Skocz do zawartości

Zdjęcie

Potrzebuje pomocy i rozmowy na temat zalozenia gospodarki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Podlasienowy

Podlasienowy

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 22 październik 2015 - 17:49

Witam

Chciałbym sie dowiedziec od was czy w 21 wieku oplaca sie zacząc gspodarstwo od zera , no od 13 hektarow starej stodoly i starych chlewów . Na dzien dzisijeszy nie mysle nad hodowla niczego  . Tylko nad posadzenie skoszenie sprzedanie .

Prosze o opinie Pozdrawiam

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 22 październik 2015 - 18:01

Jak w krótkim czasie zdobędziesz min. 100 ha. ziemi to warto.
  • 0

#3 Podlasienowy

Podlasienowy

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 22 październik 2015 - 18:13

czemu 100?

• 0

#4 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 22 październik 2015 - 18:58

Ogólnie to dziś z opłacalnością w gospodarstwach które funkcjonują już do lat jest ciężko. Na rozkręcenie takiej działalności potrzebne są spore pieniądze których możesz nawet nie odzyskać.

Z 13 ha nie wyżyjesz, chyba że masz dobre ziemie, sporą wiedze, mnóstwo czasu, zapału i ludzi do pracy i zajmiesz się uprawą warzyw, wtedy jest jakaś szansa na powodzenie. Przy uprawie zbóż taki areał możesz traktować jako hobby oraz sposób na dorobek, oczywiście jeśli z czasem zdobędziesz pieniądze i się rozwiniesz to będziesz mógł z tego wyżyć, jednak jak już pisałem potrzebne są do tego spore pieniądze.

Posiadasz jakieś maszyny rolnicze? Pozdrawiam :)

• 0

#5 Podlasienowy

Podlasienowy

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 22 październik 2015 - 19:03

Nie mam, 24 lata i mógłbym startowac na MR

• 0

#6 Podlasienowy

Podlasienowy

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 22 październik 2015 - 19:03

Bardziej mi chodzilo o posianie na wszytskim trawy zrobienie kiszonek i sprzedanie

• 0

#7 Podlasienowy

Podlasienowy

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 22 październik 2015 - 19:04

jakies wasze pomysly ? prosze o pomoc gdyż chcem to wykorzystac

• 0

#8 kawa1990

kawa1990

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 62 postów

Napisano 22 październik 2015 - 19:38

A sprzęt do zrobienia kiszonki masz jakiś . A jakie masz maszyny .

• 0

#9 Podlasienowy

Podlasienowy

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 22 październik 2015 - 19:42

kupilbym

• 0

#10 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 22 październik 2015 - 19:43

To Ci nie wyjdzie.

Aby ubiegać się o MR musisz być zarejestrowany w KRUS, czyli być rolnikiem od strony prawnej. Jeśli to spełnisz to startować możesz, ale wiadomo  czy przyznają Ci pieniądze.

Poza tym pieniądze z MR na zakup maszyn niezbędnych do robienia sianokiszonki Ci nie wystarczą.

Potrzebujesz sporego ciągnika z ładowaczem 3 sekcyjnym ( by móc dźwigać ciężkie bele owiniętą folią której przebić nie możesz, więc musisz mieć specjalny chwytak), prasę belującą, owijarkę (samozaładowcza będzie lepsza, bo obsłużysz ja jednym ciągnikiem, jednak będzie sporo droższa, zaś normalna będzie tania, tyle że do niej potrzebujesz drugiego ciągnia tak by jeden ja napędzał, a ten drugi woził bele. Poza tym potrzebujesz kosiarkę, zgrabiarkę, przyczepę do przewozu tych bel. Rzeczy do kupienia mnóstwo, a z opłacalnością jest róznie. 

W tym roku np. mając dużo sianokiszonki na sprzedaż zarobiłbyś, problem w tym że przez susze trawy prawie nie rosły, a jak już urosły to tak wątłe że prawie nie było co zbierać. U mnie we wsi jeden facet miał piękna łąkę na której zasiał trawę z kończyną i jeszcze jakimiś dodatkami, zawsze z tego pola z tego co widzałem zbierał ok. 15 bel, w tym roku tylko 4 z jednego koszenia.

