Jump to content

Recommended Posts

Posted

Temat taki luźny w skrócie jak u was jest obecnie z rynkami zbytu i cenami?

U mnie gospodarstwa o średniej powierzchni 10-25ha nastawieni na produkcję mleczną... Niestety każdy narzeka na krytyczną cenę mleka ciężko 1zł (kiedyś obliczałem żeby wyjść na 0 mleko musi kosztować 1,15zł/l) osiągnąć i kary a mało kto nie przekroczył akurat... niektórzy zostali pozbawieni całkowicie za mleko... Na wszystko brakuje a niektórzy musieli kredyty pozaciągać... :(

Maszyn raczej nikt u nas nie kupuje a rozmawiałem ostatnio z jednym dilerem to bardzo kruchutko u nich w firmie kilka osób już zostało zwolnionych bo mało co się sprzedaje a jak wiadomo każdy szuka jak najtaniej, dobry kolega znów handluje używkami to wszystko stoi a ciągniki idą max za 20 tysi... Jak rozmawiałem z kolegą który chciał złożyć papiery na Młodego Rolnika to jak zobaczył dokumenty to się przeraził i zrezygnował... Inny znajomy opowiadał jak jego syn jest w Irlandii na gospodarstwie to całkiem inaczej wygląda to niż u nas... Dotacje na paliwo, wymiana maszyn po ok. 5ciu latach, dobry rynek zbytu - szukałem trochę w internecie i na naszych polskich serwisach internetowych nic nie ma o zachodnich gospodarstwach... Co o tym wszystkim uważacie? Dobrze się u was dzieje? 

Posted
Szkoda ze u nas nie ma podejscia do rolnika tak ja na zachodzie! Rynek zbytu jest ale tak jakby go nie bylo na pewno panstwo nie pomaga jednego roku nie ma problemu ze sprzedaza plodow a drugiego wszystko lezy a jak sie sprzedaje to za bezcen! Szkoda ze panstwo ma podejscie do producentow jak za komuny , RADZ SOBIE SAM. Niestety wiele pokolen minie zeby to wszystko poszlo w dobra strone! U nas rolnika traktuje sie jako glupka co i tak sobie poradzi , zal to tylko cisnie sie na usta.
Posted

To co się dzieje w naszym pięknym kraju i tym bardziej w rolnictwie i z cenami to jest wieka klęska .A właśnie susza jest taką klęską ,a wszyscy odpowiedzialni czyli rząd wypiął się na rolników .Ceny na świniaki ,bo to jest główny profil mojego gospodarstwa za darmo biorą i to jeszcze z łaską .Bo jak nazwać cenę 3,8 za kg .Większość mojej rodziny pracuje za granicą w  Anglii ,Szkocji ,Holandii etc i z tego ,co mi mówili tam jest zupełnie inaczej .Kolega pracuje u Niemca i gość hoduje prosiaki .To całe zboże po żniwach zabierają i przywozi ,co jakiś czas beczka paszę granulowaną wdmuchuje do zbiornika i komputer rurociągami dawkuje paszę dla macior .Mają wiele udogodnień i wiedzą za ile sprzedadzą prosiaki ,Bo wszystko jest ustalone w chwili ,jak gość wstawia maciorę za ile sprzeda prosiaka .To są bzdury ,że Niemcy za tą samą cenę produkują żywność ,co my .Mają przeróżne dotacje i nam daleko do nich .W razie jakiegoś kataklizmu to dostają odszkodowanie realne ,tu był taki przykład grad i koleś dostał tyle ,jak by sprzedał kukurydzę .Bo uprawia kukurydzę dla biogazowni .

Posted

najbardziej niemcy dbają o rolnika, ja nie nażekam na zbyt i na cenę za zboża, no wyjątkiem jest owies za który chcą grosze płacić.

Na kuku mam zamówienia po 700 za tone, jade na targ i 15 min. rozładowany. Ostatnio miałem 70 worów.

Prawda, że ceny powinny być wyższe za płody rolne, a wyznacznikiem może być np. park maszynowy. Mnie na nowe maszyny nie stać odkąd przestałem handlować więc i żaden deeler na mnie nie zarobi a przez to i podatek od zakupionego sprzętu nie wpłynie do budrzetu. Błędne koło..... Na świniach sporo popłynąłem więc w budynkach hula wiatr, a ja mam czas dla rodziny i niema złego coby na dobre nie wyszo. Taka jest polityka wyzyskująca rolnika więc tak postępuje. Było 20 mln. sztuk świń po 4 latach jest tylko połowa z tego. To rząd ma zabiegać o produkcję żywności a nie rolnik o cene !!!!

Dodam, że na 50 ha miałem 20 czasem więcej macior i produkowałm ponad 400 do 600 tuczników rocznie, swoja pasza i co najistotniejsze w tym to, że nikogo nie zatrudniałem, totalnie nikogo do prowadzenia gospodarstwa !!!! za wyjątkiem budowy.

Dopłate do paliwa mamy bo ktoś tam wcześniej poruszył temat bodaj w irlandi.

Z powodu suszy podatku za 3 kwartały nie płace, krus mam tylko 1 kwartał zapłacony bo była susza i jestem biedny rolnik i też spróbuje się ślizgnąć choć z krusem nigdy mi się nie udało, ale sprubuje .

Przecież jak w irlandi, niema jak być rolnikiem w polsce !!!!

Posted
Może Ty się utrzymasz na 50ha. U mnie w okolicy gospodarstwa są nie za duże i ustawione na mleko... z kim bym nie rozmawiał obawia się co będzie za rok czy dwa. A najgorsze że ludzie pozaciagali kredyty na modernizację atu taki zonk... smutne to ze polskie gospodarstwa idą na dno :(
Posted

Ja  powiem  krótko do  du...py   takiego   gównianego  roku  nie  miałem   jak   gospodarzę  ,  na  domiar   złego   w  okolicy  grasują   wilki  zagryzły   już   ok 30  sztuk  oczywiście  wszystkiemu  winni  są  rolnicy  bo  nie  zganiają  bydła  do  obory  sęk  w  tym  że  wilki  zaczynają  atakować  w    dzień  ,  dobrze  że  okres 

wypasu  już  się  kończy  :(

Posted

Może będzie lepiej .Mówi się ,że nadzieja jest matką głupich ,ale warto zawsze wierzyć ,że będzie lepiej .Ja o tyle mam lepiej ,że mieszkam pod miastem i mam zbyt na ziemniaki i nie tylko i coś mocno mi się wydaje ,że ten kierunek mojego rozwoju będzie najlepszy .W końcu mieszczuchy coś chcą jeść ,a jak mam ceny niższe ,jak w markiecie i towar bez chemii to schodzi :-)Ten rok się po woli kończy i oby kolejny był lepszy ,co do pogody ,jak i cen :-).

• 1 month later...
Posted
Jak na razie ceny wszystkiego jak były złe to są jeszcze gorsze. Mleko masakra, wieprzowina tragedia, wołowina bez żadnych rewelacji... znajomy weterynarz opowiadał ostatnio że od początku grudnia tylko na zeszyt zapisuję bo ludzie pieniędzy nie mają. Masakra!
  • 1 month later...
Posted

Faktycznie jeżeli przyjrzymy się sytuacji w ten sposób,to nie wygląda ona ciekawie,wręcz przeciwnie. Ceny mięsa,skupów- a dodajmy do tego także tegoroczna suszę przez którą wiele gospodarstw poniosło ogromne straty,tego nie da się nadrobić w przeciągu 1 roku.

• 1 month later...
Posted

I niestety kolejne obniżki :( jeżeli mleko nadal będzie spadać to niektórym rolnikom daje max 4 miesiące, mleczarnie świrują przedział cenowy od 60gr do max 1zł ... Ceny mięsa w dół... Opłacalność poniżej zera nawet przy większych ilościach... 

Posted

300, zboże...po suszy, a na północy ludzie płacą ponoć krocie bo zwierzętom dać trzeba. Wartość produkcji w dół,a w sklepach wszyscy widzimy co sie dzieje....

Niedawno widziałem ogłoszenie 15 cieląt około 100 kg 20000 sprzedam, półdarmo..... jak miałbym pasze objętościowom to sam bym sie sie szarpną, a tu ani łąki, słoma i zboże...

Posted

Masakra to co piszecie :( Nie znam rolnictwa od tej strony, bo ja to raczej kupująca i jak trzymam to dla siebie. Nie sieję i nie sadzę, bo ziemia kiepska i nie ma na czym. Tyle co dla siebie.

Ale znajomy opowiadał, że ostatnio liczył od początku koszty wychowania prosiaków. 5 prosiaków wychowanych od zera, na prawie własnej paszy. Zarobione 300 zł. :o Ale, nie policzył kosztu ziemniaków, tylko samą mieszankę i nie liczył prądu który zużył przy mieleniu zboża. Masakra!!

Mleko po 1zł. do mleczarni? :o A w sklepie 2 razy drożej najtańsze widziałam na półkach.

Vademecum, tanio kuku sprzedajesz. Ja ostatnio na giełdzie kupiłam 50 kg. za 45 zł. Więc 90zł/metr i się cieszyłam, że kupiłam, bo teraz ciężko dostać.

U mnie na wsi, ludzie nie żyją z gospodarstwa raczej. W większości rodzin, przynajmniej jedna osoba pracuje na etat i przynosi stałą wypłatę. Jak nie ma pracy, to ludzie jadą za granice sezonowo na zbiór owoców i warzyw. Żeby mieć z czego wyżywić rodzinę i zapłacić zaległe rachunki.

Przykre, że mieszkamy w takim kraju...

Posted

Rozwijają się jeśli ktoś dodatkowo pracuje za granicą lub zawodowo a w polu dorabia (ziemie mamy od I--IV klasy) oraz ci co mają sznurek UE na szyi , reszta odpuściła sobie bo po co , przeciesz i tak się nie opłaca. Tak czy owak zanosi się że będzie jeszcze gorzej, moje dopłaty przesunięte o 5 mies, tłumaczą się błędami w systemie.

• 1 month later...
Posted

Ktoś powyżej pisał o "dorabianiu" w polu,moim zdaniem nie ma czegoś takiego bo wtedy nie jest to dodatkowym źródłem dochodu a raczej wydatkiem i czymś w co stale musisz inwestować,to takie hobby i zabawa w uprawę ziemi. Co innego duże gospodarstwa,które są nastawione na produkcję lub hodowlę.

Posted

Z tego co widze to na południu, rolnictwo zmierza coraz szybciej ku końcowi,  myśle o południowych częsciach województw, małopolskiego, podkarpackiego i śląskiego, gospodarstwa upadają bo teren jest niebezpieczny i niewygodny dochodzi do tego rozproszenie i rozmiar pól, jeden gospodarz ma po po 2 do 5h, większych jest bardzo mało. 

Państwo powinno dbac o górskie rolnictwo tak jak to jest w krajach alpejskich gdzie gospodarstwa są wielkosciowo podobne a wartość ekonomiczna znacznie większa

• 2 weeks later...
Posted
właśnie, wdrapanie się podczas orki na góre to nie adekwatny koszt w porównaniu do pól nizinnych, a i połamane lemiesze i dziórawe odkładnice to też efekt wielokrotnie szybszy niż tam gdzie niema kamienia czy skał i też cza powiedzieć o ominaniu ostańców skalnych, jak u mnie na jurze.
Posted

Pal licho sprzęt ale praktyczne o roku ktoś ginie przeważnie przy wywrotkach wystarczy spojżeć na lokalne gazety czy serwisy internetowe,, wielu rolników pożuca strome zbocza bo nich nie chce zginąć w taki sposób sam na własne oczy widziałem wypadki gdy ciągniki leciały ze skarp naszczęscie nic się wtedy nikomu nie stało. 

Za granicą górskie gospodarstwa mają specjalistyczny sprzęt a w Polsce nikogo na to niestać

Posted
ja jeszcze na polu nie leżałem, ale wielokrotnie ściągałem ciągnik drugim z urwiska bo potrafi sie łacha ziemi odkleić od skały i spełzać w dół z ciągnikiem. Szczególnie wiosną. Leżałem ostrówkiem ale koło domu i na równym, wpadłem do koleiny po 1614 gdzie ten ma rozstaw kół większy z pół metra i inne ciągniki nie łapią kolein. Nawet na równym cza być czójnym, a szczególnie takim wynalazkiem jak niegramolny ostrówek