Jump to content

Odszkodowania za słupy energetyczne na gruncie

Recommended Posts

Posted

Witam,

ponieważ problem ten długo był zaniedbywany chciałabym podnieść kwestię odszkodowań za nieuzgodnione użytkowanie i wynagrodzeń z tytułu służebności przesyłu od instytucji korzystających z naszych gruntów i zaoferować swoje usługi w dochodzeniu roszczeń. Dotyczy to linii energetycznych, gazowych, kanalizacyjnych i tym podobnych. W każdym takim przypadku, o ile nie umówiliśmy się wcześniej z firmą przesyłową, jesteśmy uprawnieni do odszkodowania za nieprawne użytkowanie naszego gruntu do 10 lat wstecz, jak również do ubiegania się o stałe wynagrodzenie z tytułu użytkowania naszego gruntu i stratami jakie ponosimy z powodu np. słupów stojących na naszej działce.

Chciałabym zacząć zajmować sie podobnymi problemami, aby uświadomić ludziom, że powinni walczyć o swoje prawa. To dużo nie kosztuje a efekty mogą być naprawdę korzystne.

Może dojść do ugody, a jeśli nie to sprawa trafia do sądu i w ciągu roku powinna zostać rozstrzygnięta. Uważam, że warto o to walczyć.

Ja sama jestem prawnikiem, ale pochodzę z gospodarstwa rolnego więc wiem jakie uciązliwości mogą się wiązać z np. stojącymi na polu słupami. Podjęłam współpracę z Korporacją, która skutecznie walczy o odszkodowania. Oferuję swoje usługi. Jestem z Wielkopolski, ale większość spraw przygotowujących do ubiegania się o odszkodowanie można przeprowadzić na odległość. Proszę o kontakt na mojego maila wszystkich, którzy byliby zainteresowani walką o swoje prawa i słusznie należne pieniądze, których nigdy nie za wiele.

Oferuję sprawną i profesjonalną pomoc z minimalnym Państwa udziałem. Wystarczy, że będą Państwo chcieli dochodzić swoich praw, a ja zbadam sprawę i przekażę do dalszych czynności.

Zapraszam do kontaktu na prywatną wiadomość.

Pozdrawiam,

Anna

Posted
Co chwile kotś pisze na tym forum o tej kwestii, tak jak jestem na bierząco czytelnikiem tego forum to ta kwestia napewno nie jest zaniedbywana. Dużo obiecywań a nic z tego nie ma, podja konkretny przykład bo sąsiad zsię o coś takiego upomniał i 200zł dostał, reszte chyba skasowało biuro prawne.
Posted

Co chwile kotś pisze na tym forum o tej kwestii' date=' tak jak jestem na bierząco czytelnikiem tego forum to ta kwestia napewno nie jest zaniedbywana. Dużo obiecywań a nic z tego nie ma, podja konkretny przykład bo sąsiad zsię o coś takiego upomniał i 200zł dostał, reszte chyba skasowało biuro prawne.

[/quote']

witaj,

tak, ale co innego ciągle o tym mówić, narzekać i bić pianę a co innego oferować konkrety.

Przede wszystkim chodzi o to, by zajęli się tym specjaliści, którzy będą w stanie odpowiednio zrobić szacunki i zlecić wycenę rzeczoznawcy. W podanym przez ciecie przykładzie być może wycena nie została zrobiona prawidłowo i wniesiono o zbyt małe odszkodowanie. Choć również w niektórych przypadkach walka po prostu się nie opłąca, bo jak masz np. 1 słup na polu, to wiadomo,że nie warto się bić. Jednak w większości przypadków to w zasadzie nie kosztuje wiele, bo w sumie nawet przy niewielkim odszkodowaniu zasądzonym, po odliczeniu kosztów kancelarii jak zostanie parę groszy to i to chyba warto bardziej niż nie mieć nic i rezygnować ze swoich praw, co nie?

• 3 years later...
Posted

jak wygraliście jakieś sprawy to proszę o kontakt.

my korzystamy tylko z jednej kancelarii od 3 lat i jesteśmy zadowoleni ale jakaś konkurencja by się dla nich przydała, nawet po to aby stawki obnizyli.

po za tym polegać na jednym to zbyt duże ryzyko jak dla tak dużej grupy producenckiej jak nasza.

jakby była Pani zainteresowana to proszę o kontakt

• 3 months later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

U mnie też stoją słupy i nic z tym nie robię. Odszkodowanie? Za to, że ktoś przesyła energię elektryczną do mojego gospodarstwa ?

za to można pewnie coś dostać ale to grosze. chodzi mi bardziej o to linie przesyłowe które ograniczają robotę na polu. nie utrudnia to Panu pracy ?

Posted

Przecież prawnik też musi zarobić, jak znajdzie jelenia to się cieszy, u mnie też są słupy i nie mam zamiaru dorabiać papugi.

bardzo dobre podejście. ale skuteczne tylko wtedy kiedy można sobie pomóc samemu i nie ma ryzyka. w tych sprawach nawet z prawnikiem można przegrać. 

Posted

Zgadzam się. Zakłady energetyczne też mają swoich prawników, ba, nawet całe kancelarie prawnicze. Powiem szczerze, ze u mnie w regionie już dwóch kolegów próbowało i jak na razie nic z tego nie wyszło.

• 2 weeks later...
Posted

Zgadzam się. Zakłady energetyczne też mają swoich prawników, ba, nawet całe kancelarie prawnicze. Powiem szczerze, ze u mnie w regionie już dwóch kolegów próbowało i jak na razie nic z tego nie wyszło.

Zgadza się. Ja mam już jedną sprawę przegraną na koncie ale bilans jest dużo bardziej pozytywny, więc działam dalej

Posted

może mi Pan pomóc. mam gazociąg wysokiego ciśnienia i chciałbym otrzymać za niego odszkodowanie.

może mi Pan podać namiar na tą kancelarię ?

korzystam z kancelarii nihil obstat 

• 2 years later...
  • 4 weeks later...
Posted

a ja niemam ani jednego słupa , ani gazu. Natomiast mam problemy z ALP. Jakieś 2 000 metrów granicy z lasami powoduje co roku utraty plonu na szerokości od 20 do 50 metrów. Nadleśnictwa jedynie wyrażają zgodę na obcięcie gałęzi (przeze mnie ) skubikowanie i zapłacenie za nie i wzięcie. Problem w tym że uzyskane gałęzie nie przedstawiają dla mnie żadnej wartości.Uważam że należy mi się pokrycie strat spowodowanych sąsiedztwem lasów - co roku ! albo las w jakiejś odległości od moich pól powinien wyciąć drzewa, zapłacić za ich wycięcie i sprzedać komukolwiek.

wg. mnie las korzyzta z moich gróntów bezprawnie ! jak za komuny.

Posted

Jak to wyrażają zgodę? Wrażają zgodę na to że masz prawo obciąć gałęzie i jak to przepis mówi zostawić dla siebie? Prawdziwi łaskawcy! I jacy hojni!

Możesz wystąpić do ALP z żądaniem na podstawie art. 144 Kc. Żadnych przepisów co do odległości lasu od granicy działki sąsiedniej nie ma. Jak chcesz mogę Ci Kolego wysłać szczegółową wykładnię tego przepisu pisaną wprawdzie dla innych celów, ale przydatną bo zwięzłą i treściwą. Pozdrawiam!

Posted

a ja niemam ani jednego słupa , ani gazu. Natomiast mam problemy z ALP. Jakieś 2 000 metrów granicy z lasami powoduje co roku utraty plonu na szerokości od 20 do 50 metrów. Nadleśnictwa jedynie wyrażają zgodę na obcięcie gałęzi (przeze mnie ) skubikowanie i zapłacenie za nie i wzięcie. Problem w tym że uzyskane gałęzie nie przedstawiają dla mnie żadnej wartości.Uważam że należy mi się pokrycie strat spowodowanych sąsiedztwem lasów - co roku ! albo las w jakiejś odległości od moich pól powinien wyciąć drzewa, zapłacić za ich wycięcie i sprzedać komukolwiek.

wg. mnie las korzyzta z moich gróntów bezprawnie ! jak za komuny.

