troszkin Posted October 24, 2015 Report Posted October 24, 2015 Witam panowie potrzebuje porady a mianowicie mam 4 ha pola po zniwach było zgruberowane i na polu wysiało sie zboże a dokładniej samosiewka owsa teraz dosyc ładny kożuch poplonu. I otóżmoje pytanie przyszedł do mnie dzisiaj sąsiad z pytaniem co bede z tym poplonem robił bo on by se go wzioł na kiszonkę a wzamian by dał obornika. I co tu robić co bedzie lepsze zaorać ten poplon czy mu dać i na przyszłą jesień wywieść na to pole obornik.Dzieki za wszelkie odpowiedzi Pozdrawiam Quote
shogun80 Posted October 24, 2015 Report Posted October 24, 2015 Ja osobiscie wolalbym obornik!!! W samosiewki to ze slabego zboza w wiekszosci a dodatkowo grzybem mi zalata! Takze nie zastanawiaj sie i bierz gnoj! Pozdro!!! Quote
Vademecum Posted October 24, 2015 Report Posted October 24, 2015 daj mu to za obornik, tylko ile on tobie da tego obornika ??? Niech ci cieńko na całości rozrzuci obornik i jest to bardzo dobry interes Quote
troszkin Posted October 24, 2015 Author Report Posted October 24, 2015 on powiedział ze da tyle zeby te pole całe nawieśća to jeszcze gnój od byków i koni więc dobrya ile według was tego gnoju dac jest to V klasa ziemi zeby troche naprawić tą strukturę pruchnicy. Gnój na tym polu był 3 lata temu Quote
Vademecum Posted October 24, 2015 Report Posted October 24, 2015 to zależy co chcesz na tym gnoju uprawiać. Pod pszenice 10 ton na ha ale jak dasz 15 to myśle że nie przesada. Ziemniaki 30 ton, kuku przyjmie 50 ton Oczywiście dawki na 1 ha. Quote
troszkin Posted October 24, 2015 Author Report Posted October 24, 2015 Vademecum toś dowalił do pieca V klasa ziemi i pszenica W tym roku chcę spróbować zasiać żyto przedódkowe na wiosnę Quote
Vademecum Posted October 24, 2015 Report Posted October 24, 2015 To zależy z jakiego powodu jest to v klasa, ale jeśli twierdzisz że z pszenicy nic nie będzie to żadnego innego zboża nie posiejesz po oborniku bo wszystko sie wyłoży.... Ja na piątce posiałem kuku 2 lata temu i dałem grubo ponad 50 ton obornika do 80 na 1 ha , nawet owies był marny na tym polu. Zaryzykowałem ,taką decyzje jako experyment i udało się kuku pięknie sypała a różniła się tym od innych że była prawie metr wyższa , a w tym roku był jęczmień i też piękny w przyszłym owies.V klasa bo glina i skała, jeśli piach i sucho u ciebie to rzeczywiście żyto i ziemniaki uprawiać. Quote
troszkin Posted October 24, 2015 Author Report Posted October 24, 2015 a jak według ciebie po oborniku jak zyto posieje to urosnie bo słyszałem ze niektóre rośliny to nie lubią zabardzo obornika zaraz Quote
Vademecum Posted October 24, 2015 Report Posted October 24, 2015 Wiesz, ja mam dużo ziemi i jeśli sobie experymentne coś na 1 ha to straty nie odczuje .... O twoim zamiarze co myśle ? żyto jest mało wymagającą rośliną i obornik spowoduje jego wybójenie, to znaczy wystrzeli bardzo wysokie i prawdopodobnie się powali. Jeśli stać cię na ryzyko porażki bo taką należy uwzględnić to poniżej 10 ton na ha zaryzykuj. Napewno urośnie tylko duże prawdopodobieństwo że będzie powalone. Quote
VoYtek8 Posted October 24, 2015 Report Posted October 24, 2015 To dla Ciebie bardzo korzystna wymiana. Obornik daje więcej niż sztuczne nawozy czy poplony, a ten spod koni i bydła jest dobry jakościowo.Nawożenie obornikiem nie skazuje zboża na wyłożenie się. Po prostu musisz uważać, by nie przesadzić z azotem, czyli rób tak jak opisane jest w poście powyżej + uważaj ze stosowaniem nawozów azotowych i odżywek, bo możesz zrobić więcej szkody niż pożytku. Na wiosnę dla pewności żyto możesz opryskać antywylegaczem żeby zmniejszyć ewentualne prawdopodobieństwo wyłożenia się. Jednak mimo wszystko, jak masz szanse załatwić sobie taki nawóz tak małym kosztem to korzystaj. Pozdrawiam Quote
troszkin Posted October 24, 2015 Author Report Posted October 24, 2015 A teraz mi sie przypomniało a kiedy najlepiej wywieść ten gnój bo żyto przewodowe wiec planuje zasiać koło 15-20 lutego i lepiej wywieść go teraz i zaorać czy poczekać do wiosny i przed siewem wywieść zaorać i zasiać Quote
Vademecum Posted October 24, 2015 Report Posted October 24, 2015 teraz, bo wlutym to raczej nie zaorzesz,,,,, Quote
VoYtek8 Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 Trochę się pogubiłem w tym co piszesz. W poście pierwszym napisałeś: "czy mu dać i na przyszłą jesień wywieść na to pole obornik", więc wnioskowałem, iż wszelkie plany dotyczą jesieni w przyszłym roku. Najlepiej będzie jak wywieziesz obornik na początku września, następnie go przyorzesz i zostawisz pole na tydzień-dwa by ziemia siadła i pod koniec września/na początku października siałbyś.W tym roku moim zdaniem jest już za późno na siew.Jeśli planujesz zasiać zboże na wiosnę to i uprawę pola, nawożenie oraz orkę siewną przeprowadź na wiosnę, a nie teraz.Termin siewu 15-20 luty nawet w przypadku żyta przewodowego które może być siane zarówno na wiosnę jak i na jesieni wydaje mi się nierealny, ponieważ przy zupełnie normalnej pogodzie w Polsce w lutym jest mróz i leży śnieg i ten stan potrafi się utrzymać nawet do marca, jedynie ubiegła zima była taka łaskawa. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 Może trochę nie w temacie ale ostanie lata nie sadze kartofli, wiec obornik wole wiosną pod owies i nie miałem problemu z wyleganiem zboża, ziemia słaba.w temacie też bym się chętnie zamienił na obornik, i jeśli sąsiad da na całe pole to bym grubiej dał okazję trzeba wykorzystać;-) wiadomo jaki jest rok jemu też się opłaci będzie miał pasze. Quote
troszkin Posted October 25, 2015 Author Report Posted October 25, 2015 Trochę się pogubiłem w tym co piszesz. W poście pierwszym napisałeś: "czy mu dać i na przyszłą jesień wywieść na to pole obornik", więc wnioskowałem, iż wszelkie plany dotyczą jesieni w przyszłym roku. Najlepiej będzie jak wywieziesz obornik na początku września, następnie go przyorzesz i zostawisz pole na tydzień-dwa by ziemia siadła i pod koniec września/na początku października siałbyś.W tym roku moim zdaniem jest już za późno na siew.Jeśli planujesz zasiać zboże na wiosnę to i uprawę pola, nawożenie oraz orkę siewną przeprowadź na wiosnę, a nie teraz.Termin siewu 15-20 luty nawet w przypadku żyta przewodowego które może być siane zarówno na wiosnę jak i na jesieni wydaje mi się nierealny, ponieważ przy zupełnie normalnej pogodzie w Polsce w lutym jest mróz i leży śnieg i ten stan potrafi się utrzymać nawet do marca, jedynie ubiegła zima była taka łaskawa. Pozdrawiam Tak na początku pisałem że na przyszłą jesień bo teraz już po pierwsze troche za późno a po drugie nie chce mi się tych gratów wyciągać i potem tego myćPotem napisałem tak z ciekawości czy teraz czy na wiosnę Quote
troszkin Posted October 25, 2015 Author Report Posted October 25, 2015 a co z tym siewek koło 15 lutego nie wiem jak u was ale ja od 3 lat to śniegu jako takiego nie widziałem jak szybko spadł tak szybko sie stopiłJa jestem z południa polski czyli klimat cieplejszy niz północ i inne regiony Quote
