Jump to content

restrukturyzacja małych gospodarstw

Recommended Posts

Posted

Ten program raczej ma być .Też się nim interesowałem ,ale teraz ,jak mam 35 ha na swoim koncie to już mam pozamiatane i startuję na MGR.Czy będzie to wielki znak zapytania .Wszystko zależy od nowych władz .

• 1 month later...
Posted

Witajcie

Nabór wniosków najprawdopodobniej będzie w przyszłym kwartale 2016 roku (podobnie i Modernizacja). Rozporządzenie zostało już podpisane przez ministra rolnictwa (poprzedniego) i opublikowane więc zasady są już znane (nowa władza zastanawia się czy coś zmienić ale sądzę że nowych zmian nie będzie). Aby uzyskać taką pomoc należy;

1. Być ubezpieczonym w pełnym zakresie w KRUS jako rolnik przez okres 24 miesięcy przed złożeniem wniosku.oraz w tym okresie nie prowadzić żadnej innej działalności gospodarczej.

2. Wielkość Ekonomiczna Gospodarstwa (WEG) musi być w okresie bieżącym poniżej 10 tys euro (przykładowy kalkulator który da ogólny pogląd na WEG)

3. WEG w okresie docelowym musi przekroczyć 10 tyś i JEDNOCZEŚNIE wzrosnąć o min 20% wielkości początkowej.

4. Oczywiście odpowiednia liczba pkt. na liście rankingowej.

Istnieją również inne wymagania i zobowiązania których nie opisałem, niemniej te są moim zdaniem najważniejsze.

Wbrew pozorom to nie będzie łatwy program ze względu na dużą liczbę zobowiązań i może faktycznie lepiej skorzystać z MGR. Ale to już powinien wytłumaczyć doradca lub pracownik agencji (Jeżeli trafimy na kompetentnych ludzi).

Pozdrawiam Garfieldd