Jump to content

Recommended Posts

Posted
WITAM?MAM PROBLEM Z NISKĄ WYDAJNOŚCIĄ SKROBI ODMIANY ZUZANNA. UPRAWIAM ZIEMNIAKI SKROBIOWE KILKA LAT I WSZYSTKO BYŁO OK. GLEBA TO 4,5 KLASA NAWOŻENIE WG ZALECEŃ PRZED SADZENIEM AMOFOSKA5,10,25 350KG\HA POTEM SALETRZAK 200KG\HA. STOSUJĘ TEŻ NA POLA OBORNIK KURZY. WYKOPANE ZOSTAŁY NA PRZEŁOMIE WRZEŚNIA I PAŻDZIERNIKA. MAJĄ ZALEDWIE 12-13% SKROBI, ŻADNA PRZETWÓRNIA ICH NIE KUPI. MOŻE KTOŚ MIAŁ PODOBNY PROBLEM? PROSZĘ O WYPOWIEDZI UPRAWIAJĄCYCH ZIEMNIAKI SKROBIOWE.
Posted
Z tego co wiem to 13% to jest minimalny poziom skrobi jaki akceptują odbiorcy. Czyli tragedii nie. Wiem też że ziemniak im cięższy to ma więcej skrobii. Może przesadziłem troche z nawozami - ten rok był nietypowy i na lekkich glebach zienniaki miały duzy przyrost.
Posted
muszę jeszcze dodać,że ziemniaki porosły bardzo duze i wydajność zadowalająca. Tylko ta skrobia niska. Wczoraj wrócił cały transport przetwórnia w Iławie odrzuciła skrobia 12,7%.
Posted
Ja bym obstawiał że przesadziłeś z nawozami, rok był specyficzny - mokry. Poza sztucznymi nawozami które są łatwe do policzenia dawałeś pomiot kurzy który jest trudny do oszacowania pod względem ilości składników- głównie azotu. I ziemiaki ładnie porosły dobry plon ale slaba jakośc. Ziemniaki mają duzo skrobi jak są twarde stosunkowo drobne i ciężkie bulwy. Jak wrzucisz do wody i ziemniak idzie na dno to jest ideał i skrobia bardzo wysoka.
Posted
Ja bym obstawiał że przesadziłeś z nawozami, rok był specyficzny - mokry. Poza sztucznymi nawozami które są łatwe do policzenia dawałeś pomiot kurzy który jest trudny do oszacowania pod względem ilości składników- głównie azotu. I ziemiaki ładnie porosły dobry plon ale slaba jakośc. Ziemniaki mają duzo skrobi jak są twarde stosunkowo drobne i ciężkie bulwy. Jak wrzucisz do wody i ziemniak idzie na dno to jest ideał i skrobia bardzo wysoka.
Posted
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Na pewno w przyszłym roku ograniczę nawożenie.Warto by było zmienić odmianę. Zuzannę sadzę już któryś rok około 10ha. Może ktoś poleci nowe odmiany o wysokiej skrobi na 4,5 klasę gleby?