Z kolei jak trafi się mokrzejszy rok to trawa urośnie wszędzie każdemu i siano jak i sianokiszonka będą po prostu tanie, więc nie zarobisz, a i ze znalezieniem chętnego na zakup będzie ciężko...

Na kombinowaniu w ten sposób nic nie zarobisz. Pozdrawiam :)

• 1

#11 Podlasienowy

Podlasienowy

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 22 październik 2015 - 19:47

moze cos innego ktos cos doradzi ?

• 0

#12 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 22 październik 2015 - 19:50

Bez pieniędzy na zakup jakichkolwiek swoich maszyn masz marne szanse na uprawę czegokolwiek, bo koszty wynajęcia ludzi z maszynami do uprawy Twoich pól pochłoną Twoje zyski w tak dużym stopniu że ta robota przestanie się opłacać.

Jakie masz pola? Pozdrawiam :)

• 0

#13 kawa1990

kawa1990

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 62 postów

Napisano 22 październik 2015 - 19:55

A to nawet Ciągnika nie masz A Ziemie skąd wziołeś

• 0

#14 Podlasienowy

Podlasienowy

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 22 październik 2015 - 20:07

w spadku

• 0

#15 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 22 październik 2015 - 21:12

Jak nie 100 to 200 albo 300 albo sprzedaj to, albo traktuj jak zabawe.
  • 0

#16 kawa1990

kawa1990

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 62 postów

Napisano 23 październik 2015 - 06:05

I czym wcześniej to obrabiali Koniem 

• 0

#17 shogun80

shogun80

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 23 październik 2015 - 12:10

Opisze moj przyklad moze Ci pomoze w podjeciu decyzji! Mam 10 h ziemi (darowizna) 6 h ziemi ornej i 4 h lak. Dostajac to mialem ok 30 tys zl oszczednosci i tak za 10 tys kupilem ursusa 360 , 4 tys agregat , brony ( w sumie teraz nie potrzebne) 1200 zl, plug bometu 2-ka 1300 zl , przerobka siewnika 700 zl, rozsiewacz nawozu lejowy 600 zl. To co zostalo starczylo na nawozy i jazda!!! Oczywiscie przy takim areale nie mozliwoscia jest utrzymac rodziny! Nie trzymam zadnych zwierzat bo za bardzo nie mam czasu. Tylko zboza i tak w zeszlym roku zasialem zyto ozime ktore sypalo 6 ton z h - sprzedalem za 50 zl z metra policz sobie ile kasy bylo. Dla mnie to jest zabawa i bardzo to lubie. Jesli masz prace to dodatkowo jest to idealne zajecie! Moze kiedys ja sam wydzierzawie wiecej ziemi i zaczne bawic sie w cos bardziej dochodowego ale teraz tylko zboza. Czytaj forum titaj uzyskasz wiele porad od siewu po orke. Ja eksperymentuje i nie slucham starych prykow na wsi. Czlowiek uczy sie na bledach. A potem wszyscy zazdroszcza tak to jest. Powodzenia stary ja na twoim miejscu sprobowalbym!!!
  • 3

#18 Podlasienowy

Podlasienowy

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 25 październik 2015 - 15:56

własnie o to chodzi nie znam sie na klasie ziemi, pracuje normalnie w firmir i z tego sie utrzymuje to chcialem jako dodatkowy zarobek , teraz jest to w dzierzawie , traktor jest bardzo stary

• 0

#19 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 25 październik 2015 - 18:11

Klase masz w podatkach dokładnie wyposzczególnioną
  • 0

#20 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 25 październik 2015 - 19:35

"traktor jest bardzo stary"- czyli masz w ogóle jakiś czy nie?

Poza tym jeśli to pole jest w dzierżawie za w miarę przyzwoite pieniądze, to nawet tym polem sobie nie zawracaj głowy. Masz co roku do ręki czysty pieniądz i brak zmartwień, martwi się ten który to obrabia, a z gospodarzeniem to różnie bywa. Pozdrawiam :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych