djandriu Posted October 20, 2015 Posted October 20, 2015 Witam szanownych kolegów , rolnikiem nie jestem ale zarejestrowałem się tutaj bo myślę że najprędzej uzyskam porady i podpowiedzi właśnie na tym forum...Do rzeczy: potrzebuję zbudować opryskiwacz do spryskiwania nieczynnego toru kolejowego opryskiem na chwasty i trawę.Myślę o zastosowaniu takich końcówek:Ile musiałbym ich zamontować na 2 metrowej belce? Kolejne pytanie dotyczy pompy, mianowicie na drezynie nie bardzo mam jak zastosować napęd mechaniczny ze stałymi obrotami i wolałbym zastosować pompę elektryczną np taką:Ma ona wydajność 30l/min (teoretycznie ale jak to na allegro , ja liczyłbym na 20l/min.) Jest to pompa do ropy i olejów więc myślę że do oprysku się nada... Co jeszcze było by mi potrzebne i czy w ogóle w dobrym kierunku idę chcą zastosować te elementy ? Quote
Vademecum Posted October 20, 2015 Posted October 20, 2015 końcówki załóż pojedyncze i max 03 tzn. niebieskie odstęp między nimi to 50 cm. Na 2 m 5 sztuk. To jest dopiero belka robocza. Pompa,paliwowa raczej się nie nada. Do tego potrzebujesz rozdzielacz. Proponuje,ci przemyśleć inne rozwiązanie eliminując pompe i rozdzielacz. Belka jak już pisałem. Zbiornik ciśnieniowy i sprężarka albo sprężone powietrze. Ciśnienie rególujesz powietrzem 2 atm. do roundupu (glifosat) wystarczy. Praktykowałem takie rozwiązanie w ogrodnictwie. Quote
djandriu Posted October 20, 2015 Author Posted October 20, 2015 Co prawda na drezynie przewiduje zamontować kompresor ale butla będzie tylko 24l i wolałbym jednak zastosować jakąś pompę elektryczną, na aukcji z w/w pompą pisze również że nadaje się do wody , jakiej wydajności pompę bym potrzebował dla tych pięciu końcówek ? Poza tym na allegro jest takich i podobnych pomp od groma i skoro nadają się do wody, benzyny, ropy i olejów to do oprysku chyba również ? Quote
Vademecum Posted October 21, 2015 Posted October 21, 2015 ale do pompy potrzebujesz rozdzielacz który będzie droższy od samej pompy. Środki ochrony roślin w znacznej mierze to kwasy i jeśli będzie pompa miała jakiekolwiek elementy metalowe to padnie a z drugiej strony ciągle będą zatykać się dysze. Do tego zestawu jeszcze potrzebujesz filtr Quote
djandriu Posted October 21, 2015 Author Posted October 21, 2015 Czyli dla pięciu dysz potrzebowałbym jaki rozdzielacz ? 5-sekcyjny ? Możesz bardzie przybliżyć mi budowę opryskiwacza ? Quote
lottomito Posted October 21, 2015 Posted October 21, 2015 Wydajność pompy wydajnością ale żeby końcówka rozpylała musi mieć też określone ciśnienie. Nie pamiętam dokładnie ale to chyba coś około 2 atm. Zwykła pompa do wody takiego ciśnienia Ci nie zrobi a co dopiero żeby je utrzymać. Więc pompa i końcówki to podstawa. Oprysk torów randaduop nie wymaga jakieś specjalnej precyzji więc myślę że rolę rozdzielacza spełni zwykły zawór kulowy. Zwłaszcza że bedziesz lał oprysk ciągle i na stałej szerokości. Rozwiązanie jakie zaproponował Vademecum jest bardzo dobre w Twoim przypadku. Myślę że spreżarka drezyny WM spokojnie sobie poradzi z dostarczeniem potrzebnej ilości powietrza. Wystarczy z sprzegu roboczego podciągnąć powietrze do opryskiwacza. NIe musisz instalować specjalnej sprężarki do tego celu. Quote
