Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory parlamentarne 2015

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 18 październik 2015 - 15:25

Kpledzy i kolezanki! Zblizaja sie wybory, pytania zatem mam nastepujace? Czy w ciagu 8 lat rzadow PO zylo sie wam lepiej? Jakie sa Wasze preferencje polityczne? Na kogo ewentualnie glosowalibyscie? Unia swoje ale czy bez niej byloby lepiej? Temat wydaje mi sie na czasie, a wiec pogadajmy troche o tym co nam przybylo albo ubylo w ciagu tych 8 lat? Dzieki!!!
  • 0

#2 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 18 październik 2015 - 18:03

Nie, podczas rządów PO i PSL nie żyło mi się lepiej, podczas rządów pisu Te partie to jedno i to samo, banda ludzi którzy od czasu upadku komunizmu do dziś dokonują kolejnego rozbioru Polski, ten jest na tyle wyjątkowy że nie jest dokonywany przez zaborcę, tylko przez naszych rodaków...

Mam prawicowe poglądy, popieram partię KORWiN, gdyż uważam że to jedna z niewielu opcji politycznych która przedstawia logiczne i możliwe do zrealizowania rozwiązania Polskich problemów. Jeśli ktoś nie rozumie czemu popieram tą partię mogę to uargumentować. ;)

Faktem jest że mój pogląd jest niemodny i przez media uważany za "zły", ponieważ obecnie nagonka jest na Nowoczesną oraz tradycyjnie na po-pis, dowodem na to jest to iż prawie w każdym wydaniu jakiegokolwiek programu informacyjnego występuje Pan Petru, zaś dowodem nagonki na po-pis jest debata zaplanowana na poniedziałek... Czemu nie zostali na nią zaproszeni kandydaci na stanowisko Premiera z innych partii!?

Co do Unii Europejskiej. Ja poza Schengen nie widzę tam zbyt wielu zalet (chociaż teraz w dobie napływu nielegalnych imigrantów do Europy, ta strefa jest w pewien sposób strzałem w kolano państw Europejskich). Owszem z Funduszy Europejskich w Polsce rozwinęło się kilka gałęzi gospodarki, między innymi właśnie rolnictwo, tyle że na 10-lecie Polski w UE czytałem bilanse naszego pobytu w tej wspólnocie i ogólnie wychodzi że jesteśmy na -. Po prostu uważam że problemem Polski nie jest brak pieniędzy w budżecie państwa, tylko niewłaściwe dysponowanie tymi pieniędzmi. W dodatku tegoroczne wydarzenia w Grecji pokazują, iż UE nie jest silna. O słabych stosunkach zagranicznych z Rosją (jedna z największych samodzielnych potęg świata) nawet szkoda gadać. Temat Unii to temat rzeka.

Również zapraszam wszystkich do konstruktywnej i kulturalnej dyskusji! Pozdrawiam :)

• 0

#3 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 18 październik 2015 - 18:24

unia rządzi a nasi politycy to marionetki .....nigdy nie będzie lepiej , będzie coraz większa przepaść pomiędzy żyjącymi na poziomie , a skrajną biedą . Ta tragedia zaczęła się po 89 roku i trwa nadal. ogólnie rolnictwo zyskało na wejściu do ue ale idą czasy kiedy będzie tracić . Właśnie się zaczęło......
  • 0

#4 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 18 październik 2015 - 19:20

Wydaje mi sie ze to co dostalismy od ue to predzej czy pozniej bedziemy musieli oddac!!! Choc ja osobiscie to dzieki tym dotacjom unowoczesnilem swoje gosp. a nawet budynki ale wydaje mi sie ze jesliby polityka polska byla madra (rolnictwo) to nie potrzebne bylyb te pieniadze oplacaloby sie wszystko! Zastanawia mnie dlaczego "madre" glowy wierchuszki naszej nie stawiaja ma rolnictwo przeciez nasz kraj opiera sie na rolnikach - pelna olewka! Nawet taki psl ludzie ktorzy robili w polu tak jak my po dojsciu do koryta zapomnieli wszystkiego - postkomunistyczne nawyki! Trzeba zmian ja jako osoba z pogladami prawicowymi uwazam ze trzeba ZMIAN i dlatego bede glosowal na osoby z RN - czy to cos zmieni (moje glosowanie) nie wiem ale skrajni nacjonalisci maja racje. Obluda i klamstwo zmieniaja moje poglady na konserwatyzm nacjonalistyczny. LUDZIE NIE BOJCIE SIE GLOSOWAC INACZEJ co nam zalezy i tak jest dno!!!!! Oni juz byli i co - obiecywali zarowno pis , po a potem bylo to samo (nie mozna , nie moge bo poprzedni rzad itp) ZMIANY tego potrzebuje polski rolnik!!!
  • 1

