Jump to content

Recommended Posts

Posted

Lata pracuje za granica aby zrealizowac marzenie i kupic kilka ha ziemi aby otworzyc male gospodarstwo ekologiczne. Ziemie docelowo chcialem zakupic za ok rok czasu..wlasnie przeczytalem ze od 01.01.2016 ziemie rolna bedzie mogl kupic tylko rolnik ktory prowadzi juz gospodarstwo kilka lat i posiada juz nieruchomosc chyba w danej gminie.. Zalamac sie mozna, ludzie czy mozna to jakos obejsc?? Czlowiek lata dyma aby cele zrealizowac, marzenia a tu takie klody pod nogi.. Caly plan juz dawno mam poukladany co i jak, pozostalo tylko znalezc kawalek ziemi..Polsko, jak zyc???

Grzegorz

Posted

Niestety od Nowego Roku przepisy się zmieniają diametralnie .Ze sprzedażą ziemi rolnej może nie będzie aż takich zawiłości ,ale jeżeli ktoś trafi się chętny na zakup działki budowlanej to będą szopki .Powyżej 3 klasy nie będzie można odrolnić ziemi na działkę budowlaną .Nawet sam prezydent tego nie zmieni .

Posted

I jak tu do kraju wracac? Powiedzcie..do czego? Popieprzony system nie dla ludzi. Mam w uk firme od kilku lat, tzw zus'u place kilka funtow miesiecznie. Firme zalozylem nie wychodzac z domu. Vatowcem zostalem nie wychodzac z domu. Jak zmieniam auto to musze tylko list do skrzynki wrzucic. Tutaj system wydaje sie sprzyjac ludziom a szczegolnie przedsiebiorcom. Ja w uk bylem w urzedzie tylko raz 10 temu.. Jestem polakiem i chce wrocic do kraju ale widze ze to jak strzal w stope... Zamiast stworzyc warunki do zycia aby odwrocic niz demograficzny, tak aby nawet ludzie wrocili z emigracji to debile (przepraszam) beda 500zl rozdawac. A umowy smieciowe to wina tylko jednego - zbyt wyskokich kosztow pracy. Zatrudnialem kiedys w pl 50 ludzi, koszta mnie zjadaly, w koncu wszystko rzucilem i wyjechalem do uk. Glosujcie dalej na popis i zlewy o psl nie wspomne. Zal Zal Zal... Przepraszam za jezyk ale sami widzicie co sie dzieje. W jakims innym poscie na tym forum ktos sie pyta czy na wlasny uzytek moze sobie brykiet produkowac..paranoja jakas. Chyba wlasnie nadeszly czasy ze zanim sobie tylek podetrzesz to wczesniej odpowiedni przepis albo instrukcje bedziesz musial przeczytac.

..i znowu polskie kolo sie toczy, kombinowanie jak tu zakrecic aby obejsc nowe przepisy..chociaz szczeze mowiac, stracilem przynajmniej polowe zapalu.

Posted

Kolego mocno mi się wydaje ,że szkoda Twojego zapału na takie coś .Ja walczę z papierkami ponad miesiąc po zapisie gospodarstwa i końca jeszcze nie widać .A miałem już wcześniej swoje ,to niby łatwiej miało być .Co trzeba zaświadczeń papierków bez sensu to jest .Płynie 2 gi miesiąc ,a rodzice jeszcze emerytury nie dostali ,ba decyzji też .Ta emigracja wydaje się być rajem przy tym ,co my tu mamy .Ja będę dalej się zmagał z ziemią ,bo szkoda ojcowizny i spróbuję ruszyć to wszystko do przodu .Pozdrawiam .

Posted

Kolego mocno mi się wydaje ,że szkoda Twojego zapału na takie coś .Ja walczę z papierkami ponad miesiąc po zapisie gospodarstwa i końca jeszcze nie widać .A miałem już wcześniej swoje ,to niby łatwiej miało być .Co trzeba zaświadczeń papierków bez sensu to jest .Płynie 2 gi miesiąc ,a rodzice jeszcze emerytury nie dostali ,ba decyzji też .Ta emigracja wydaje się być rajem przy tym ,co my tu mamy .Ja będę dalej się zmagał z ziemią ,bo szkoda ojcowizny i spróbuję ruszyć to wszystko do przodu .Pozdrawiam .

Dobrze Kolego znam warunki w PL...tyle regulacji, przepisów...co więcej to wszystko jest często na tyle nie jasne że nawet urzędy tfu skarbowe wydają różne decyzje w różnych okręgach i ci co kombinują przenoszą się tam gdzie im pasuje.

