Stiven1983 Posted October 16, 2015 Report Posted October 16, 2015 Ciekaw jestem jakie wahają się u was ceny za metr studni głębinowej.Pytam bo czekam teraz na odwierty próbne. Quote
Vademecum Posted October 16, 2015 Report Posted October 16, 2015 zależy od terenu pewnie. U mnie w skale 150 m wiercili całą zime i w drugim odwiercie dopiero była woda koszt studni dwa odwierty podobno 150 tyś. Quote
shogun80 Posted October 17, 2015 Report Posted October 17, 2015 U mnie w 2012 roku kopala firma z Kolbieli (maz) i za metr rury 12' brala 100 zl. Nawet fajnie im to szlo bo metoda wyplukiwania jest dosc szybka. Znalezli wode juz na 28 m (jak wspominalem) ale jak trafi sie skala to juz nawet taki sprzet nie pomoze i cena idzie w gore. Kopanie wspominam fajnie bo gosciu po przyjezdzie pyta sie mnie gdzie kopac a ja mu zrobilem mine jak kot sr.... na puszczy mowie to ja mam wiedziec? Tak wiec zlapal za dwa druty miedziane i jazda po podworku - smiesznie to wygladalo ale chlop po x latach kopania naprawde za pierwszym podejsciem znalazl wode. Kopali pare dobrych godzin woda jest ale co do jakosci to pozostawiam to nez komentarza. Wode glebinowa aby podlaczyc gdzies do uzytkowania trzeba bardzo dlugo wyplukiwac. Zakupilem caly osprzet do wybierania wody min pompe omnigena i tu zagwostka ja osobiscie nie polecam tej firmy niby dobra niby tania ale nigdzie jej naprawic nie mozna takze teraz zamiast pompy elektrycznej jest reczna abisynka i nawet mi sie podoba ( a omnigen mi sie spalil ' nie bede juz pisal w jakich okolicznosciach) Pozdrawiam Quote
shogun80 Posted October 17, 2015 Report Posted October 17, 2015 Stiven nie daj sie podejsc co do odwiertow probnych , placisz za wode nie za proby aby Ci tylko terenu nie zryli. Cene metra odwiertu ustalasz na miejscu zalezy od grubosci rury itp. Vade Ty powaznie o tych 150 tys wiercenie w skale jest kosztowne ale az tak ? Quote
Vademecum Posted October 17, 2015 Report Posted October 17, 2015 Ja mieszkam w najwyższym punkcie jury krakowsko-częstochowskiej dosłownie do mnie jedzie sie 3 km. serpentynami non stop pod góre i to wszystko jest górotwór dolomitowy. kopanie tu to kucie w skale kopali u takich nowo bogackich we wsi dla koni stąd wiem . Trwało to 4 msc.. Rure obsypywali jakimś specjalnym kamieniem . Woda zdatna, ale zakamieniona 200 l na min napływ to niedużo. Mase lat temu mój sąsiad kopał studnie 165 m 8 lat i tylko w zimie . Od 10 lat ma sucho w niej. Są tacy co do takich studni walą szambo , obrzydliwe... Wode we wsi mamy z źródła z okresu dewonu z rezerwatu dolina racławki, tam wywiercili w miejscu źródła głębinówke. Też mi się maży głębinowa studnia bo z wodociągu coraz drożej. Jeszcze 5 lat temu metr 1 zł, a teraz przejeły to wodociągi i cena 4 zł za metr... Jak miałem hodowle to w szczycie latem szło u mnie nieraz ponad 200 metrów miesięcznie.Dziś na świniach to na wode ciężko by było zarobić. Prąd też podrożał makabrycznie . Przy chodowli płaciłem mniej niż dzisiaj gdzie chodowli niema i to jest fenomen naszego kraju.Tak że jak niema wody swojej to ciężko żyć w rolnictwie. słyszałem że woda u mnie będzie kosztować 6 zł za metr.Woda, taka oczywistość, ale jak sie jej niema w swoim ujęciu to boli po kieszeni.Mam takie pola gdzie są źródła i wiosną woda płynie ale daleko i las, albo czyjeś grunty po drodze.W moim terenie woda słodka słono kosztuje Quote
henryk Posted October 17, 2015 Report Posted October 17, 2015 no to chłopie wypada tylko Ci współczuć,ja mam wodę miejską,oprócz tego studnia ręcznie kopana 10 kręgów 80cm, wody w niej na 2 metry ale tą wodę używam tylko do mycia, w dawnych czasach PRL była oczywiście wodą do picia ale od lat 80-tych mamy wodę z sieci,a tak pół żartem jeśli dolomity to wapnowanie masz za taniochę-pozdrawiam Quote
Vademecum Posted October 17, 2015 Report Posted October 17, 2015 No wapnowanie z głowy, ale z maszyn lecą drzazgi. Im więcej kamienia tym ładniejszy jęczmień Quote
Vademecum Posted October 17, 2015 Report Posted October 17, 2015 jak mieszkaem w nowej hucie miałem 2 studnie 18 m w kręgach 80 cm. Wody po 2 m i pompa nie wyciągnęła do dna nigdy wody. Miałem tam 20 a pod szkłem i wystarczyło wody. Quote
Andrzej1456 Posted October 27, 2015 Report Posted October 27, 2015 Rzeczywiście jeżeli trafi się w skałę to cała imprezę może nas dużo kosztować. Zależy też jak głęboko będą się wkopywali w ziemię. Ciężko jest określić cenę. Jest wiele czynników, które mogą zmienić końcową wycenę. Quote
Elka Posted October 29, 2015 Report Posted October 29, 2015 Chcieliśmy u nas zrobić odwiert ale to bardzo ryzykowne, bo często się powodzie zdarzają i jest zanieczyszczona woda z wodociągu a strach pomyśleć co by było gdyby jeszcze studnia była Quote
Stiven1983 Posted November 2, 2015 Author Report Posted November 2, 2015 Mam koło domu staw niedawno go odmuliłem i trichę pogłębiłem teaz ma około 2000-2500m3 i montuje przy nim cołą infrastruktórę. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted November 28, 2016 Report Posted November 28, 2016 130 tys to bardzo dużo, ale trudno określić całkowity koszt bo na to składa się kilka czynników, jak wspomniana głębokość, to czy natrafimy na skałę oraz sama robocizna, to ile liczy sobie firma i te stawki także znacznie się od siebie różnią. Quote
danielo22 Posted January 11, 2017 Report Posted January 11, 2017 Wszystko fajnie, do momentu kiedy dowiadujemy się o właściwościach naszego terenu.Ten kto ma szczęście, to bedzie musial sie wkopywac na małą głębokość i wtedy koszty nie będą dramatyczne, lecz jesli gleba nie jest sprzyjajaca, to może być wtedy kosztowny interes.Kolega w tamtym roku miał pecha i kosztowało go to około 15-16 tyś PLN. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted August 24, 2017 Report Posted August 24, 2017 No jest to jak najbardziej możliwe, znajomego całość inwestycji również na niezbyt sprzyjającym terenie, gdzie trzeba było kopać głębiej, kosztowała 9 tys zł. Mimo wszystko są to kwoty akceptowalne w porównaniu do 130 tyś zł, nie sądzicie? Quote
karo123 Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Jak nie ma wyjścia to moim zdaniem jest to bardzo fajne rozwiązanie i konkretne. Quote
karolnomad Posted February 15, 2018 Report Posted February 15, 2018 Koparką ostatnio trochę pomagałem dla ekipy która kopała studnie u sąsiada, 100m głębokości, hydrofor 400litry koszt 11k zł. Na podwórku mam studnię 7 kręgi w dół, obecnie woda jest 30cm niżej od poziomu gruntu, latem jak jest sucho to jest max 4 kręgi puste od góry. Quote
fran10 Posted January 26, 2021 Report Posted January 26, 2021 to zależy, ile wiercić musisz. U nas nie zamknęło się w mniej niż 50 tysięcy, ale to też po znajomości było. Dobrze, że znalazłem fachowca, co się wszystkim zajął od a, do zet. Można powiedzieć, że nieźle sobie uprościłem sprawę. i na pompy dambatu miałem namiar od znajomego, dobrze wyszło w kwestii ceny i jakości. Quote
bartek12 Posted February 19, 2021 Report Posted February 19, 2021 Jeśli chodzi o studnię, to wszystko zależy od tego jaki jest dany teren.... Nigdy nie wiadomo co w ziemi siedzi. Jeśli chodzi o podlewanie dużego ogrodu trawy to napewno warto a wtedy to i woda może być z różnymi pierwiastkami. Niektóre osoby decydują sie na studnię aby nie mieć konieczności podłączania sie do wodociągów i aby taka wodę pić. W tej sytuacji dobrze jest wykonać badanie w laboratoriumhttps://www.rp.pl/Zdrowy-styl-zycia/210219879-Czy-mozna-pic-wode-prosto-ze-studni-W-jaki-sposob-sprawdzic-stan-jej-wody.htmlKtore wykaże jaki jest stan wody oraz da informacje o tym, czy woda jest zdatna do picia.Badanie drogie nie jest, a przynajmniej będziecie pewni jakości wody. Quote
Recommended Posts