simson54 Posted November 15, 2015 Report Posted November 15, 2015 Witam. Mam takie pytanie mianowicie zaorałem łakę bo chce ją przerobić na pole. Czy trzeba to gdzieś zglosić że zlikwidowało sie łake i bd pole i jak to uprawić wiosna żeby to wyglądało w miare przyzwoicie takim sprzętem jak c 330 kultywator brony niestety brak cięzkiego sprzętu typu agregat talerzówka brona wirnikowa ciągnik z napędem itd . Quote
Vademecum Posted November 15, 2015 Report Posted November 15, 2015 e, tam po co komu zgłaszać..... jak zaorałeś to jak naj wcześniej posiej owies o połowe gęściej niż normalnie Quote
troszkin Posted November 15, 2015 Report Posted November 15, 2015 A ja się z tym nie zgodzę ja jak przerabiałem pole na łąkę to musiałem to zgłosić w ARMiRA co do doprowadzenia łąki do kultury rolnej. Ja powiem tak co z tego że nie masz ciężkiego sprzętu to cie nie wyklucza że nie możesz mieć pięknego prostego i wyrównanego pola Najlepiej jak pozwolą warunki agrotechniczne okolice 20 luty 1 marzec wiechać z kultywatorem i jeździć we wszystkie strony wzdłuż poprzek na krzyż i kółeczka tak żeby tą ziemię jak najbardziej spulchnić bo jak wiadomo po łące to ziemia taka pozrastana jest i potem na koniec przebronować. Na pewno zapytasz czemu tak wcześnie a dlatego żeby ziemia przed siewem zboża zdążyła trochę osiąść bo zboże lubi glebę bardziej zwięzłą a nie taką pulchną.Pozdrawiam Quote
Tofik Posted November 15, 2015 Report Posted November 15, 2015 Jak w agencji miałeś zgłoszoną łąkę to teraz podaj że to pole orne i po kłopocie a z uprawą to i 30tką jakoś dasz radę Pozdrawiam Quote
simson54 Posted November 15, 2015 Author Report Posted November 15, 2015 z tym kopaniem tego w okolicach wczesnej wiosny to ja myślałem o bronach żeby to porównać bo faktycznie takie powyciągane te skiby są Quote
troszkin Posted November 15, 2015 Report Posted November 15, 2015 Obawiam się że bronami tego nie zrobisz będziesz musiał to kultywatorem najpierw skrobnąć Quote
Vademecum Posted November 15, 2015 Report Posted November 15, 2015 rzeczywiście jak to figórowało w użytkach zielonych to sie zgłasza, dlaczego? bo jest określona ilość uytków którą polska ma utrzymać i schody się robią jak ta ilość miała by być mniejsza....A c 330 nie nacudujesz, kultywatorem też może się robić dziadostwo. Na wiosne będzie to lepiej wyglądać i być może jak pobronujesz to wzdłuż i wszeż to wystarczy a jakimiś dziurami sie nie przejmuj bo wielokrotne jeżdżenie niszczy strukture ziemi co powoduje brak powietrza i zasklepianie czyli skorupa po pierwszym deszczu, chyba że masz piach. Skorupa powoduje nie wsiąkanie wody i spływanie jej robiąc strugi w ziemi do wąwozów itp itd...... Quote
simson54 Posted November 16, 2015 Author Report Posted November 16, 2015 no myślałem o bronach ewentualnie tak mała talerzówka i na małym biegu przejechać na wiosne to dopiero bd siał także teraz sobie to zaorane leży Quote
Poli12 Posted March 1, 2018 Report Posted March 1, 2018 U nas nikomu nie zgłaszaliśmy przecież z ornego na łąkę też możesz zrobić. Pole to pole. Quote
Vademecum Posted March 27, 2018 Report Posted March 27, 2018 niektórzy ugór nazywają łąką. wszystko zależy jak jest zgłoszone w arimr albo jest nie zgłoszone. Quote
Recommended Posts