#5 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 18 październik 2015 - 21:21

Ja to na żadne wybory się nie wybieram i tak te dziadostwo będzie robiło co będzie chciało.

A Korwin czy jak mu tam obiecywać sobie może a swoje może robić

Duda też wiele rzeczy obiecywał przed wyborami i co ??

• 0

#6 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 18 październik 2015 - 23:00

Uważam że jeśli ktoś nie wykorzystuje prawa do głosowania nie może narzekać, bo swoją bierną postawą przyczynia się do braku jakichkolwiek zmian. Adamie to Twój wybór, ale jak dla mnie każdy człowiek w NIEDZIELE w którą są wybory może znaleźć parę minut by udać się do urny wyborczej.

Należy pamiętać że władza pochodzi od ludu!!!

Owszem Korwin może obiecywać, Ruch Narodowy (pisał o nim shogun80) również, w zasadzie każdy może obiecywać. Tyle że po-pis pokazał nam że ich obietnice są najczęściej bez pokrycia, a te mniej popularne partie nie dostały nawet szansy na pokazanie jak trzymają się swoich obietnic, bo Polacy od 25 lat wybierają te same osoby, chyba dla jakiejś "zasady".... Przynajmniej obietnice składane przez Polską prawicę wydają się być możliwymi do zrealizowania, a nie jakieś bajki i gadanie o rozdawaniu pieniędzy wszystkim dookoła.

Co do prezydenta Dudy... Jego obietnice od początku były kosmiczne, prezydent obiecujący zmiany gospodarcze.... To jakiś żart, to że wygrał wybory to wielka pomyłka Polaków znudzonych prezydenturą Komorowskiego. By w te obietnice nie wierzyć wystarczyło zapoznać się z kompetencjami prezydenta RP. Może co najwyżej wetować ustawy (co i tak jest potem weryfikowane przez sejm/trybunał konstytucyjny), lub samemu składać projekty ustaw (o których wejściu w życie i tak decyduje sejm), a projekty ustawy mogą składać nawet zwykli obywatele (jeśli kogoś to zainteresuje proszę zapoznać się z zasadami OIU).

Co do osoby obecnego prezydenta napiszę tyle: Jeśli pis nie wygra wyborów parlamentarnych to Duda ma marne szanse na zrealizowanie jakiejkolwiek obietnicy, jeśli jednak pis wygra wybory i utworzy z kimkolwiek (ciekawe z kim :D ) koalicję, aby mieć większość w sejmie to wtedy Duda pospełnia jakąś część swoich obietnic, z tym że będą robili z Polską dosłownie co tylko zechcą, tak jak to było, gdy Komorowski był prezydentem, a PO rządziło. Pozdrawiam :)

• 0

#7 pablos

pablos

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 476 postów

Napisano 20 październik 2015 - 19:42

Dla  mnie  nie  ma  znaczenia  kto  dopcha  się  do  koryta  , nie  wieżę w  ten  polityczny  bełkot  na  wybory nie idę  :@

• 0

#8 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 październik 2015 - 20:07

Każdy obiecuje przed wyborami a potem robi swoje, kiełbasa wyborcza będzie się nam odbijać przez następne kilka lat:-(
Ja tradycyjnie na wybory nie idę.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#9 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 20 październik 2015 - 21:41

dlatego niema,szans na zmiany. Połowa polaków zrzędzi, że źle a nie chce tego zmienić. To jest jak rak, bezczynność zrzera od środka.
Na wybory trzeba iść bo w przeciwnym razie politycy z małym przebiciem nie mają żadnych szans a oni mogą się wykazać i daleko im do kolesiowstwa
  • 2

#10 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 21 październik 2015 - 09:52

Ja zawsze chodzę na wybory i tym razem się wybieram .Na wyborach prezydenckich też byłem .Mimo ,że daleko od domu to miałem stosowne zaświadczenie i głosowałem na Andrzejka .Teraz jednak mam dylemat na kogo głosować .Wiem jedno obecna ekipa przy korytku musi odpaść .Już nie wspomnę o naszych przedstawicielach ,którzy więcej psują niż pomagają .Trzeba wybrać mniejsze zło i robić swoje nie oglądać się na władzę ,bo oni nie pomogą o ile nie zaszkodzą .

