troszkin Posted October 28, 2015 Report Posted October 28, 2015 Tak jak w temacie piszcie wszystko co wiecie o tym nowym wynalazku który w Polsce jest dopiero 2 lata. Quote
Robert ;-) Posted October 28, 2015 Report Posted October 28, 2015 Pierwsze słyszę?ale chętnie się coś dowiem jak i kolega troszkin Quote
troszkin Posted October 28, 2015 Author Report Posted October 28, 2015 Czytałem o tym w miesięczniku FARMER i tak myśle napisze na forum czy ktoś wie i słyszał o takim czymś a jak nie słyszał to juz bedzie wiedział ze cos takiego istnieje Quote
Vademecum Posted November 1, 2015 Report Posted November 1, 2015 tylko poco pasteryzowany, pewnie ilości ogródkowe, albo pod pieczarki.... Quote
troszkin Posted November 1, 2015 Author Report Posted November 1, 2015 właśnie nie ilości nawet po 200 300 ton Quote
troszkin Posted November 1, 2015 Author Report Posted November 1, 2015 Obornik pasteryzowany to produkt zdecydowanie odbiegający wyglądem i składem od tego powszechnie znanego. Z nawozowego punktu widzenia stosowanie go w takiej postaci jest znacznie bardziej opłacalne niż w formie nieprzerobionej.Zawartość materii organicznej (tożsamej dla wielu z próchnicą) jest wskaźnikiem jakości gleb. Wpływa bowiem na ich właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne. W glebach piaszczystych wraz z wydzielinami drobnoustrojów tworzy lepiszcze zwiększające ich zwięzłość. Na gleby ciężkie oddziałuje odwrotnie - rozluźnia je. Zwiększenie zwięzłości lekkich gleb powoduje, że ograniczony zostaje proces wpłukiwania koloidów mineralnych w głąb profilu glebowego. Ilość materii organicznej w glebie decyduje też o jej pojemności wodnej, gdyż w stosunku do swojej masy może ona zatrzymać nawet 5-krotnie więcej wody. Wpływa ona także na pojemność cieplną gleby. Nadając jej ciemną barwę, powoduje szybsze i silniejsze jej nagrzewanie. Odgrywa to szczególnie ważną rolę wiosną, decydując o terminie wznowienia wegetacji przez oziminy i siewu roślin jarych.Wpływ próchnicy na właściwości chemiczne gleby przejawia się chociażby zwiększeniem jej zdolności sorpcyjnych. Generalnie sorpcja gleby warunkowana jest obecnością mineralnych cząstek koloidalnych i próchnicy, jednak ten drugi element jest zdecydowanie ważniejszy. Gleby w Polsce są z natury ubogie w koloidy, a ponadto w stosunku do próchnicy charakteryzują się wielokrotnie mniejszą zdolnością okresowego przechowywania składników mineralnych. Substancje próchniczne decydują też o buforowości gleby, a więc o utrzymaniu stałego odczynu. Mają też zdolność do wiązania metali ciężkich, co ogranicza pobieranie tych substancji przez rośliny.Próchnica jest także regulatorem liczebności mikroorganizmów glebowych - bakterii, promieniowców, grzybów - stanowiąc dla nich podstawowe źródło azotu i węgla. Gleby bogate w związki humusowe i organizmy saprofityczne są też zdrowsze, czyli z niskim udziałem gatunków będących fitopatogenami. Quote
Vademecum Posted November 1, 2015 Report Posted November 1, 2015 Koszt, dawka na ha ?Co do materii organicznej niema wątpliwości Quote
Michałek Posted November 1, 2015 Report Posted November 1, 2015 Jedna tona obornika pasteryzowanego zastępuje ok. 15 ton obornika świeżego przy obliczaniu dawki. Ja to pamiętam z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku, więc nowość to nie jest. Jest jednak wątpliwość co do materii organicznej bo taki obornik nie nadaje się na gleby lżejsze o mniejszym kompleksie sorpcyjnym ze względu na straty. Nie nadaje się też na gleby o "niższej sprawności". Obornik świeży ma suchą masę 20-35% więc co do masy organicznej bilans jest prosty. Co do ceny problem jest szerszy i opłacalność należy trochę inaczej kalkulować, ale to pewnie nikogo nie interesuje. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
