Jump to content

Recommended Posts

Posted
U mnie w 2012 roku kopala firma z Kolbieli (maz) i za metr rury 12' brala 100 zl. Nawet fajnie im to szlo bo metoda wyplukiwania jest dosc szybka. Znalezli wode juz na 28 m (jak wspominalem) ale jak trafi sie skala to juz nawet taki sprzet nie pomoze i cena idzie w gore. Kopanie wspominam fajnie bo gosciu po przyjezdzie pyta sie mnie gdzie kopac a ja mu zrobilem mine jak kot sr.... na puszczy mowie to ja mam wiedziec? Tak wiec zlapal za dwa druty miedziane i jazda po podworku - smiesznie to wygladalo ale chlop po x latach kopania naprawde za pierwszym podejsciem znalazl wode. Kopali pare dobrych godzin woda jest ale co do jakosci to pozostawiam to nez komentarza. Wode glebinowa aby podlaczyc gdzies do uzytkowania trzeba bardzo dlugo wyplukiwac. Zakupilem caly osprzet do wybierania wody min pompe omnigena i tu zagwostka ja osobiscie nie polecam tej firmy niby dobra niby tania ale nigdzie jej naprawic nie mozna takze teraz zamiast pompy elektrycznej jest reczna abisynka i nawet mi sie podoba ( a omnigen mi sie spalil ' nie bede juz pisal w jakich okolicznosciach) Pozdrawiam
Posted
Stiven nie daj sie podejsc co do odwiertow probnych , placisz za wode nie za proby aby Ci tylko terenu nie zryli. Cene metra odwiertu ustalasz na miejscu zalezy od grubosci rury itp. Vade Ty powaznie o tych 150 tys wiercenie w skale jest kosztowne ale az tak ?
Posted

Ja mieszkam w najwyższym punkcie jury krakowsko-częstochowskiej dosłownie do mnie jedzie sie 3 km. serpentynami non stop pod góre i to wszystko jest górotwór dolomitowy. kopanie tu to kucie w skale :) kopali u takich nowo bogackich we wsi dla koni stąd wiem . Trwało to 4 msc.. Rure obsypywali jakimś specjalnym kamieniem . Woda zdatna, ale zakamieniona 200 l na min napływ to niedużo. Mase lat temu mój sąsiad kopał studnie 165 m 8 lat i tylko w zimie . Od 10 lat ma sucho w niej. Są tacy co do takich studni walą szambo , obrzydliwe... Wode we wsi mamy z źródła z okresu dewonu z rezerwatu dolina racławki, tam wywiercili w miejscu źródła głębinówke. Też mi się maży głębinowa studnia bo z wodociągu coraz drożej. Jeszcze 5 lat temu metr 1 zł, a teraz przejeły to wodociągi i cena 4 zł za metr... Jak miałem hodowle to w szczycie latem szło u mnie nieraz ponad 200 metrów miesięcznie.

Dziś na świniach to na wode ciężko by było zarobić. Prąd też podrożał makabrycznie . Przy chodowli płaciłem mniej niż dzisiaj gdzie chodowli niema i to jest fenomen naszego kraju.

Tak że jak niema wody swojej to ciężko żyć w rolnictwie. słyszałem że woda u mnie będzie kosztować 6 zł za metr.

Woda, taka oczywistość, ale jak sie jej niema w swoim ujęciu to boli po kieszeni.

Mam takie pola gdzie są źródła i wiosną woda płynie ale daleko i las, albo czyjeś grunty po drodze.

W moim terenie woda słodka słono kosztuje :)

Posted

no to chłopie wypada tylko Ci współczuć,ja mam wodę miejską,oprócz tego studnia ręcznie kopana 10 kręgów 80cm, wody w niej na 2 metry ale tą wodę używam tylko do mycia, w dawnych czasach PRL była oczywiście wodą do picia ale od lat 80-tych mamy wodę z sieci,a tak pół żartem jeśli dolomity to wapnowanie masz za taniochę-pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Rzeczywiście jeżeli trafi się w skałę to cała imprezę może nas dużo kosztować. Zależy też jak głęboko będą się wkopywali w ziemię. Ciężko jest określić cenę. Jest wiele czynników, które mogą zmienić końcową wycenę.

Posted

Chcieliśmy u nas zrobić odwiert ale to bardzo ryzykowne, bo często się powodzie zdarzają i jest zanieczyszczona woda z wodociągu a strach pomyśleć co by było gdyby jeszcze studnia była

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
  • 1 month later...
Posted

Wszystko fajnie, do momentu kiedy dowiadujemy się o właściwościach naszego terenu.

Ten kto ma szczęście, to bedzie musial sie wkopywac na małą głębokość i wtedy koszty nie będą dramatyczne, lecz jesli gleba nie jest sprzyjajaca, to może być wtedy kosztowny interes.

Kolega w tamtym roku miał pecha i kosztowało go to około 15-16 tyś PLN.

• 7 months later...
  • 5 months later...
Posted

Koparką ostatnio trochę pomagałem dla ekipy która kopała studnie u sąsiada, 100m głębokości, hydrofor 400litry koszt 11k zł. Na podwórku mam studnię 7 kręgi w dół, obecnie woda jest 30cm niżej od poziomu gruntu, latem jak jest sucho to jest max 4 kręgi puste od góry.

• 2 years later...
Posted

to zależy, ile wiercić musisz. U nas nie zamknęło się w mniej niż 50 tysięcy, ale to też po znajomości było. Dobrze, że znalazłem fachowca, co się wszystkim zajął od a, do zet. Można powiedzieć, że nieźle sobie uprościłem sprawę. i na pompy dambatu miałem namiar od znajomego, dobrze wyszło w kwestii ceny i jakości. 

• 4 weeks later...
Posted

Jeśli chodzi o studnię, to wszystko zależy od tego jaki jest dany teren.... Nigdy nie wiadomo co w ziemi siedzi. Jeśli chodzi o podlewanie dużego ogrodu trawy to napewno warto a wtedy to i woda może być z różnymi pierwiastkami. 

Niektóre osoby decydują sie na studnię aby nie mieć konieczności podłączania sie do wodociągów i aby taka wodę pić. W tej sytuacji dobrze jest wykonać badanie w laboratorium

https://www.rp.pl/Zdrowy-styl-zycia/210219879-Czy-mozna-pic-wode-prosto-ze-studni-W-jaki-sposob-sprawdzic-stan-jej-wody.html

Ktore wykaże jaki jest stan wody oraz da informacje o tym, czy woda jest zdatna do picia.

Badanie drogie nie jest, a przynajmniej będziecie pewni jakości wody.