• 0

#11 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 21 październik 2015 - 14:50

Robert!!! Uwazam ze jesli jest zle to musisz isc na wybory!!! Stawiaj na partie ktora najbardziej pasuje do Twojej osoby. Masz tyle lat ze Twoj swiatopoglad polityczny masz zapewne wyrobiony. Koledzy nie wiecie na kogo stawiac to wybierzcie " mniejsze" zlo ale wybierajac osoby na koncach list tam sa ludzie mlodzi odsuwajmy od wladzy ludzi z 1-ek oni juz byli. Wczorajsza debata wskazala jednoznaczmie kto mowi prawde az boli po i psl to sa partie ktorych nie moge sluchac 8 lat przy korycie a oni nadal wiedza jak zmienic na lepsze nasze zycie - zenada. Znajac nasze glupie media to znowu z kukiza i korwina zrobia glupkow, ja glosuje na RN ktorego przedstawiciele sa u kukiza a jeszcze niedawno upieralem sie przy pis ale chce ZMIAN!!!!
  • 0

#12 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 21 październik 2015 - 16:23

I weź tu zrozum Polaka...

Od wyborów do wyborów przez okrągłe 4 lata jest wieczne gadanie, narzekanie: że bieda, że Polska jest rozkradana, że w innych krajach jest lepiej itd.

Teraz przychodzi szansa na zmianę, a 4 lata temu niespełna połowa Polaków udała się głosować, w tym roku z pewnością będzie podobnie. Wtedy ponad  50% osób uprawnionych do głosowania nie oddało głosu, gdyby wszystkie te osoby poszły na wybory to wynik mógłby być zupełnie inny i być może że Polska wyglądałaby inaczej. I tak te wybory się odbędą, organizowane są z naszych pieniędzy, kampanie wyborcze również, więc można, a nawet trzeba się pofatygować by oddać głos.

Prawda jest taka że PO i pis mają swoje "sztywne" elektoraty w pewnych grupach społecznych i te osoby na wybory idą choćby się waliło i paliło i oni nie patrzą na to co proponuje dana partia oraz jak się to ma do rzeczywistości, po prostu któryś raz z rzędu zakreślają na karcie wyborczej te same nazwiska licząc że dożyją upragnionego "dobrobytu". Tu nie chodzi o wybieranie mniejszego zła, tylko szukanie REALNEJ szansy zmian dla Polski.

W tym roku w dodatku te mniejsze partie, które ledwo przekraczają prób 5%, które są sukcesywnie pomijane przez media, których pomysły są "niemodne", (co nie oznacza że są złe) mogą mieć decydujący wpływ na ułożenie władzy w Polsce.

W sondaże wyborcze zupełnie nie wierzę, jednak myślę że to będzie wyglądało mniej więcej tak (to tylko moje przypuszczenia): dwie największe partie (PO, PIS) które nie są żadną alternatywą dla Polski będą miały mniej więcej tyle samo głosów co ich kandydaci w wyborach prezydenckich, a te głosy da im ich "sztywny elektorat" o którym pisałem powyżej, czyli myślę że będzie to jakieś 25-40%. PSL i ta cała Lewica pomimo tego że w sondażach są wysoko osiągnie raczej marny wynik, nie przedstawiają żadnych konkretów, raczej same ogólniki najczęściej mijające się z prawdą, w dodatku ludzi którzy za nimi stoją nie widac. Nowoczesna czyli partia w którą muszą być pompowane potężne pieniądze, bo jest dosłownie wszędzie, jest młoda, przedstawia dziwne pomysły (dla rolników to kompletna zagłada ponieważ Petru chce zlikwidować KRUS) pomimo tego jest faworyzowana, ale raczej zbyt wiele nie ugra. Pozostaje więc Kukiz połączony z Ruchem Narodowym, sam Kukiz ma sporo zwolenników co było widać na wyborach prezydenckich, zaś Ruch Narodowy również dołoży do tego kilku swoich pewnych kandydatów. Co do partii KORWiN to wbrew pozorom jej poparcie ciągle rośnie.

