stanbies Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 Witam, czy moge wapnem posypac wschdząca pszenicę? z badań wyszło ze jest bardzo kwasna gleba. Czy wapno posypane teraz nie zaszkodzi? Quote
stanbies Posted November 5, 2015 Author Report Posted November 5, 2015 jakims granulatem, sam nie wiem czym ale zeby troche te ziemie odkwasic, czy juz za pozno i dopiero za rok....??? Quote
Vademecum Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 coś tam można dać, ale skoro ktoś ci badał ziemię to niech ci da zalecenia, tak działają stacje chemiczno rolnicze Quote
stanbies Posted November 5, 2015 Author Report Posted November 5, 2015 dali w zaleceniach sypac wapno i to duzo, ale nie powiedzieli kiedy i ja tez nie zapytalem. A teraz sie zastanawiam moze cos by sypnac przed deszczem ???? Quote
Vademecum Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 To dopytaj, dali zalecenie po żniwach, a zapytsj pogłównie do twojego przypadku bo tu nie naszalejesz i nawet nie z powodu spalenia tylko wchłonienia do ziemi. Tlenkowe uszkodzi, a węglanowe wymaga zmieszania z ziemią bo spłynie, Quote
Michałek Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 Z pH jest tak, że im bardziej doświadczony rolnik tym pH mniej dla niego znaczy. Na tym Forum jest wiele wątków dotyczących pH bezpośrednio i pośrednio. Proponuję je poczytać ze zrozumieniem. Jest też wątek w którym jest opisane dlaczego i jak zmienia się pH w czasie wegetacji.Jeżeli stosowałeś nawożenie organiczne nie stosuj wapnowania przynajmniej przez rok, pogłównego również. Dlaczego? Żeby nie zatruć roślin.Jeżeli jako nawóz azotowy pod korzeń (nie pod pług!) zastosowałeś mocznik nie stosuj pogłównego nawożenia wapniowego. Dlaczego? Z tego samego powodu co po oborniku.Co do pogłównego stosowania wapna, a raczej należałoby napisać wapnia to najlepszą porą jest przedwiośnie. Można stosować nawozy wapniowe węglanowe granulowane lub kredę jeziorową. Mimo wszystko tak zastosowany nawóz należałoby przykryć. Możesz użyć brony chwastownika lub zębowej 0,5 kg/ząb, ale w momencie gdy przynajmniej przez 10 dni po bronowaniu nie będzie przymrozków. Podczas rozsiewu rośliny muszą być suche. Pamiętaj, że po wapnowaniu pogłównym nie możesz stosować pogłównego nawożenia azotem, zwłaszcza azotem w formie amonowej, bo wtedy jego straty są bardzo duże. Co do dawki to jeżeli już bym stosował to w dawce 250-400 kg w przeliczeniu na CaO w zależności od gleby.Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
rafaello3 Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 Mam nadzieję ,że nikogo nie urażę moim postem temat wapnowania również mnie interesuje .Kolego Michałek dobrze się czyta Twoje posty i jest w tym logika .A jak wyjaśnisz to ,co zaistniało na moim polu .Na jesieni listopad zastosowałem obornik ok 30tna ha na wiosnę wysiałem mocznik 250kg i na to 400kg wapna wapniowo-magnezowego plus NPK w podsiewacz 300 kg polifoski 6 .W plonie głównycm uprawiałem kukurydzę ziarnową .Kukurydza wydała plon 12 ton z ha 33 % i była jedną z najładniejszych w okolicy .Fakt to było w 2013roku.W tym roku na wiosnę robiłem badania i ph jest 7,2 a składniki wszystkie oscylują w górnej granicy .Pszenżyto wydało plon w tym roku ponad 8 ton .Pole to jest gliniaste i ładne górki 4a,b klasa. Quote