djandriu Posted October 21, 2015 Author Posted October 21, 2015 Zapomniałem dodać że drezyna to nie WM tylko sam ją buduję w garażu , turystyczna 9 osobowa samoróbka z silnikiem Honda GX 160 który jest zespolony z dedykowanym sprzęgłem odśrodkowym mokrym i dlatego nie mam możliwości wyprowadzenia stałych obrotów wałka, sprężarka jaka będzie zastosowana to kompresor offroad 12V do zasilania hamulców i sygnału dźwiękowego... Nadal obstawałbym za pompą elektryczną ... Quote
Vademecum Posted October 21, 2015 Posted October 21, 2015 kolego jak pisałem nie możesz,stosować tradycyjnej pompy bo nic tym nie opryskasz. Pompa musi być oparta na gumie czy plastiku. Metal skoroduje i żaden filtr nie pomoże dysze będą się zatykać ciągle. Za pompe opryskiwaczową sporo zapłacisz a czym ją napędzał będziesz? orginalna pompa opryskiwacza jest przeponowa. Możesz kupić opryskiwacz spalinowy ogrodniczy i tyle. Quote
lottomito Posted October 22, 2015 Posted October 22, 2015 Domyślam się że jezeli inwestujesz już w taką robotę to masz zapewnione mnóstwo roboty. Więc nie ma co oszczedzać na tych częściach. Upewnij się jeszcze czy nie ma wymogu atestu opryskiwacza którym bedziesz pracował. Zeby się nie okazało że włożysz kupę kasy a tu lipa bo atest potrzebujesz.. Quote
djandriu Posted October 22, 2015 Author Posted October 22, 2015 Domyślam się że jezeli inwestujesz już w taką robotę to masz zapewnione mnóstwo roboty. Więc nie ma co oszczedzać na tych częściach. Upewnij się jeszcze czy nie ma wymogu atestu opryskiwacza którym bedziesz pracował. Zeby się nie okazało że włożysz kupę kasy a tu lipa bo atest potrzebujesz..Drogi kolego, gdyby był potrzebny atest na ten opryskiwacz to tak samo potrzebna była by homologacja na drezynę którą będę woził ludzi, jednakże taha homologacja to ponad 100k PLN i masa innych wydatków, żadna drezyna samoróbka tego niema. ... Stowarzyszenia i pasjonaci jeżdą po prostu na "wariackich papierach" czyli na żadnych... Długo można się rozpisywać jak wygląda organizacja drezyniady i różne pozwolenia ale to nie o to chodziło w tym temacie... A wracając do tematu opryskiwacza to czy spotkał się ktoś z pompą zasilaną napięciem 12V nadającą się do pompowania oprysku ?? Quote
Vademecum Posted October 22, 2015 Posted October 22, 2015 Ale jesteś uparty. A jakie jest ciśnienie takiej pompy i jaką ma wydajność ? Quote
Robert ;-) Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 A jaki ma być zbiornik ilość litrów, jeśli nie na duży to zrobić metalowy z bańki po LPG i nabić powietrza, płyn wyleci pod ciśnieniem(dwie bańki po 60 l i jest ok Quote
djandriu Posted October 23, 2015 Author Posted October 23, 2015 Ale jesteś uparty. A jakie jest ciśnienie takiej pompy i jaką ma wydajność ?Znalazłem jeszcze taką pompkę: Przenośny samozasysający MINI CPN do przepompowywania oleju napędowegooraz mediów o lepkości do 5 cSt w temperaturze pracy. Do zastosowania zarówno wwarunkach warsztatowych jak i domowym. Możliwość podłączenia zasilania do akumulatora samochodowego pozwala na użycie go nawet w warunkach drogowych. Wyposażona wzawór oraz filtr zewnętrzny. Uszczelnienia mechaniczne pompy pozwalają na pracę wniskich temperaturach. ZAWARTOŚĆ ZESTAWU: - Teflonowa taśma uszczelniająca - Komplet zacisków - 2 klamry do akumulatora - 2 końcówki mosiężne - Filtr zewnętrzny - Zapasowe łopatki DANE TECHNICZNE:- Obudowa pompy żeliwna - Kable 2 metrowe - Napięcie zasilające 12V - 24V - Natężenie prądu 8,5A / 245W - Wydajność pompy 55 l/min - Maksymalna wysokość podnoszenia słupa cieczy 15 m - Maksymalna wysokość zasysania 4 m - Cykl pracy: 30 minut - Podstawa do mocowania na 4 śruby- Długość pompki 19 cm - Złącza na wąż: 3/4" - Wydajność pompy przy podłączeniu na 24V wynosi 55 l/min. Pompkę można równieżpodłączyć pod 12V, a wydajność wówczas wynosi 40 l/min - Pompką przepompujesz olej napędowy, olej opałowy, wodę, rzadkie oleje i inne cieczez każdego zbiornika i pojemnika. Quote