Po co to piszę?

A po to że niemalże pewne jest że PO lub PIS ponownie wygrają wybory, z tym że na osiągnięcie bezwzględnej większości obie partie mają marne szanse, więc będą musiały wejść z kimś w koalicję, bo rząd mniejszościowy to nie rząd, nawet o wotum zaufania będzie mu ciężko już nie mówiąc o uchwaleniu jakiejkolwiek kontrowersyjnej ustawy. Dlatego właśnie partie mogące zdobyć nieznaczną ilość głosów, a które wejdą do sejmu mogą mieć znaczącą rolę, ponieważ partia która wygra RACZEJ kogoś do koalicji będzie musiała wziąć, a kto to będzie zależy tylko i wyłącznie od tego jak Polacy zagłosują, a przecież wielkiej koalicji PIS-PO nie będzie... :D Z tego wynika że każdy głos jest cenny, dlatego KAŻDY Polak powinien iść na wybory, bo partie które zajdą się na 3,4 czy dalszym miejscu w wyborach parlamentarnych mogą mieć naprawdę duże znaczenie jeśli chodzi o następne 4 lata rządów!

Zaznaczam, iż jasnowidzem ani politologiem nie jestem, to co napisałem to są tylko i wyłącznie moje luźne przemyślenia wynikające z obserwacji sceny politycznej, kampanii wyborczych, ostatnich debat oraz ogólnych nastrojów Polaków. Wszystko może się potoczyć inaczej, jeśli jednak będzie tak jak napisałem to wydaje mi się że będzie lepiej, niż jest teraz. Pozdrawiam :)

• 0

#13 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 październik 2015 - 17:05

To czy ktoś pójdzie na wybory to indywidualna decyzja każdego obywatela,
ja powiem tak jak świnia jest już duża i wypasiona to je mniej a postawić młoda i chuda będzie jeść za dwie?
Po i PiS już mieli swoje szanse i je zmarnowali,
kukiz wcale tak źle nie mówi a z niektórych nie trzeba robić idiotów,wystarczy posłuchać? , dajmy na to korwnina powiedzial że do górników powinno się strzelać.bez komentarza
Nie lubię polityki,nie interesują się nią.
  • 0

#14 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 21 październik 2015 - 17:15

Też nie lubie i również sie nią nie,interesuje po i pis jak rekiny żrą się, natomiast ludowcy są bo są i nic mądrego nie wymyślili
Trza pomóc małym bo to może coś,zmienić
  • 1

#15 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 21 październik 2015 - 18:24

Dziś myślałem ,że padnę ,jak słyszałem Piechocińskiego cytuję '' Nie zawiedziemy ''.

• 1

#16 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 21 październik 2015 - 19:35

VoYtek mniejsze zlo w cudzysłowie bo tak mowia polacy ktorzy nie wiedza na kogo glosowac. To mniejsze zlo dla nich to pis - ja tego osobiscie nie rozumiem ale tak jest , rozmawiam z ludzmi i sam nie wierze. Jak to tusk powiedzial narod jest glupi i w tym jest rzecz. Media tak manipuluja ze wiekszosc nie wie na co glosowac w tele sa tylko dwie partie ktory troche mysli to wybierze pis a nie na tym to polega. Polakom nie chce sie myslec , sluchac analizowac. Mam brata ktory prowadzi biznes i nie ma z nim gadki na temat innej opcji tylko po - moze kombinowac , krasc , nie placic i tak mu nikt nic nie zrobi do tego doprowadzili. Co do petru - przeciez jak ktos analizuje historie naszej polityki to od razi widac ze jest on z poparcia partii rzadzacej zauwazcie jak powstala platforma ( petru? Temu panu juz dziekujemy) podoba mi sie ta polemika miedzy nami dzieki pany!
  • 0

#17 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 21 październik 2015 - 21:21