troszkin Posted November 1, 2015 Author Report Posted November 1, 2015 Vademecum cena to 50zł za tonę a dawka to ok 5-6 ton na ha Quote
shogun80 Posted November 1, 2015 Report Posted November 1, 2015 Jak to sie robi? Gdzie to kupic? Quote
Robert ;-) Posted November 1, 2015 Report Posted November 1, 2015 Dokładnie, to samo pytanie się nasuwa i mi Quote
Vademecum Posted November 1, 2015 Report Posted November 1, 2015 to nie dużo, jednak w gre będzie wchodzić odległość i sposób stosowania. 5 czy 6 ton na ha rozrzutnikiem do obornika to trudne zadanie. Miałem problem ze stosowaniem 10 ton na ha bo wychodziło mi 20 , a i puste miejsca można było znaleźć.Jeśli konsystencja jest obornika czy torfu to rozsiewaczem rcw nie pójdzie. ?????? Quote
henryk Posted November 1, 2015 Report Posted November 1, 2015 Właśnie też myślałem o RCW,konsystencja na pewno jest inna niż zwykłego obornika ,przynajmniej tak mi się wydaję bo nigdy nie widziałem-pozdrawiam Quote
Michałek Posted November 1, 2015 Report Posted November 1, 2015 Przepraszam, ale o jaki obornik chodzi bo piszecie koledzy o pasteryzowanym, a np. ceny podajecie suszonego niepasteryzowanego. Że sprzedawcy tak oszukują jestem w stanie zrozumieć ...Mój wcześniejszy post odnosi się wyłącznie do obornika pasteryzowanego. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
troszkin Posted November 1, 2015 Author Report Posted November 1, 2015 Jak to sie robi? Gdzie to kupic? Dokładnie, to samo pytanie się nasuwa i miTego w warunkach domowych nie da sie wyprodukować. Jest to mieszanina 3 obornikow m.in. -obornik od bydła -obornik od świń -obornik kurzyTe wszystkie trzy Oborniki sa mieszane a następnie w warunkach wilgotnych ciepłych i z dostatkiem dużej ilości tlenu leży na pryzmie w zamkniętym pomieszczeniu. Po 7 dniach z obornika normalnego mamy obornik pasteryzowany.Obornik ma formę ziemi lub obornika przepuszczanego przez mikser Quote
troszkin Posted November 1, 2015 Author Report Posted November 1, 2015 to nie dużo, jednak w gre będzie wchodzić odległość i sposób stosowania. 5 czy 6 ton na ha rozrzutnikiem do obornika to trudne zadanie. Miałem problem ze stosowaniem 10 ton na ha bo wychodziło mi 20 , a i puste miejsca można było znaleźć.Jeśli konsystencja jest obornika czy torfu to rozsiewaczem rcw nie pójdzie. ??????Ten oto obornik ma taka konsystencje ze do 20m spokojnie doleci.Druga sprawa jest taka ze normalny obornik czy na pole wywieziemy 15 czy 30 ton to nie robi jakiejś znaczącej różnicy przy tym trzeba uważać z tego względu ze posiada on w sobie duże ilości azotu i innym mikroelementów po przedawkowaniu mozna sie spodziewać ze wzrost roślin nie bedzie prawidłowy maksymalna dawka jaka mozna dać na ha to 12 ton i ani grama więcej Quote
mora Posted November 15, 2015 Report Posted November 15, 2015 W podobny sposób mój wuj przerabiał obornik spod koni robiąc we własnym zakresie podłoże pod pieczarki. Quote
troszkin Posted November 15, 2015 Author Report Posted November 15, 2015 mora opisz w skrócie jak twój wujek przerabiał ten obornik jak i czym na pewno wszyscy ciekawi Robert ;-) 1 Quote
mora Posted November 16, 2015 Report Posted November 16, 2015 W skrócie to wyglądało tak: obornik( najlepiej słomiasty) sypało się za pomocą rozrzutnika na pryzmę( raczej wąską i wysoką) , po np. tygodniu czynność powtarzano, i jeszcze raz. Potem do pieczarkarni ,W moim gospodarstwie nadwyżki obornika kompostuję w podobny sposób, tylko nie przerzucam wielokrotnie, a tylko dosypuję na koniec pryzmy.Po roku mam wspaniały humus pełen czerwonych robaków, porośnięty pokrzywami- można brać i sypać na łąki, czy do ogródków- zapach już nie przeszkadza nikomu. Quote
Recommended Posts