Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam takie pytanie mianowicie zaorałem łakę bo chce ją przerobić na pole. Czy trzeba to gdzieś zglosić że zlikwidowało sie łake i bd pole i jak to uprawić wiosna żeby to wyglądało w miare przyzwoicie  takim sprzętem jak c 330 kultywator brony niestety brak cięzkiego sprzętu typu agregat talerzówka brona wirnikowa ciągnik z napędem itd .

Posted

A ja się z tym nie zgodzę ja jak przerabiałem pole na łąkę to musiałem to zgłosić w ARMiR

A co do doprowadzenia łąki do kultury rolnej. Ja powiem tak co z tego że nie masz ciężkiego sprzętu to cie nie wyklucza że nie możesz mieć pięknego prostego i wyrównanego pola ;) Najlepiej jak pozwolą warunki agrotechniczne okolice 20 luty 1 marzec wiechać z kultywatorem i jeździć we wszystkie strony wzdłuż poprzek   na krzyż i kółeczka tak żeby tą ziemię jak najbardziej spulchnić bo jak wiadomo po łące to ziemia taka pozrastana jest i potem na  koniec przebronować. Na pewno zapytasz czemu tak wcześnie a dlatego żeby ziemia przed siewem zboża zdążyła trochę osiąść bo zboże lubi glebę bardziej zwięzłą a nie taką pulchną.

Pozdrawiam :D

Posted

rzeczywiście jak to figórowało w użytkach zielonych to sie zgłasza, dlaczego? bo jest określona ilość uytków którą polska ma utrzymać i schody się robią jak ta ilość miała by być mniejsza....

A c 330 nie nacudujesz, kultywatorem też może się robić dziadostwo. Na wiosne będzie to lepiej wyglądać i być może jak pobronujesz to wzdłuż i wszeż to wystarczy a jakimiś dziurami sie nie przejmuj bo wielokrotne jeżdżenie niszczy strukture ziemi co powoduje brak powietrza i zasklepianie czyli skorupa po pierwszym deszczu, chyba że masz piach. Skorupa powoduje nie wsiąkanie wody i spływanie jej robiąc strugi w ziemi do wąwozów itp itd......

• 2 years later...
  • 4 weeks later...