No zobaczymy, zobaczymy jak to będzie..będę tu opisywał moje dalsze poczynania.  

Oby w PL w końcu państwo zaczęło szanować zwykłego człowieka..tego nam wszystkim życzę, jak i tego aby ZOMO (policja) zajmowała się tym czym powinna a nie reperowaniem budżetu państwa. Powiem Wam że w uk przez 10 lat zostałem przez drogówkę zatrzymany tylko 1 raz i tylko dlatego że przez moje niedopatrzenie nie miałem aktualnego `oc` (kamerka im pokazała że nie mam oc i dlatego mnie zatrzymali). Tutaj policja NIE zatrzymuje kierowców do rutynowej kontroli, zatrzymuje tylko wtedy gdy na prawdę jest jakiś powód. Nikt się nie kryje za krzakami z suszarką..komedia normalnie..

PS. Ten jeden raz gdy mnie policja zatrzymała skończył się pouczeniem a nie mandatem mimo że nie miałem oc. Panowie poprosili mnie abym jak tylko dojadę do domu wykupił jak najszybciej oc i życzyli mi szerokiej drogi :)

No nic, czytam i myślę dalej ..może cos przyjdzie do głowy odnośnie tej ziemi..

Posted

Masz trochę racji Kolego PrzyszlyMozeRolniku. Otóż przy zakupie sąsiadom będzie przysługiwało prawo pierwokupu. Jeżeli nie skorzystają to kupisz. Nie będę pisał jak to obejść bo to może Ci powiedzieć także każdy adwokat. Jednak biorąc pod uwagę wynik wyborów ta ustawa najprawdopodobniej nie wejdzie w życie. Zastąpi je nowa która nałoży na kupującego przez kilka lat obowiązek uzyskiwania dochodów z działalności rolniczej w wysokości co najmniej około 20% (dokładnie ustali ustawodawca) całkowitych dochodów. Jeżeli zatem zamierzasz utrzymywać się z rolnictwa przynajmniej w znacznej części to nic nie będzie stało na przeszkodzie w nabyciu ziemi rolnej. Bardzo zbliżone przepisy są we Francji. Ta ustawa jest zapowiadana na pierwsze 100 dni rządu Beaty Szydło. To co może Cię ucieszyć to prognozowany przez analityków spadek cen ziemi rolnej do poziomu cen we Francji, a nawet w Szwecji. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Witam .Vademecum nie jest prawdą to co piszesz. Puki co ziemię rolna można kupić i bez papieru. Ja sam jestem tego przykładem kilka dni temu kupiłem siedlisko plus ziemię -ponad 1ha (i fizycznie i przeliczeniowo) a wykształcenia rolniczego nie mam.  Pozdrawiam

Posted

Witam .Vademecum nie jest prawdą to co piszesz. Puki co ziemię rolna można kupić i bez papieru. Ja sam jestem tego przykładem kilka dni temu kupiłem siedlisko plus ziemię -ponad 1ha (i fizycznie i przeliczeniowo) a wykształcenia rolniczego nie mam.  Pozdrawiam

Póki co tak, chodzi o okres od 01.01.2016 kiedy to wszystko sie zmieni w pizdu ....:(

Posted
PrzyszlMozrRolniku a zastanawiales sie dlaczego jest w PL tak jak jest? Przeciez to ze stoja w krzakach to jest jedna z metod na podgonienie wygorowanych z gory wynikow. Przecierz gowno spafa z gory - prawo jest zle. Z tych mandatow nikt nie korzysta , pieniadze wsiakaja nie wiadomo gdzie, zeby jeszcze bylo widac ze policja ma lepszy sprzet , drogi sa lepsze itp. Prawo jest do dupy. Ja sie nie dziwie ze zza krzaka wyskakuje policjant a w jaki sposob ma wkazac ze przed robota kazali mu wystawic 10 mandatow no jak nie to zapomnij o wyzszej pensji itp. Kraj idiotow i tyle.
Posted

PrzyszlMozrRolniku a zastanawiales sie dlaczego jest w PL tak jak jest? Przeciez to ze stoja w krzakach to jest jedna z metod na podgonienie wygorowanych z gory wynikow. Przecierz gowno spafa z gory - prawo jest zle. Z tych mandatow nikt nie korzysta , pieniadze wsiakaja nie wiadomo gdzie, zeby jeszcze bylo widac ze policja ma lepszy sprzet , drogi sa lepsze itp. Prawo jest do dupy. Ja sie nie dziwie ze zza krzaka wyskakuje policjant a w jaki sposob ma wkazac ze przed robota kazali mu wystawic 10 mandatow no jak nie to zapomnij o wyzszej pensji itp. Kraj idiotow.

Na pewno wielu idiotów jest wśród polityków. Zamierzam niedługo wystartować z akcją `jebnij polityka`. A jeszcze lepiej byłoby takich polityków którzy niedotrzymali słowa/obietnic umieszczać w zamkniętej klatce z niedżwiedziem w rui.

Jestem za tym aby wszystkie regulacje były ograniczone do minimum i były dla wszystkich bardzo przejrzyste. A największym moim marzeniem jest aby Polska stała się rajem podatkowym. My płacilibyśmy minimalne podatki i vat, za to miliony innych firm w krótkim czasie otworzyłoby siedziby w PL wiadomo dlaczego. 

Jestem również przeciwny zasiłkom społecznym - tym powinny się zajmować organizacje charytatywne. Zgodziłbym się na minimalne zasiłki dla dzieci jedynie. A jak stracisz prace to przez kilka miesięcy dostaniesz jakies pieniądze z ubezpieczenie które będziesz opłacać.

Odnośnie Policji..tu sprawa jest jasna. Głównym zadaniem zomo w Polsce nie jest zapewnienie bezpieczeństwa i pomoc obywatelom tylko na pierwszym miejscu jest biznes i jak największe wpływy do budżetu. Przykre jest że ci idioci z wiejskiej na tym opierają budżet państwa bo zwykli obywatele na tym najwięcej tracą a skutkiem ubocznym jest rosnąca nienawiść do milicji czy tam zomo bo sprawy trzeba po imieniu nazywać. 

Nie tylko zomo ma wytyczne w PL - wszystkie urzędy działają podobnie i nigdy się nic nie zmieni póki tego bydła z wiejskiej się całkowicie nie wymieni..tylko jak skoro przeciętny człowiek boi się ryzyka, woli stabilizację i wybierze to co już zna. 

Trochę za gówniarza łyknąłem komuny i jak teraz wracam do kraju i mam styczność z milicją to wielkiej różnicy nie widzę i nie dziwię się temu, skoro byli zomowcy w szkole milicyjnej w Szczytnie szkolą młodych..eh..

Spytajcie anglika czy łatwo jest wypełnić roczne zeznanie podatkowe w uk..odpowie - a co to jest? Tutaj nie ma miejsce na takie rzeczy.. Wziąłem kiedyś w PL PIT do ręki i się przezegnałem..Matko Bosko..

Tutaaj w uk na koniec roku podatkowego automatycznie przychodzi nam pocztą rozliczenie i jest to krótka informacja ile zarobiłem i ile z tego odprowadziłem podatku..proste jak chleb ze smalcem.

Mieszkając w PL ludzie nigdy na oczy nie widzieli systemu który sprzyjałby obywatelom..spytaliby - a taki w ogóle istnieje?  Nie mówię że w uk jest idealnie bo pewnie nigdzie nie jest ale do Polski po prostu porównać się nie da. Jak znalazłem księgowego który mnie rozlicza do dzisiaj, pierwszą rzeczą która do mnie powiedział było - proszę zapomieć jak rozlicza się firmę w Polsce. Jak już mi wszystko wyklarował jak to tu funkcjonuję to nawet jak wyszedłem od niego to mi się nie chciało wierzyć że tak mozna..

Wiele rzeczy mozna by dosłownie skopiować do nas tylko że nasi politycy to miękkie faje i tyle- nie chce mi się już o tym pisać.

Odchodzimy od tematu - JAK KUPIĆ ZIEMIE NIE BĘDĄC ROLNIKIEM PO 01.01.2016

Pozdrawiam.

Posted

małopolska przeforsowała zakaz w województwie spalania węgla itp. po 2019 roku. Czy ktoś sobie może to wyobrazić ?

A piszą, że w chinach będą zarabiać lepiej niż w polsce , a mają gdzieś śmieszną ekologie która w europie i stanach powiększa koszty życia , produkcji itd..... Chińczycy, wogóle daleki wschód na maxa zatruwa środowisko i bogaci się a my przez genialnych polityków płacimy za ochrone środowiska gdzie w poruwnaniu z azją to skarzenie jest nieznaczące....

Posted
Odnosnie ekologi to znowu nas w bambuko wala - niemcy zarabiac chca wprowadzajac takie regulacje - fajnir to opowiedzial Mariusz Max Kolonko w swojej telewizji - a poza protokolem bardzo polecam te TV :-)
  • 3 years later...