Robert ;-) Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 Witam ma ktoś wiedzę w temacie wierzby energetycznej, chodzi mi o pewną kwestie, jeśli natne gałęzi i posadze będzie rosła (tak się da zrobić ze zwykłą wierzba) i druga kwestia po jakim czasie można ciąć dwa lata czy dłużej. Jaki jest uzysk masy np z 1 ha.Pozdrawiam;-) Quote
Michałek Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 Wierzba energetyczna to gatunek wierzby która nazywa się wierzą wiciową. Inne gatunki wierzby dają plon co najmniej 10% niższy. Wierzbę tnie się zarówno po roku jak i po 4 latach. Plantacje cięte po roku obsadza się nawet ponad 60000 sadzonek na ha, a te cięte co 4 jata 10000 sadzonek na ha. Najczęściej wierzbę tnie się w drugim roku lub trzecim, a zależy to od wymogów odbiorcy. Im starsza tym zawiera mniej popiołu ale trudniej wysuszyć. Wierzba wiciowa równie łatwo przyjmuje się ze stobrów jak popularna wierzba iwa czy uprawiana czasami na suchszych glebach, gdzie nie wychodzi wierzba wiciowa, również dla celów energetycznych wierzba piaskówka. Nie daj się naciągnąć na wierzbę wierzbę wiciową "Gigant" (Salix viminalis var. gigantea). Ja się dałem i to całkowicie wystarczy. Co do plonu. Pamiętaj że w przypadku wierzby energetyczne są nie odmiany lecz klony (wierzba jest rozmnażana wegetatywnie i nie ma potrzeby utrwalania odmian) i oznaczane są numerami. Co do plonu to w trzecim roku z 1 a na środku plantacji w trzecim roku było 1380 kg świeżej masy. Tak z wyglądu plantacji to wydaje mi się, że pomiędzy drugim a trzecim rokiem wierzba podwoiła plon. Był posadzony klon 82. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Vademecum Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 z 1 a 1,38 tony ? to daje z 1 ha 138 ton ???? se to brzmi.... Quote
Michałek Posted October 25, 2015 Report Posted October 25, 2015 Wiem że żadna rewelacja ale tylko tyle było. Żeby się opłaciło musiałoby być więcej i dlatego zrezygnowałem. Na obrzeżach było niestety jeszcze jeszcze mniej, a nawożenie wysokie. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Robert ;-) Posted October 25, 2015 Author Report Posted October 25, 2015 Dzięki Grzegorz za info, ja mam taki mały wąski kawałek jest tam trawa i nie bardzo można tam zawracać, więc posadzę wiosną wierzbe energetyczna może załatwię sobie gałązki i zobaczę jak to urośnie. Quote
Recommended Posts