Vademecum Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 I masz ograniczenia.15 m wys podnoszenia to jest 1,5 atm ( bar )czas pracy do 30 min. I są to parametry maxymalne więc podziel je na pół. a najważniejsze z czego są elementy robocze bo herbicydy to kwasy i jeśli tam jest metal to może ta pompa wytrzymać tylko jedno zadwnie z hemią. Pompa,dedykowana do oleju który konserwuje metal a chemia to kwas który rozpuszcza metal. UTOPIA !!!!!!! Quote
djandriu Posted October 23, 2015 Author Posted October 23, 2015 No dobrze koledzy więc jeśli wybrał bym opcję ciśnieniową czyli powietrze z kompresora zamiast pompy elektrycznej to potrzebuje jeszcze rozdzielacz ? czy wylot z beczki prosto na końcówki ? Quote
Vademecum Posted October 23, 2015 Posted October 23, 2015 rególujesz ciśnieniem powietrza i odrazu ze zbiornika na końcówki .... Quote
Michałek Posted October 24, 2015 Posted October 24, 2015 Zanim weźmiesz się do budowy powinieneś wiedzieć, a przynajmniej zdawać sobie sprawę z następujących zasad dotyczących budowy opryskiwacza. Będziesz wtedy mógł ocenić podpowiedzi innych co do ich przydatności dla Ciebie. Rozpylacze szczelinowe wg ISO pomarańczowe i zielone to najlepiej się nadają na krople drobne, żółte i niebieskie na krople średnie a czerwone i brązowe na krople grube. Są jeszcze szare i białe ale obecnie nie jest dostępny żaden preparat ochrony roślin wymagający tak dużych kropli i są stosowane wyłącznie w opryskiwaczach do nawozów lub opryskiwaczach zraszających. Wydatek cieczy poszczególnych „kolorów” końcówek:Pomarańczowe;1.5 bar – 0,28 l/min2.0 bar – 0,33 l/min2,5 bar – 0,37 l/min3,0 bar – 0,40 l/min3,5 bar – 0,44 l/min4,0 bar - 0,47 l/minzielone;1.5 bar – 0,42 l/min2.0 bar – 0,49 l/min2,5 bar – 0,55 l/min3,0 bar – 0,60 l/min3,5 bar – 0,65 l/min4,0 bar – 0,69 l/minżółte;1.5 bar – 0,57 l/min2.0 bar – 0,65 l/min2,5 bar – 0,73 l/min3,0 bar – 0,80 l/min3,5 bar – 0,86 l/min4,0 bar – 0,92 l/min1niebieskie;0.5 bar – 0,85 l/min2.0 bar – 0,98 l/min2,5 bar – 1,10 l/min3,0 bar – 1,20 l/min3,5 bar – 1,30 l/min4,0 bar – 1,39 l/minczerwone;1.5 bar – 1,13 l/min2.0 bar – 1,31 l/min2,5 bar – 1,46 l/min3,0 bar – 1,60 l/min3,5 bar – 1,74 l/min4,0 bar – 1,85 l/minbrązowe;1.5 bar – 1,41 l/min2.0 bar – 1,83 l/min2,5 bar – 1,83 l/min3,0 bar – 2,00 l/min3,5 bar – 2,18 l/min4,0 bar – 2,31 l/minIm większe ciśnienie robocze tym krople są mniejsze. Inne rozpylacze należy zbadać.Przyjmuje się, co nie przeczy z ty co napisałem wyżej że:- końcówki pomarańczowe w zakresie ciśnienia do 1 bar dają krople grube, od 1 do 3 bar dają krople średnie, a od 3 bar krople drobne,- końcówki zielone w zakresie ciśnienia do 1,5 bar dają krople grube, od 1,5 do 4 bar dają krople średnie, a powyżej 4 bar krople drobne,- końcówki żółte w zakresie ciśnienia do 2 bar dają krople grube, a od 2 bar dają krople średnie,- końcówki niebieskie w zakresie ciśnienia do 1 bar dają krople bardzo grube, od 1 do 3 bar dają krople grube, a powyżej 3 bar krople średnie,- końcówki czerwone w zakresie ciśnienia do 1 bar dają