Jump to content

Recommended Posts

Posted

Obornik pasteryzowany to produkt zdecydowanie odbiegający wyglądem i składem od tego powszechnie znanego. Z nawozowego punktu widzenia stosowanie go w takiej postaci jest znacznie bardziej opłacalne niż w formie nieprzerobionej.

Zawartość materii organicznej (tożsamej dla wielu z próchnicą) jest wskaźnikiem jakości gleb. Wpływa bowiem na ich właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne. W glebach piaszczystych wraz z wydzielinami drobnoustrojów tworzy lepiszcze zwiększające ich zwięzłość. Na gleby ciężkie oddziałuje odwrotnie - rozluźnia je. Zwiększenie zwięzłości lekkich gleb powoduje, że ograniczony zostaje proces wpłukiwania koloidów mineralnych w głąb profilu glebowego. Ilość materii organicznej w glebie decyduje też o jej pojemności wodnej, gdyż w stosunku do swojej masy może ona zatrzymać nawet 5-krotnie więcej wody. Wpływa ona także na pojemność cieplną gleby. Nadając jej ciemną barwę, powoduje szybsze i silniejsze jej nagrzewanie. Odgrywa to szczególnie ważną rolę wiosną, decydując o terminie wznowienia wegetacji przez oziminy i siewu roślin jarych.

Wpływ próchnicy na właściwości chemiczne gleby przejawia się chociażby zwiększeniem jej zdolności sorpcyjnych. Generalnie sorpcja gleby warunkowana jest obecnością mineralnych cząstek koloidalnych i próchnicy, jednak ten drugi element jest zdecydowanie ważniejszy. Gleby w Polsce są z natury ubogie w koloidy, a ponadto w stosunku do próchnicy charakteryzują się wielokrotnie mniejszą zdolnością okresowego przechowywania składników mineralnych. Substancje próchniczne decydują też o buforowości gleby, a więc o utrzymaniu stałego odczynu. Mają też zdolność do wiązania metali ciężkich, co ogranicza pobieranie tych substancji przez rośliny.

Próchnica jest także regulatorem liczebności mikroorganizmów glebowych - bakterii, promieniowców, grzybów - stanowiąc dla nich podstawowe źródło azotu i węgla. Gleby bogate w związki humusowe i organizmy saprofityczne są też zdrowsze, czyli z niskim udziałem gatunków będących fitopatogenami.

Posted

Jedna tona obornika pasteryzowanego zastępuje ok. 15 ton obornika świeżego przy obliczaniu dawki. Ja to pamiętam z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku, więc nowość to nie jest. Jest jednak wątpliwość co do materii organicznej bo taki obornik nie nadaje się na gleby lżejsze o mniejszym kompleksie sorpcyjnym ze względu na straty. Nie nadaje się też na gleby o "niższej sprawności". Obornik świeży ma suchą masę 20-35% więc co do masy organicznej bilans jest prosty. Co do ceny problem jest szerszy i opłacalność należy trochę inaczej kalkulować, ale to pewnie nikogo nie interesuje. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

to nie dużo, jednak w gre będzie wchodzić odległość i sposób stosowania. 5 czy 6 ton na ha rozrzutnikiem do obornika to trudne zadanie. Miałem problem ze stosowaniem 10 ton na ha bo wychodziło mi 20 , a i puste miejsca można było znaleźć.

Jeśli konsystencja jest obornika czy torfu to rozsiewaczem rcw nie pójdzie. ??????

Posted

Przepraszam, ale o jaki obornik chodzi bo piszecie koledzy o pasteryzowanym, a np. ceny podajecie suszonego niepasteryzowanego. Że sprzedawcy tak oszukują jestem w stanie zrozumieć ...

Mój wcześniejszy post odnosi się wyłącznie do obornika pasteryzowanego. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Jak to sie robi? Gdzie to kupic?

  

Dokładnie, to samo pytanie się nasuwa i mi

Tego w warunkach domowych nie da sie wyprodukować. Jest to mieszanina 3 obornikow m.in.

-obornik od bydła

-obornik od świń

-obornik kurzy

Te wszystkie trzy Oborniki sa mieszane a następnie w warunkach wilgotnych ciepłych i z dostatkiem dużej ilości tlenu leży na pryzmie w zamkniętym pomieszczeniu. Po 7 dniach z obornika normalnego mamy obornik pasteryzowany.

Obornik ma formę ziemi lub obornika przepuszczanego przez mikser :D

Posted

to nie dużo, jednak w gre będzie wchodzić odległość i sposób stosowania. 5 czy 6 ton na ha rozrzutnikiem do obornika to trudne zadanie. Miałem problem ze stosowaniem 10 ton na ha bo wychodziło mi 20 , a i puste miejsca można było znaleźć.

Jeśli konsystencja jest obornika czy torfu to rozsiewaczem rcw nie pójdzie. ??????

Ten oto obornik ma taka konsystencje ze do 20m spokojnie doleci.

Druga sprawa jest taka ze normalny obornik czy na pole wywieziemy 15 czy 30 ton to nie robi jakiejś znaczącej różnicy przy tym trzeba uważać z tego względu ze posiada on w sobie duże ilości azotu i innym mikroelementów po przedawkowaniu mozna sie spodziewać ze wzrost roślin nie bedzie prawidłowy maksymalna dawka jaka mozna dać na ha to 12 ton i ani grama więcej ;)

  • 2 weeks later...
Posted

W skrócie to wyglądało tak: obornik( najlepiej słomiasty) sypało się  za pomocą rozrzutnika na pryzmę( raczej wąską i wysoką) , po np. tygodniu czynność powtarzano, i jeszcze raz. Potem do pieczarkarni ,

W moim gospodarstwie nadwyżki obornika kompostuję w podobny sposób, tylko nie przerzucam wielokrotnie, a tylko dosypuję  na koniec pryzmy.Po roku mam wspaniały humus pełen czerwonych robaków, porośnięty pokrzywami- można brać i sypać na łąki, czy do ogródków- zapach już nie przeszkadza nikomu.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...