VoYtek8 Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 Nikt nie wie jaka będzie obecna zima, już nie mówiąc o kolejnej, więc planowanie terminu siewu na sporo ponad rok do przodu niewiele Ci da.Mam jeszcze do Ciebie pytanie: Czemu aż tak bardzo upierasz się przy tym sianiu w lutym? Skoro obornik masz dostać na jesieni to możesz zasiać to żyto jako ozime w terminie do tego przeznaczonym (15-30 września, ale na początku października również można siać), czy tak nie byłoby lepiej? Przecież zboża ozime zazwyczaj lepiej plonują, są lepiej ukorzenione, oraz lepiej znoszą ew. suszę, a w razie gdyby Twoje jesienne zasiewy nie przetrwały zimy, możesz siać coś ponowie na wiosnę. Jeśli jako materiał siewny posiadasz żyto przewodowe masz spore możliwości. Pozdrawiam Quote
troszkin Posted October 25, 2015 Author Report Posted October 25, 2015 Nikt nie wie jaka będzie obecna zima, już nie mówiąc o kolejnej, więc planowanie terminu siewu na sporo ponad rok do przodu niewiele Ci da.Mam jeszcze do Ciebie pytanie: Czemu aż tak bardzo upierasz się przy tym sianiu w lutym? Skoro obornik masz dostać na jesieni to możesz zasiać to żyto jako ozime w terminie do tego przeznaczonym (15-30 września, ale na początku października również można siać), czy tak nie byłoby lepiej? Przecież zboża ozime zazwyczaj lepiej plonują, są lepiej ukorzenione, oraz lepiej znoszą ew. suszę, a w razie gdyby Twoje jesienne zasiewy nie przetrwały zimy, możesz siać coś ponowie na wiosnę. Jeśli jako materiał siewny posiadasz żyto przewodowe masz spore możliwości. Pozdrawiam Wytłumaczę ci to w prostym polskim jezyku te pole ma V i VI klasę ziemi to pierwsza sprawa ze raczej nic wiecej tam nie urośnie tylko żyto i owiesdruga sprawa upieram się na to żyto przewódkowe żeby zasiać na wiosnę bo te pole otoczone jest z 3 stron lasem i jak sieje żyto na zimę to dziki i sarny zrobią swoje na wiosnę mam ok 60% strat dwa lata temu musiałem dosiewać bo z połowy pola to sama ziemia została.A ten siew to tak se powiedziałem że 15 lutego piszą czym wcześniej tym lepiej. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 O klasie Twojego pola czytałem już wcześniej i wiem co na niej może urosnąć.To iż boisz się szkód wyrządzonych przez dzikie zwierzęta wszystko wyjaśnia i teraz wiadomo że oziminy odpadają. Więc siej na wiosnę jak Ci tylko pogoda na to pozwoli. Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 Jak las z 3 stron to połowe nie da normalnego plonu. Quote
henryk Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 wywóź teraz gnój,zaoruj a żyto przewódkowe zasiejesz 1 marca i też urośnie,przedtem oczywiście orkę trochę uprawisz agregatem,a co do tego czy żyto lubi gnój pod korzeń-ja zawsze tak robię i zbiory mam dobre,jeśli idzie o żyto przewódkowe bojko to nie więcej jak 140kg/ha-pozdrawiam Quote
henryk Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 jeszcze co do ton/ha ,ja na 5 klasie co drugi rok daje30t./ha (bydlęcego) i nigdy się nie poległo,oczywiście jeszcze w tym roku dałem 100kg lubofoski i 100kg polifoski na hektar i te 30 ton obornika,na wiosne jeszcze opryskam odżywkami-pozdrawiam Quote
Vademecum Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 to rzeczywiście macie słabą tą piątkę. Ja pod rzytko daje pod korzeń polifoske 6 i na wiosne do 100 saletry i jak da się jeszcze wjechać 100 mocznika, jaknajpóźniej. 3 lata temu po ulewnym deszczu jak jeszcze ziarno narastało powaliło mi się wszystko jak po walcu i źdźbła poodłamuwały się od korzenia, wszystko uschło z 7 ha zebrałem 20 ton mokrego pośladu ..... klasa v i iv b Quote
shogun80 Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 Jesli masz pole miedzy lasami to dawaj do kola lowieckiego , maja kase na pastucha wierz mi pogadasz to Ci to ogrodza. Jak maja placic za kazdym rokum za szkody to masz pastuch jak w banku! Quote
Recommended Posts