Proszę napisać w jakiej odległości od granicy z Pana nieruchomością znajdują się drzewa, jakiej są na dzień dzisiejszy wysokości od jakiej strony od Pana nieruchomości się znajdują (wschodniej, zachodniej) i czy konary tych drzew przekraczają granicę. 

Posted

Witam może i ja się przyłącze do rozmowy ,

mianowicie sprawa wygląda tak, przez pole mojego ojca jest wyznaczona droga konieczna do działki pewnej pani a teraz zachcialo sie jej energi elektrycznej, linia ma przebiegać jak ta droga konieczna ktora sąsiaduje z polem naszego sąsiada który ma pociągnieta linie a potem mogła by iść niebo naszym tylko nawet po jego polu , on się nie zgadza na podłączenie tej pani do sieci a do nas przyszedł facet z elektrowni i starszy sądem mówi ze mogą dać 1000zl za tą linię ale myślę że to mało zwłaszcza że będzie ona na niesiona na mapy i będzie należeć już do PGE co z tym fantem zrobić.

no opisałem jak umiem może da się coś z tego zrozumieć ;-)

Posted

Do negocjacji z takimi co straszą sądem lub czymkolwiek innym udzielam pełnomocnictwa moim Berneńczykom. Mają do tego stosowne uprawnienia wymagane przez prawo (aktualna książeczka szczepień)

Daj jakiś namiar na gościa (datę, firmę itp.) abym go ustalił. Pozdrawiam!

Posted
Drzewa praktycznie z wszystkich kierónków geogr. najwięcej z południa i zachodu. Granica jest trudna do ustalenia, ale około 1 - 2 i więcej metrów. gałęzie miejscami do 10 m wchodzą w pole. Też staram sie te najdł. przycinac, ale nie sposób na takiej długości. generalnie buk, jawor drzewa stare 50 - 80 lat. część to parki krajobrazowe.
Posted
W § 55 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych, w § 55 (Dz.U. z 2003 r. Nr 47, poz. 401) są określone odległości prowadzenia robót budowlanych w pobliżu czynnych linii energetycznych liczonych w poziomie od skrajnych przewodów:

1. Nie jest dopuszczalne sytuowanie stanowisk pracy, składowisk wyrobów i materiałów lub maszyn i urządzeń budowlanych bezpośrednio pod napowietrznymi liniami elektroenergetycznymi lub w odległości liczonej w poziomie od skrajnych przewodów, mniejszej niż:

1) 3 m - dla linii o napięciu znamionowym nieprzekraczającym 1 kV;

2) 5 m - dla linii o napięciu znamionowym powyżej 1 kV, lecz nieprzekraczającym 15 kV;

3) 10 m - dla linii o napięciu znamionowym powyżej 15 kV, lecz nieprzekraczającym 30 kV;

4) 15 m - dla linii o napięciu znamionowym powyżej 30 kV, lecz nieprzekraczającym 110 kV;

5) 30 m - dla linii o napięciu znamionowym powyżej 110 kV.

2. W czasie wykonywania robót budowlanych z zastosowaniem żurawi lub urządzeń załadowczo-wyładowczych zachowuje się odległości, o których mowa w ust. 1, mierzone do najdalej wysuniętego punktu urządzenia wraz z ładunkiem.

Sytuację mamy taką że budynek możemy wybudować w odległości co najmniej 10 m od linii energoelektrycznej o napięciu powyżej 15 kV, lecz nieprzekraczającym 30 kV, tymczasem taką linię energoelektryczną można wybudować w odległości 3 m od budynku. Prace remontowe to też prace budowlane. To coś w rodzaju jak jest w ustawie o ustroju rolnym. Bratanek dla stryja jest osobą bliską, ale stryj dla bratanka osobą bliską nie jest. Pozdrawiam!