mież zamiary na możliwości.Ten temat uważam za zamknięty. Quote
rafaello3 Posted October 21, 2015 Report Posted October 21, 2015 Ja również uważam temat za zamknięty .Niestety nie doczekałem się odpowiedzi na konkretne pytania .Wici tak z dobrego serca mogę dać Tobie nr tel do tego prezesa grupy z mojej okolicy może czegoś się nauczysz od niego .Mało tego w grupie jest już wiele osób ,gospodarstw to z nimi handluj .Tym bardziej jest blisko do portu ok 130km . Quote
Robert ;-) Posted October 21, 2015 Report Posted October 21, 2015 Pośredników i tak jest aż nadto? A widzę ze kolega chce być następnym. Quote
Wici Posted October 21, 2015 Author Report Posted October 21, 2015 Chcę stworzyć coś co pozwoli ominac tych właśnie pośredników.Ale jak narazie napotkalem opór ze strony kilku komentujących na tym forum osób. Quote
VoYtek8 Posted October 21, 2015 Report Posted October 21, 2015 Myślmy realnie. Nikt nie mówi o przewozie tych towarów ani tym bardziej o kupnie samochodów...Właśnie myślę realnie kolego Kupiony towar trzeba przewieść co jest chyba logiczne, a do przewozu najczęściej stosuje się samochody które, aby używać trzeba kupić lub wynająć. Co komu z tego że kupi jakiś towar kilkadziesiąt złotych taniej na tonie, jeśli ten towar znajduje się kilkaset kilometrów od jego gospodarstwa?Zadano Ci mnóstwo pytań na które nie odpowiedziałeś, nie wychodzi Ci obrona jakiejś idei przyświecającej Twojemu planowi.Zastanów się czym ten opór jest spowodowany... Pozdrawiam Quote
Wici Posted October 21, 2015 Author Report Posted October 21, 2015 Popełniłem jeden błąd w tej rozmowie.Powinienem zapytać na samym początku czy jesteście w ogóle tym zainteresowani. Quote
Recommended Posts