Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam staw który jest obecnie zapisany w rejestrze gruntów jako nieużytek, ma powierzchnię niespełna 100m kwadratowych, czy mogę uzyskać jakieś dotację na jego pogłębienie, wyczyszczenie, typu rekultywacja nieużytków w celu przywrócenia zbiorników wodnych ? Ktoś coś wie na ten temat ? ;)

Posted

Swego czasu pytałem sie w agencji czy na taki cel można dostać jakąś kasę odpowiedziano mi że jeżeli na własny koszt wszystko zrobię i potem złoże wniosek to może dostanę zwrot części kosztów :) tak że ja nastawiałem sie na dłuższą rozmowę a wszystko zostało wyjaśnione w dwóch zdaniach :( ale możesz w agencji zapytać bo ja pytałem jakieś 2 lata temu tak więc może coś sie zmieniło.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Ja ostatnio robiłem taki zabieg tylko że mój staw miał 20x30m i zostało to zrobuione w 10h co prawda ziemi jeszcze nie rozwoziłem ani nie rozpychałem,

tylko odmuliłem i pogłębiłem o jakieś 2m

• 4 months later...
Posted

Zgłosić musisz czy chcesz czy nie :( z tym że jeżeli jest to obiekt wielkości 30mkw to tylko zgłaszasz a jeżeli większy no to musisz uzyskać pozwolenie.

Pozdrawiam

Posted

To będzie więcej niż 30 m2, a jeżeli to jest miejsce gdzie kiedyś był staw, ale zamulił się i wysechł, a chcę wykopać takich rozmiarów jak był to też muszę mieć pozwolenie?

Posted

Tak czy inaczej musisz wykonać operat wodno prawny na wykonanie urządzenia tak to się chyba nazywa koszt bodajże 1,5k PLN

Starostwo się tym zajmuje wydział budownictwa i ochrony środowiska się kłania.

Inaczej jak ktoś na Cie doniesie to mogą kazać zasypać.