Jeszcze jedno Robert te swinie wypasione zra coraz wiecej i nie przestana dopuki doputy nie beda mieli wladzy absolutnej albo ich lud pogoni ale teraz to jest niemozliwe po podpisaniu przez kopaczkowa ustawy o mozliwosci interwencji obcych wojsk na terytorium polski wrazie zamieszek (to jest ciekawe) - takim tokiem rozumowania wpuscmy nowych niech maja a co!!!!
  • 0

#18 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 październik 2015 - 05:11

Napisze jak jest jak bym nawet chciał i tak głosować nie mogę, najprędzej za 4 lata wiec poczekam na następne , tyle ode mnie w tym temacie, oczywiście kto chce proszę bardzo niech głosuje w końcu to obywatelski obowiązek
  • 0

#19 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 22 październik 2015 - 18:35

shogun80

Ludzie widzą to "mniejsze zło", bo ktoś wbił im do głowy sporo bzdur...

Twój brat jest właśnie człowiekiem z grupy "sztywnego elektoratu" i dlatego powinniśmy iść na wybory i pokazać że zwolennicy mniej popularnych partii (głównie antysystemowych) też mogą wiele zdziałać.

Co do Pana Petru to ogólnie brak słów... Twierdzi że wie jak naprawić Polskę, co jest możliwe ponieważ od lat doradzał ludziom którzy ją psuli pod względem ekonomicznym, jednak to czyni go człowiekiem jak dla mnie zupełnie niegodnym zaufania (poza tym w kampanii  rzucił pomysł likwidacji KRUS o którym już powyżej pisałem, a to dla rolnika nie jest niczym dobrym).

To czy ktoś pójdzie na wybory to indywidualna decyzja każdego obywatela,
ja powiem tak jak świnia jest już duża i wypasiona to je mniej a postawić młoda i chuda będzie jeść za dwie?
Po i PiS już mieli swoje szanse i je zmarnowali,
kukiz wcale tak źle nie mówi a z niektórych nie trzeba robić idiotów,wystarczy posłuchać? , dajmy na to korwnina powiedzial że do górników powinno się strzelać.bez komentarza
Nie lubię polityki,nie interesują się nią.

Owszem indywidualna decyzja, tyle że to kto będzie rządził naszym krajem dotyczy niestety już każdego obywatela.

To porównanie ze świniami jest moim zdaniem zupełnie nietrafione, ponieważ można interpretować to w ten sposób, iż nasza obecna władza jest dobra i odpowiednio zarządza pieniędzmi, a Ci którzy domagają się władzy, a jej nie mieli będą to robili gorzej. To przecież jakieś zupełnie nie pasuje do obecnej sytuacji naszego kraju...

Co do wypowiedzi Korwina. Robercie dałeś się zmanipulować przez media :) To ogólnie częste zjawisko, iż z wypowiedzi JKM są wyrywane jakieś pojedyńcze zdania i tylko wtedy ten człowiek jest pokazywany w mediach, by pokazać jaki jest "zły". Były również teorie że nienawidzi kobiet, jest faszystą, obiło mi się o uszy również że monarchistą, wszystkie te twierdzenia mijały się z prawdą.

Co do wypowiedzi o strzelaniu do górników, to tutaj sam jej autor ją wytłumaczył (tego w telewizji nie zobaczysz i nie usłyszysz tak często jak słychać było o rzekomym strzelaniu do górników ;) ) :

Poza tym!

Samo poruszenie tematu górników i Śląska w ostatnich miesiącach jest właśnie objawem tego że ludzie którzy są u władzy lub byli u władzy niedawno wciąż mają na nią sporą chęć, bo poruszają tematy które przeciętny wyborca lubi, a które nie są istotne w tym momencie. Górnictwo upada od wieeeeelu lat, tym trzeba  było się zająć 15 lat temu (pisałem o tym bardzo dawno temu w innym wątku), a teraz wszelkie rozmowy na ten temat, programy pomocowe typu "Śląsk 2.0" niczego nie zmienią poza tym że z Polskiego budżetu wylecą spore pieniądze, a gdzie powędrują to każdy się może domyślić. Pozdrawiam :)

• 0

#20 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 październik 2015 - 14:21

Byłem jednak dziś na wyborach(nie dojzeli się że mam nieważny dowód;-) ) oddałem swój głos
osobiście uważam że górnictwo powinno być traktowane na równi z innymi dziedzinami życia a co my rolnicy mamy łatwiej?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych