roki997 Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 Koledzy nie wiem co robić. Rodzice mają 15ha i produkcję mleczna w ilości 10 dojnych i 15 sztuk młodzieży z małymi jeszcze opasami. Cena mleka obecnie 84gr za litr. Rodziców poniosło i zadłużyli niemiłosiernie gospodarstwo. Kupili proxime 80 z ladowaczem nową w styczniu 2014 roku. Potem kupili renault 90.34 a dodatkowo mfa 3050. Miesięcznie kredyty pochlaniaja 4500zł. Czyli praktycznie całą wypłatę. Do tej pory im pomagalem ale też nie zarabiam kokosow. Ostrzegalem jak tylko mogłem. Niestety nie słuchali. Maszyny są praktycznie wszystkie oprócz prasy. Jestem załamany bo kiedyś gospodarstwo obrabialy dwa ciagniki bez napędu. Teraz dobrobytu się zachciało i nie ma z czego żyć. Moja małżonka o niczym nie wie bo chyba by był od razu rozwód - mieszkamy na swoim 30km od nich. Myślałem nawet sprzedać oba ciągniki czyli mfa i renault i kupić jakiegoś bez napędu taniego byle by to troche posplacac. np. Zetora 7211. Pozbylbym sie proximy ale jest wzięta na kredyt na 10lat!!! Ja już nie daje rady. Chętnie bym ich zostawił ale jacy są tacy są to moi rodzice... koledzy pomóżcie! Quote
roki997 Posted November 5, 2015 Author Report Posted November 5, 2015 Teraz sami nie wiedzą co robić sam lubie pracować w gospodarstwie ale te kredyty... odechciewa mi się do nich jeździć. Quote
Vademecum Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 odzyskać kase i spłacić długi.... Quote
roki997 Posted November 5, 2015 Author Report Posted November 5, 2015 Czyli najlepiej sprzedać oba ciągniki? Kupic jeden mały bez napędu tani i posplacac? Quote
kawa1990 Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 Witam . Coś Musisz sprzedać wyjścia nie masz bo niedługo komornicy zaczną pukać do drzwi . A Z Jakich stron jesteś Ze mleko 84 gr . Z 10 krów przy cenie 0.84 zł za litr to na raty nie starczy a gdzie rachunki i potrzebne rzeczy do produkcji . Quote
kawa1990 Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 A ile w sumie jest tyś tego kredytu starczy jak sprzedasz te dwa Ciągniki . Sprzedać Ciągnik za rozsądne pieniądze też nie łatwo . Quote
roki997 Posted November 5, 2015 Author Report Posted November 5, 2015 Dlaczego też piszę że muszę ze swojej wypłaty dokładać bo nie ma kasy na nic ale ile można? Ciągnik 130tyś jeszcze do spłaty ale to akurat najmniejszy problem ale ok jeszcze 100 tyś w banku. Ciągniki mógłbym wystawić a jeszcze trochę ze swoich ewentualnie dołożyć. Quote
kawa1990 Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 No Jakoś trzeba szukać rozwiązania trzeba by było możę jeden napoczątek sprzedać icos spłacić . a Orientowałeś się ile możesz za Te Ciągniki weźmiesz . Bo Jak Ciągniki bendziesz musiał szybko sprzedać to wtedy będziesz musiał zejść Z ceny . A Z Jakich stron pochodzisz jakie województwo Quote
roki997 Posted November 5, 2015 Author Report Posted November 5, 2015 Łódzkie. Za renault myślę że dostane ok 40 tys zaś za mfa 35. Mogę jeszcze ewentualnie dołożyć ze swojej wypłaty. Kupilbym jakiś ciągnik za ok. 320 tyś zł i zostało by ok 50tyś na spłaty kredytu. Quote
kawa1990 Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 Moze jeden sprzedaj jak sa dobre i na raty bendzie na prawie rok A wtedy z wypłaty zostanie troche . Quote
kawa1990 Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 bo sprzedać mf za 35 tyś a kupić inny za 32 tyś to też nie biznes bo trzeba jeździć szukać itp a to już znów koszty I nie wiesz co kupisz . Chyba lepiej jeden zostawić . To wy macie 3 Ciągniki i prasy nie macie I do bel wynajmujecie kogoś Quote
roki997 Posted November 5, 2015 Author Report Posted November 5, 2015 Kiszonki robimy w pryzmy. Miało być 20tyś zł a nie 32... Jestem załamany Quote
VoYtek8 Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 Nie wiem po co Twoim rodzicom były 3 takie ciągniki na raptem 15ha ziemi. Taki areał sama ta Proxima z turem z pomocą w postaci jakiegoś C360 czy jakiegoś starszego Zetora bez 4x4 by obrobiły spokojnie.Jest ciężki czas na inwestycje, więc Twoi rodzice popełnili błąd. Moim zdaniem powinieneś JAK NAJSZYBCIEJ usiłować sprzedać to Renault i MF'a, bo ze sprzedażą może nie pójść Ci tak szybko, a raty kredytu przecież nie poczekają... Jeśli uda Ci się je sprzedać i będziecie mieć gotówkę to przeznaczcie ja tylko na wyjście z dołka, a nie na kolejny zakup ciągnika. Samą Proximą jakoś się przemęczą, będzie ciężko, ale tak będzie lepiej.Ogólnie bardzo ciężka sytuacja. Pozdrawiam Quote
roki997 Posted November 5, 2015 Author Report Posted November 5, 2015 Drugi ciągnik musi być nawet do ubicia pryzmy. Ale właśnie coś tania dokupiloby się. Samo pole łatwo uprawiać ale z łąkami gorzej. Oj masakra koledzy masakra... zona mnie chyba zabije jak się dowie Quote
roki997 Posted November 5, 2015 Author Report Posted November 5, 2015 Co do ilości ciągników u nas taka moda im więcej tym lepiej nie ważne ze jest 10ha Quote
rafaello3 Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 Kolego w rolnictwie teraz tak jest ,że mało ,co się opłaci .Trzeba się liczyć z tym ,jak się bierze sprzęt ,że trzeba go spłacać .Trochę jeszcze masz do spłaty ,ale u mnie kolesie to rzucają się na ziemię i płacą po 60 tyś najmniej .Mojego kolegi sąsiad kupił ziemię 4b,5 za 88 tyś hektar .Działka 3 ha z okładem .Dziś byłem na szkoleniu z ODR to stwierdzam ,że ludzie oszaleli ,bo kupują ziemię za kolosalne pieniądze i jeszcze maszyny chcą brać na kredyt .Jak czytam Twoje wypowiedzi to na tym przykładzie widzę ,że jesteś w dobrej sytuacji i wystarczy trochę pomyśleć i policzyć ,a będzie dobrze .Mój ojciec mówi ,że kiedyś na gospodarkę wszystkich wysyłali ,co nie potrafili sobie z niczym poradzić .Dziś jest zupełnie na odwrót często gospodarze są po studiach i obsługę komputera mają w małym paluszku .Im więcej napiszesz o problemach gospodarstwa tym więcej podpowiedzi uzyskasz ,co można zrobić .Pozdrawiam . Quote
roki997 Posted November 5, 2015 Author Report Posted November 5, 2015 To jak uważasz dobrze robię że dokladam z własnej wypłaty? Z czegomam nabrac? Ukrasc? Jak nie mają za co rachunków zapłacić? Wstyd mi za nich... Quote
kawa1990 Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 Narazie musisz postarać sie coś sprzedać żeby na raty bylo . A jak Z wydajnościo krów ile jest mleka . Te mleko stanialo i jest problem teraz . A jaka mleczarnia odbiera mleko . Quote
roki997 Posted November 5, 2015 Author Report Posted November 5, 2015 Wydajność ok. 4500litrów miesięcznie. Mleczarnia w Łasku. Ale to chyba najmniej istotne. Quote
kawa1990 Posted November 5, 2015 Report Posted November 5, 2015 Strasznie tanie te mleko i niema zysków prawie . A paszy wystarczy do wiosny czy bendzie trzeba dokupić . Niedługo Benda dopłaty to trochę sie podratujesz Quote
roki997 Posted November 5, 2015 Author Report Posted November 5, 2015 Nie mogę spać i obliczylem wszystkie kredyty jakie posiadają rodzice i jestem jeszcze bardziej przerażony niż byłem. 155tyś zadłużenia!!! Tylko ja nie wiem na co oprócz ciągników to poszło!!! Quote
shogun80 Posted November 6, 2015 Report Posted November 6, 2015 Ty lepiej pogadaj z zona , bo jak Ci sie to posypie to bedzie dopiero masakra! Pozdro. Quote
Michałek Posted November 6, 2015 Report Posted November 6, 2015 Ja proponuję usiąść i napisać plan naprawczy. Przy pisaniu tego planu nie zapomnij o aspekcie zarządzania ryzykiem. Jak piszesz gospodarstwo ma pewne zasoby samoubezpieczeniowe więc są szanse powodzenia napisania takiego planu. Bez planu naprawczego wszelkie działania będą działaniem w ciemno. Musisz sprawdzić które środki produkcji są zbędne, a które nie są wykorzystane w odpowiednim stopniu. Pozwoli Ci to zmniejszyć efekt przeinwestowania. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
roki997 Posted November 6, 2015 Author Report Posted November 6, 2015 Osobiście myślałem o jeszcze jedynej rzeczy mianowicie wziąć kredyt hipoteczny na 20lat. Sprzedać proxime założyć tura do mfa. Spłacić wszystkie kredyty plus od razu czesc z proxy przynajmniej rata była by jak za samą proxe a wtedy dało by radę przeżyć. Całą noc myślałem. Quote
Recommended Posts