Michałek Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 Jeżeli wysiałeś mocznik i następnie po jego związaniu (2-16 dni w zależności od temperatury) przez mikroorganizmy (taki jest obieg mocznika) to zrobiłeś jak najbardziej poprawnie. Gdybyś zrobił odwrotnie to oczywiście część plonu byś stracił. Nie napisałeś jaka gleba jest u Ciebie, ale z twojego opisu wnioskuję że jest to gleba brunatna. O klasach nie mam zielonego pojęcia bo wiem tylko że zostały ustalone przez tych co nie mieli pojęcia o urodzajności gleby (dobrze pamiętam tych fachowców i ile brali za odpowiednią klasę) i że służą do wymiaru podatku gruntowego. Policzmy teraz. Rocznie wymycie wapnia na takich glebach to ok. 150 kg CaO, z plonem rośliny kukurydzy pobierają nawet do 300 kg CaO. Na zobojętnienie 300 kg mocznika potrzebujesz 135 kg CaO. Zastosowałeś nie więcej niż 160 kg CaO, więc znacznie mniej niż sugerowałem. Zrobiłeś badanie pH na wiosnę gdy pH jest najwyższe, więc gdybyś zrobił po żniwach obstawiam na takiej glebie wynik 6,1. Na optymalny poziom pH w glebie ma wiele czynników takich jak zawartość glinu, żelaza, minerałów ilastych i wielu innych. Ale zwróć uwagę na to co policzyłem. Tak, masz rację, tej gleby nie wapnowałeś lecz zastosowałeś nawożenie wapniowe. Ta dawka nie miała praktycznie żadnego wpływu na glebę i w całości została pobrana przez rośliny. Jeżeli nie przykryłeś to pewnie część została wywiana przez wiatr. Chyba jestem ostatni co odróżnia wapnowanie jako zabieg melioracyjny od wapnowania jako nawożenia. W całym internecie nie ma słowa na ten temat.Kolega w tym wątku pytał o wapnowanie w kontekście pH gleby (badanej po żniwach!) więc chodziło jak zrozumiałem o meliorację nie o nawożenie. Gdyby napisał, że gleba lub rośliny wykazują niedobór wapnia treść mojego posta byłaby inna.Należy też zwrócić uwagę, że kukurydza jako jedyna roślina uprawna w Polsce ma fotosyntezę C4 która, nie wchodząc w szczegóły, zwiększa zapotrzebowanie na wapń. Stąd ogóle uwagi dotyczące pszenicy której fotosynteza jest typu C3 nie do końca mają zastosowanie.Ja jestem samoukiem i dobrze byłoby gdyby w tej sprawie wypowiedzieli się ci co mają prawdziwą wiedzę, a nie taką jak ja.Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 to generalnie zastosowałeś dużo tego nawożenia, jeśli dobrze pamiętam ze szkoły to w tonie obornika liczy się 10 kg NPK wiadomo, że obornik jest różny. 250 mocznika daje 113 kg. czystego N 300 polifoski dodatkowe 18 w sumie 132 kg czystego N a to jest już wystarczająca dawka azotu na ha. Kukurydzy. a jeszcze obornik.... Nawet patrząc, że te 400 kg wapna zneutralizowało część azotu to itak było go dużo. Ponadto w,polifosce dostarczyłeś zaledwie pół dawki fosforu, potasu z obornikiem może by stykło, ale fosforu mało. Tak to widze jeśli dobrze spamiętałem Twój post Quote
stanbies Posted November 6, 2015 Author Report Posted November 6, 2015 Wrócę do pierwszego pytania. Jestem poczatkujaycm rolnikiem (Nie mylić z wiekiem). Dostałem kawałek pola ok. 1ha, w nieodpłatne uzytkowanie, ziemia ponoć niezła, nie wiem jaka klasa. Przy orce wygladało niezle, błyszczała sie, jakby lekko gliniasta miejscami. U nas nie ma naprawde dobrych ziem. Mysle ze nie wiecej jak III lub IV. Na wiosne wypleniłem metrowe chwasty kultywatiorem. Dwa dni męki. Potem dwa dni orki C330. Posiałem łubin. Kiepsko wzeszło i było dosc duzo chwastów, perzu, ostu, i innych. Pryskałem afalonem po siewie. Potem Fusilade w łubinie, później roundapem na koniec jako, że była susza, i kiepsko z tym łubinem przeorałem wszystko bez zbierania, bo by sie pewnie nie opłaciło. Gdzies we wrzesniu zrobiłem badania gleby. Ale za nim dostałem wyniki, rozsypałem nawozy, troche superfosfatu wzbogaconego 100kg, soli potasowej 100kg, salmagu 50 kg, polifoski6 50kg, wszystkiego zmieszanego jakiś min. 250 - 300kg. Już się pogubiłem ile tego było. Worków duzo zostało. Potem posiałem pszenice ozima - ostrogę. Oszczędnie (ustawienia A1 poznaniak) jakieś 190 kg /ha. Potem jak zobaczylem wyniki to sie troche wystraszyłem. PH ok. 4,5, pozostale wyniki wszędzie bardzo nisko, tylko magnez chyba było średnio. Więc teraz troche sie martwie co począć. Czy coś urosnie. Na razie opryskałem Gleanem 75 bo ten niezbyt drogi i mozna poryskac we wczesnieszych fazach rozowjowych.Mam juz kupione odzywki Insol 3 siarczan potasu i mocznik do dolistnego dokarnmiania. Mam zamiar prysnac jak tylko sie troche ociepli. Ale to PH mnie martwi.... Myślałem czyms posypac ale aby niezbyt drogo i nie zaszkodzic. Sa nawozy wapniowe, tlenkowe, magnezowe, ale to tylko moge teraz pogłównie, jest jakies dwa miejscami trzy liście i sie boje czy nie zaszkodze? Czy juz dac sobie spokój? i po zniwach sypnąć ze dwie tony wapna? Quote
Michałek Posted November 6, 2015 Report Posted November 6, 2015 Możesz dać wapno ale tylko i wyłącznie węglanowe! Dawka i termin tak jak pisałem. Napisałem Ci dokładnie jakie wapno bo w palcach możesz nie poznać które jest dobre (właściwie należałoby napisać lepsze), choć raczej żadne węglanowe nie zaszkodzi. To pH to może wskazywać kwasowość gleby ale nie musi. Wystarczy że zbyt głęboko przyorałeś te resztki chwastów i pH może spaść o ponad 1. Jak byś podał jakie chwasty tam rosły mógłbym powiedzieć więcej. Zasiałeś rzadko więc na wiosnę spokojnie możesz bronować. Pamiętaj tylko że tak jak wcześniej ktoś już napisał podczas bronowania nie wolno się oglądać. Co do odżywek to jak znam życie należałoby zastosować taką która w swoim składzie zawiera miedź i mangan. Brak miedzi jest łatwy do rozpoznania, ale na brak manganu powszechne jest stosowanie ... fungicydów (mojemu sąsiadowi tak doradził "ekspert" za co zapłacił mu 100 zł). Obserwuj czy nie występują choroby fizjologiczne.Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
stanbies Posted November 10, 2015 Author Report Posted November 10, 2015 Dziekuje za pomoc. Na chwastach tak dokładnie sie nie znam. Wszystkich nie rozrozniam ale napewno było duzo perzu i ostu, i jakieś tam inne, były tez takie wysokie na ok. 1 m. grube jak trzcina. Quote
Vademecum Posted November 10, 2015 Report Posted November 10, 2015 jak trzcina ? Z jakiej planety jesteś ? a tak w ogóle jak jest dobre nawożenie to stokłsa albo włośnice robią za trzcinę Quote
stanbies Posted November 12, 2015 Author Report Posted November 12, 2015 Napewno dobrego nawożenia tam nie było. To był ugór od paru lat porośnięty chwastami. A tak poza tym to na na codzień mieszkam w mieście, i tam też pracuje. Na wsi to tylko moje hobby od lat. Ruch mi potrzebny. Pomagam ciotce. Kiedys to będzie moje gospodarstwo. A przy okazji troche mnie wciagneło uprawianie ziemi. Kupilem C 330 i trochę sprzętu do niego. Mam co robic i polubiłem to..... wiem że to nie biznes ale cóż. VoYtek8 1 Quote
Robert ;-) Posted November 12, 2015 Report Posted November 12, 2015 Ważne jest żeby lubić co się robi;-) a hobby też jest człowiekowi potrzebne. Quote
Vademecum Posted November 12, 2015 Report Posted November 12, 2015 a, to odległa planeta. Miasto Quote
simson54 Posted November 16, 2015 Report Posted November 16, 2015 ja byłbym ostrożny sypać wapno po zbożu możesz sobie je opalić też jak koledzy wyżej piszą zalezy jakie wapno u mnie na wsi facet rozsiał wapno jesienią po wschodzącym jęczmieniu zimowym bo troche żółty był i opalił całe zboże Quote
Vademecum Posted November 16, 2015 Report Posted November 16, 2015 jeczmień jest najbardziej wrażliwy, a tlenkowe wszystko spali. W ogrodnictwie stosuje się pogłównie krede nawozową Quote
Recommended Posts