krople ekstremalnie grube, od 1 do 1,5 bar dają krople bardzo grube, a powyżej 1,5 bar krople grube,- końcówki brązowe w zakresie ciśnienia do 1 bar dają krople bardzo bardzo (ekstremalnie) grube, od 1 do 2,5 bar dają krople bardzo grube, powyżej 2,5 bar krople grube.Ja mam zawsze dylemat przy oprysku totalnym herbicydem. Otóż na rośliny jednoliścienne każdy herbicyd należy stosować opryskiem drobnokroplistym gdyż im drobniejsza kropla tym lepiej działa na te rośliny. W przypadku roślin dwuliściennych każdy herbicyd, nie tylko totalny działa znacznie słabiej jeżeli jest stosowany w postaci drobnych kropel. Im grubsze tym lepsze. Zbyt duże krople oczywiście spływają po roślinie i też nie działają. Pozostają średnie krople. Na opryski herbicydami na jednoliścienne chwasty powinno się stosować końcówki pomarańczowe lub zielone i wyższe ciśnienie robocze, a na dwuliścienne niebieskie lub żółte, ale te ostatnie przy ciśnieniu nie wyższym niż 3 bar. Ponieważ masz prawdopodobnie przewagę chwastów jednoliściennych, ale i chwasty dwuliścienne zastosuj końcówki zielone.W opryskiwaczach standardowe końcówki 110 stopni (kąt rozwarcia stożka przy końcówce) montuje się co 0,5 m. W Twoim przypadku dla dedykowanego opryskiwacza co do preparatu i miejsca zamontowania aby uzyskać optymalną ilość cieczy możesz je nieco zagęścić np. co 0,4 m lub zastosować dwa lub trzy rzędy rozpylaczy. Czasami można dostać rozpylacze dwurzędowe składające się z dwu rozpylaczy szczelinowych. Obliczeń Ci nie wykonam bo nie wiem z jaką prędkością jeździ taka drezyna, a ponadto już raz zostałem zlinczowany na Forum za obliczenia uciągu ciągnika.Masz już pełną wiedzę jak zaprojektować belkę. Co do samego rozwiązania opryskiwacza proponuję proste rozwiązanie w postaci dwu zbiorników ciśnieniowych połączonych reduktorem. Pierwszy z nich będzie zawierał ciecz roboczą i będzie swoistym hydroforem, a drugi akumulatorem sprężonego powietrza które będzie uzupełniane w hydroforze w miarę zużycia cieczy poprzez reduktor. Po zalaniu cieczy i szczelnym zamknięciu zbiornika wystarczy kompresorem napompować akumulator i na tory. Ciśnienie będzie stałe więc wydatek cieczy też. Zbiorniki dostaniesz za grosze na złomie np. bojlery. Pojemność akumulatora powietrza musi być co najmniej równa ilości cieczy roboczej pomnożonej przez stosunek ciśnienia roboczego do pełnego ciśnienia w akumulatorze. Tak obrazowo jeżeli wlewasz 60 l cieczy do zbiornika hydroforowego i pryskasz przy ciśnieniu 2 bar to zbiornik akumulatorowy musi mieć pojemność co najmniej 20 l. Jeżeli podniósłbyś ciśnienie robocze do 3 bar to zbiornik akumulatorowy musiałby mieć pojemność 30 l, chyba że wlałbyś 40 l cieczy roboczej wtedy 20 l akumulatora wystarczy.Nie zapomnij o filtrze!Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
djandriu Posted January 29, 2016 Author Posted January 29, 2016 Witam szanowne grono po długiej przerwie, przeglądając dziś internet natrafiłem na taka oto pompę elektryczną:http://www.sagrol-sklep.eu/pl/p/Pompa-elektryczna-5%2C55%2C0-12V/2651Znalazłem ją w dziale z pompami do opryskiwaczy także myślę że oprysk nie zrobi jej nic złego ? Co koledzy na to ? Pozdrawiam Quote
lottomito Posted January 30, 2016 Posted January 30, 2016 Pompka wygląda na solidną ale czy dopasujesz do niej dysze. Tak żeby ciśnienie nie spadało. Bo wydajność tej pompy nie jest imponująca. Quote
Recommended Posts